Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-ehdokkaissa muurahaisten elämää ja suuntaansa etsiviä nuoria

Voittajateoksen valitsee tänä vuonna näyttelijä, juontaja ja luokanopettaja Ernest Lawson.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden tämän vuoden Finlandia-ehdokkaat on julkistettu.

Katja Bargum on ehdolla teoksellaan Myrornas rekordbok, suomeksi Muurahaisten ennätyskirja (Teos). Jenny Lucanderin kuvittama ja Veera Antsalon suomentama tietoisku muurahaisista opettaa myös, miten pienikokoisten voimapesien elämää voi itse tutkia.

Siskosten Sofia Chanfreaun kirjoittama ja Amanda Chanfreaun kuvittama teos Giraffens hjärta är ovanligt stort, suomeksi Kirahvin sydän on tavattoman suuri (S&S) kertoo Kirahvisaarella isänsä kanssa asuvasta Vegasta, joka lähtee seikkailuun saadakseen lisää tietoa äidistään. Fantasiamaailmaan sijoittuvan tarinan on suomentanut Outi Menna.

Saara Kekäläisen kirjoittama ja Reetta Niemensivun kuvittama Valpuri ja vaarallinen aamupuuro (Tammi) kertoo polvenkorkuisen Valpurin ja puuron kaksintaistelusta, joka kulkee mielikuvituspaikasta toiseen.

Reetta Niemelän kirjoittamassa ja Katri Kirkkopellon kuvittamassa teoksessa Mustan Kuun majatalo (Lasten Keskus) luonnonvaraisten eläinten ja ympäristön suojelun teemat nivoutuvat kansanperinteeseen ja mytologiaan.

Marisha Rasi-Koskisen nuortenromaani Pudonneet (WSOY) kertoo tarinan kolmesta nuoresta, jotka etsivät unelmiaan ja elämänsä suuntaa. Rasi-Koskinen voitti ensimmäisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintonsa teoksellaan Auringon pimeä puoli vuonna 2019.

Ellen Strömbergin ehdolla oleva nuortenromaani Vi ska ju bara cykla förbi, suomeksi Mehän vaan mennään siitä ohi (S&S) kertoo Mandan ja Malin viimeisestä keväästä yläasteella. Teoksen on suomentanut Eva Laakso.

Voittaja selviää marraskuun lopussa

Voittajateoksen valitsee tänä vuonna näyttelijä, juontaja ja luokanopettaja Ernest Lawson.

Finlandia-palkinnon ehdokkaat on valinnut lautakunta, jonka puheenjohtajana toimii yliopistonlehtori Sirke Happonen ja jäseninä suomen kielen ja kirjallisuuden opettaja Mari Uusitalo sekä opiskelija ja Pikku-Finlandian voittaja Pyry Vaismaa.

Kirjallisuuden Finlandia-palkintoja jaetaan kolme, joista jokainen on arvoltaan 30 000 euroa.

Palkinto perustettiin vuonna 1984. Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoa on jaettu vuodesta 1997.

Viime vuonna lasten ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon voitti Anne-Maija Aallon nuortenromaani Mistä valo pääsee sisään (Otava).

Tämän vuoden Finlandia-voittajat julkistetaan 30. marraskuuta.

Lue myös: Tieto-Finlandian ehdokkaiksi tarjottiin ennätysmäärä kirjoja.