Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sometutun tekemästä renkaiden vaihdosta voi tulla iso loppulasku

”Siinä voi olla kuluttaja ihmeissään, kun hakee vahingosta korvausta.”

Sosiaalisessa mediassa renkaanvaihtoa tarjoavista tekijöistä on tullut nyt kilpailijoita rengasliikkeiden ja autokorjaamoiden rinnalle.

Monet Facebook-ryhmät täyttyvät ilmoituksista, joissa tarjotaan edullista ja nopeaa renkaanvaihtoa. Osa lupaa jopa tulla asiakkaan kotipihalle tekemään homman.

Ifin korvauskeskusjohtaja Juha T.Virtanen varoittaa, että somesta löytyneen edullisen tekijän työlle saattaa jälkikäteen tulla hintaa yli kymmenkertaisesti.

Vakuutusyhtiön vinkkelistä katsottuna renkaat voi vaihtaa itse, jos osaa tehdä homman. Silloin vahingon sattuessa vahinko yleensä korvataan tekijän vakuutuksesta.

– Mutta kannustamme käyttämään ammattilaisia, sillä heiltä löytyy ammattitaitoa ja he osaavat arvioida renkaiden kuntoa, kulutuspintoja sekä nastoja.

– Usein yrityksellä on vakuutuskin siltä varalta, jos jotain sattuu. Tärkein on, että vaikkapa renkaan irrotessa, vääntyessä tai pultin mennessä katki, vastuu asiasta on ammattilaisella ja he korjaavat asian kuntoon, Virtanen sanoo.

Somesta löytyvän satunnaisen tekijän saaminen vastuuseen on kinkkisempi juttu. Jos tekijällä ei ole toiminimeä, niin silloin hänellä ei yleensä ole vakuutustakaan, joka korvaisi kulut renkaan esimerkiksi irrotessa.

Virtasen mukaan sometuttu on ihan hyvä vaihtoehto silloin, jos mitään ei tapahdu. Mutta jos hän tekee naarmun auton kylkeen renkaita vaihtaessaan, eikä hänellä ole työhön vakuutusta, vahinko jää useiten asiakkaan maksettavaksi.

Jos tekijä sanoo tehneensä kaiken oikein ja silti vahinko on tapahtunut, edessä voi olla hyvinkin hankala riita.

– Vaikka vahinko olisi tekijän vika, niin siinä voi olla kuluttaja ihmeissään, kun hakee vahingosta korvausta. Jos tekijällä on täyskasko, siitä saatetaan korvata myös tällaisen sometutun tekemän renkaanvaihdon seurauksena aiheutunut kulu.

Joskus voidaan käyttää asiakkaan omaa kaskoa, mutta tapaukset arvioidaan aina erikseen.

– Yleensä asiakkaan maksettavaksi jää vähintään omavastuu ja bonusvähennyksineen muutaman kympin työlle saattaa tulla hintaa yli 400 euroa, Virtanen kuvaa.

Hänen mukaansa vastaavia tilanteita voi tulla vastaan myös, jos auttaa naapuriaan hommassa.

Jos tekijän haluaa valita somesta, Virtanen neuvoo varmistamaan ainakin sen, millaisilla välineillä ja millaisella osaamisella hommaa tehdään.

Autosta löytyvä tunkki ei ole tarkoitettu kaksi kertaa vuodessa tapahtuvaan neljän renkaan vaihtoon, vaan työkalut ja alusta pitää olla asianmukaiset.

– Aina voi myös kysyä, että mitäs jos jotain sattuu.

– Jossain yhdistysten ja seurojen renkaanvaihtokampanjoissa tai vastaavissa saattaa tekijöillä joskus jopa olla vakuutus vahinkojen varalle. Sellaisiakin nimittäin vakuutusyhtiöt myyvät ihan päiväksi tai pariksi, jos tempausta meinaa pitää.