Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuulivoimalle selvitettiin uusia paikkoja koko Kanta-Hämeessä – Mahdollisia paikkoja löytyi jopa 490 uudelle tuulivoimalalle

Hämeen liiton teettämä selvitys kattaa koko Kanta-Hämeen. Mahdollisia kohteita löytyi 31.

Hämeen Liitto on teettänyt selvityksen, jossa tutkittiin tuulivoimatuotantoon sopivia alueita koko maakunnan alueelta.

FCG:n tekemä raportti ilmestyy Hämeen liiton verkkosivuille marraskuussa, vahvisti maakuntainsinööri Paula Mustonen yleisötilaisuudessa tiistaina.

Kanta-Hämeestä löytyi 31 potentiaalista kohdetta ja maakuntaan voisi nousta enintään 490 uutta tuulivoimalaa.

– Se ei missään nimessä ole se määrä, mikä toteutuisi, vaan laskennallinen maksimi vaikutusten osalta, kaupunkisuunnittelun johtaja Jan Tvrdy FCG Oy:stä kuvaili.

– Käytännössä jokaisen kunnan ja kaupungin kohdalla on alueita. Kokonaisuuksien sisälle on päätynyt mahdollisesti haja-asutusalueita ja vapaa-ajan asuntoja.

Kanta-Hämeessä on nyt kaksi toimivaa tuulivoimala-aluetta, mutta niitä voisi olla paljon enemmän, Hämeen liitto uskoo.

Edellisestä selvityksestä vuonna 2013 maakuntakaavaan päätyi kolme tuulisähkön tuotantoon sopivaa paikkaa: Humppilassa, Ypäjällä ja Tammelan ja Jokioisten rajalla.

Osa nyt löydetyistä alueista putoaa pois, osa löytynee seuraavasta maakuntakaavasta.

Sähköasemien sijainnit on katsottu tarkasti. Samoin asutus, infrastruktuuri, muinaismuistokohteet, tiestö, melualueet, virkistyskäyttö, suurpetojen ja hirvien elinalueet ja jopa lintujen muuttoreitit.

– Raportissa on kuvailtu, millaisia vaikutuksia syntyisi esimerkiksi Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistoihin. Pitää muistaa myös Evon alue, Poronpolun reitistö Lopella ja Aulanko Hämeenlinnassa, Tvrdy kertoi.

– Tuulivoima ei suoraan rajoita virkistyskäyttöä, mutta aiheuttaa vaikutuksia näkyvyysvaikutusten osalta.

Tuulivoimalat eivät vain tupsahda maastoon.

– On kuntien ja kuntalaisten vastuulla, tuleeko tuulivoimaloita vai ei.

490

Mahdollisten tuulivoimalapaikkojen määrä maakunnassa