Tavallisia sähkönkäyttäjiä huolestuttaa sähkön hintojen vaihtelu ja voimakkaat hinnankorotukset. Erityisesti mieltä askarruttaa tuulivoimalat, jotka eivät tuota sähköä tuulettomana aikana.
Siksi sahamiehenä näen, että meillä Suomessa on mahdollisuus korjata tilannetta omilla metsästä tulevilla polttoaineilla.
Suomessa on viime aikoina rakennettu useita noin 300 000 kuutiometriä sahaavia sahoja, joista tulee sivuvirtoja kuten hakkeet, sahanpurut, kutterinlastut, kuoret, hiontapölyt ja vastaavat.
Sekä puuhankintojen kautta tulevat jätteet kuten oksat, kannot ynnä muut sellaiset harvennus- ja siistimishakkuiden yhteydessä tulevat sivutuotteet keskittämällä ne sahoille.
Nykyisellään sahat käyttävät näitä kartongin ja paperin tekoon sekä lämmön lähteeksi sahatavaroiden kuivaukseen sekä pienessä määrin sähköntekoon.
Sahoille on kuitenkin rakennettu suuret sähkölinjat valtakunnan verkosta, joita voitaisiin käyttää sahoilla sivutuotteista tehtävän ylimääräisen sähkön siirtämiseksi valtakunnan verkkoon.
Investointitukea sahoille sähköntuotantoon
Ehdottaisin, että sahoille annettaisiin samanlainen investointituki kuin tuulivoimaloille, joilla saataisiin sahat tekemään tarvittavat investoinnit sähkön tuottamiseen. Tämän lisäksi yhteiskunnan pitäisi poistaa ylimääräiset verot ja esteet, jotka jarruttavat hankkeen toteutumista.
Sahat sijaitsevat ympäri Suomea, joten polttoaineiden siirtomatkat ovat suhteellisen lyhyitä.
Nyt sahoilta kuljetetaan hakkeita, puruja ynnä muuta satojen kilometrien päähän, mikä aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia.
Sahoilla on valmiina polttoon tarkoitetut lämpölaitokset, joita voidaan hyödyntää. Ainoastaan itse sähkön tekoon tarvittavat investoinnit pitäisi tehdä.
Tästä muodostuisi samalla myös varmuusvarasto keskittämällä ylimääräiset sivuvirrat sähköä tekeville laitoksille.
Aihe on myös poliittisesti kiinnostava. Ehdotan, että aihe otettaisiin myös seuraavien vaalien ohjelmaan ja yleiseen keskusteluun.
Keijo Mäkipää
eläkkeellä oleva sahamies
Tuulos