Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämä yleinen tapa liikenteessä on suomalaisten mielestä kolmanneksi vaarallisin – Edellä vain rattijuoppous ja piittaamattomuus

Tarkkaamattomat kuljettajat jopa itse kokevat toimintansa vaaralliseksi.

Älypuhelimen räplääminen kesken ajon on suomalaisten mielestä yksi vaarallisimmista tekijöistä liikenteessä. Laitteisiin keskittyminen ratissa aiheuttaa tarkkaamattomuutta, joka on Liikenneturvan viimevuotisen kyselyn mukaan niin vaarallista, että edelle kiilaavat vain rattijuopumus ja piittaamattomuus liikenteessä.

Tarkkaamattomat kuljettajat jopa itse kokevat toimintansa vaaralliseksi. Liikenneturvan kesällä tehdyn kyselyn vastaajista kaksi viidestä vastaajasta kertoi joutuneensa vaaratilanteeseen, kun olivat käyttäneet puhelinta tai auton kosketusnäyttöä ajon aikana.

Tarkkaamattomuus voi Liikenneturvan mukaan jopa kahdeksankertaistaa peräänajo-onnettomuuteen joutumisen riskin.

Arkinen tapa voi johtaa kohtalokkaaseen vaaratilanteeseen tai onnettomuuteen.

Petri Jääskeläinen, Liikenneturva

Katseen siirtyminen pois liikennetilanteesta on tutkimusten mukaan erityisen riskialtista.

– Liikenteessä asiat tapahtuvat nopealla tempolla. Liikennetilanteen äkillinen muutos jää rekisteröimättä katseen ollessa pois liikenteestä. Moni vilkuilee ajon aikana usein älypuhelimen näytön tapahtumia. Arkinen tapa voi johtaa kohtalokkaaseen vaaratilanteeseen tai onnettomuuteen, sanoo tiedotteessa Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläinen.

Puhelin ei ole ainoa tarkkaamattomuutta aiheuttava tekijä, toteaa Liikenneturvan suunnittelija Ida Maasalo tiedotteessa.

Myös esimerkiksi navigaattori tai autossa matkustavat lapset voivat saada kuljettajan tarkkaavaisuuden herpaantumaan.

– Kuljettajan on kuitenkin aina tärkeää keskittyä liikenteeseen. Puhelimen voi laittaa keskity- tai aja-tilaan ja viestit voi tarkistaa perillä. Navigaattori kannattaa säätää ennen ajoon lähtöä. Jo pienille lapsille on hyvä kertoa, että liikenteessä keskitytään ajamiseen ja muistaa myös oman esimerkin vaikutus.

Ihmisillä on rajallinen kyky prosessoida informaatiota kerralla. Jos yritämme tehdä kahta asiaa samaan aikaan, se ei onnistu, vaan todellisuudessa siirtelemme tarkkaavaisuutta kahden tehtävän välillä. Tällöin kumpikaan ei yleensä onnistu kunnolla.