Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vastaa kyselyyn | Onko hoitojonojen pidentyminen vaikuttanut elämääsi?

Koronapandemia ja hoitohenkilökuntapula ovat kasvaneet hoitojonoja ja hoitovelkaa Kanta-Hämeessä.

Kanta-Hämeen keskussairaalassa suurin syy hoitojonojen venymiseen on juuri hoitohenkilökuntapula. Leikkaustoimintaa on jouduttu tilanteen vuoksi supistamaan. Sen vuoksi sairaalan leikkaustoiminnan kapasiteettia pystyttiin lokakuun alussa hyödyntämään vain 80-prosenttisesti ja vuodeosastojen kapasiteettia 70-prosenttisesti.

Hoitojonoja on tarkoitus purkaa vuokraamalla tiloja ja henkilökuntaa Mehiläisestä.

Keskussairaalan operatiivisen tulosalueen jonossa oli syyskuun loppupuolella yhteensä 517 yli puoli vuotta hoitoa odottanutta potilasta. Heistä vain reilulle kolmannekselle eli 38 prosentille oli annettuna aika toimenpiteeseen. Eniten hoitotakuun ylittäneitä potilaita on ortopediassa, plastiikkakirurgiassa, vatsaelinkirurgiassa ja silmätaudeissa.

Poliklinikka-aikaa yli kolme kuukautta odottaneita on 426, joista reilulle puolelle oli aika annettuna. Haastavin tilanne on ortopedialla ja silmätaudeilla.

Korona-aikana lykkäykset näkyvät nyt hoitovelkana

Ruuhkat näkyvät myös keskussairaalan vuodeosastoilla, kun esimerkiksi iäkkäämpien potilaiden jatkohoitopaikat ovat kortilla.

Sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta kertoi aiemmin Hämeen Sanomien haastattelussa sairaalassa näkyvän, että moni jätti koronarajoitusten aikana hakeutumatta hoitoon ja tarkastuksiin.

Tämän vuoksi esimerkiksi syöpiä on voinut jäädä havaitsematta.

Pääset tästä kyselyyn: