Tähtitortun valmistamisessa voikimpaleetkin ovat 20-kiloisia ja rypytyksen tahti hypnoottisen nopeaa. Miten leipuri-kondiittori Pauliina Säkkinen pärjää automatiikalle?
Kymmenentuhatta tähtitorttua tunnissa, 24 000 vuorokaudessa, kolmessa työvuorossa. Myllyn Parhaan pakastetehdas Hyvinkään Sahanmäessä loistaa valoa aamuhämärään.
Lehti on kutsuttu kokeeseen: Kumpi on nopeampi, ihminen vai tähtitorttutaittelukone?
– Jännittää, henkäisee koehenkilöksi lupautunut leipuri-kondiittori Pauliina Säkkinen.
Rasvattu koneisto
Joulutorttusesonki on juuri nyt kuumimmillaan.
– Se alkaa heti, kun saadaan ensilumi, kertoo tehtaan laatupäällikkö Hanna Willberg.
Pakastetehdas toimii kuin hyvin rasvattu koneisto. Siellä on jo nähty tämä hetki kuukausia etukäteen.
– Me olemme aloittaneet joulutorttujen teon jo keväällä.
Leivontasalissa vastaan tulee koukuttava tuoksu; voita, vaniljaa, kanelia. Taikinakoneen liukuhihnalla on valtavia voikimpaleita.
– Nämä ovat viisikiloisia. Me käytämme myös 20 kilon paloja.
Sata kerrosta
Joulutorttukone, tähtitorttukone, rypytyskone, tähtirypyttäjä. Tehokkaalla koneella on monta kutsumanimeä.
Taikinaneliöt leikataan, taitetaan tähdiksi ja täytetään hypnoottisen tasaisella nopeudella. Luumuhillosilmä osuu tismalleen keskelle tähteä, sakaroiden päälle.
– Hillo laitetaan päälle, koska sakaroiden alla se sotkisi koneen, Willberg kuvailee.
Olemme aloittaneet joulutorttujen teon jo keväällä.
Laatupäällikkö Hanna Willberg
Kananmunaa ei näy. Torttuja ei siis voidella.
– Ei voidella. Kotona sen voi tietenkin tehdä, mutta täällä se jätetään jo lehtevyydenkin takia.
Taikinakoneen jäljiltä levyissä on noin 100 kerrosta.
Varmat otteet
Koe alkaa.
Ollaan laatupaistopisteessä, jossa tuotteita testataan päivittäin.
Pauliina Säkkinen tekee kulmaviillot. Hän painaa sakarat peukalolla tiiviisti yhteen ja sijoittaa hillosilmiä suurella tarkkuudella.
– Saisin aika kauan tehdä, jos pitäisi leipoa 10 000 torttua, Säkkinen naurahtaa.
– Pursotinpussi on todella kätevä. Töissä käytän purkkeja, mutta isommissa määrissä pussi olisi ehdoton.
Myllyn Parhaan Willberg ja markkinointipäällikkö Mona Turpeinen pistävät iloiten merkille Säkkisen varmat otteet.
Ei hävikille
Toisaalla pakkaustiloissa joukko työntekijöitä latoo jäisiä joulutorttuja pahvilaatikoihin, 40 torttua jokaiseen.
Liikkeet ovat hiottuja. Pienikin vika tähtitortussa, ja se putoaa keräilyastiaan.
– Taikinan jäänteet käytetään uudelleen, joten hävikkiä ei tule, Willberg mainitsee.
Myllyn Parhaan pakastetehdas työllistää noin 50 henkilöä. Leivonta tarvitsee ihmisiä.
– Meillä on todella ammattitaitoinen henkilökunta.
Tähtitorttu ei muutu
Maailma muuttuu, tähtitorttu ei.
– Olen ollut talossa 14 vuotta, ja ainakaan sinä aikana siihen ei ole koskettu, Willberg lausahtaa.
Uutuuksia tulee, eri täytteitä testataan. Luumuhillotorttu on se, mitä ihmiset ostavat.
Tehtaan linjastoilta tulee tasalaatuisia tuotteita. Säkkisen leipomat joulutortut ovat myös kauniita.
Miten kokeessa kävi?
– Molemmissa on puolensa. Minusta tämä jää nyt selvittämättä, että kumpi voitti, Willberg hymyilee.
Oma yritys
Hyvinkääläinen Pauliina Säkkinen, 24, on perustanut Riihimäelle Granitin Tilauskonditorian.
Säkkinen leipoo Majakan 2. kerroksessa perustuotteita täytekakuista kekseihin ja suolaisista piirakoista sämpylöihin. Tilaukset hän ottaa viesteillä ja puhelimitse, ja julkaisee töistään kuvia Facebookissa ja verkkosivuilla.
– Olen haaveillut tästä niin kauan: pääsen viemään omaa yritystä eteenpäin. Voin tehdä juuri sitä, mitä haluan!