Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Älä ihmettele, jos naapurissasi ulisee tänään kello 18 – Tässä sille syy

Tänään, 1. joulukuuta, vietetään palovaroitinpäivää, joka on paloturvallisuusviikon loppuhuipentuma. Suomen pelastusalan keskusjärjestö Spek kannustaa suomalaisia testaamaan palovaroittimien toimintaa tänään torstaina kello 18.

Testaamiseen onkin tarvetta, sillä tutkimusten ja pelastustoimen kenttäkokemusten perusteella liian monesta kodista puuttuvat toimivat palovaroittimet.

Keskusjärjestön tekemä katugallup vahvista käsitystä siitä, että palovaroitinasiat eivät ole kodeissa parhaalla tolalla.

– Vaikka viime vuosina tehdyissä kyselytutkimuksissa yli 90 prosenttia on vastannut, että kotona on riittävä määrä toimivia palovaroittimia, kertovat tutkimus ja pelastustoimen kenttähavainnot radikaalisti muuta, turvallisuusviestinnän asiantuntija Juha Hassila sanoo tiedotteessa.

Yli puolessa niistä asunnoista, joissa on ollut tulipalo, palovaroitinta ei ole ollut tai se ei ole toiminut. Myös noin 70 prosentista vuokra-asunnoista palovaroittimet puuttuivat tai eivät toimineet.

Gallupiin vastanneista moni testaa palovaroittimensa kovin harvoin tai ei ollenkaan.

Noin neljännes kertoi testaavansa kotinsa palovaroittimet kerran vuodessa. Sama määrä testasi laitteet joko vielä harvemmin tai ei lainkaan.

– Vain noin kymmenesosa vastaajista sanoi testaavansa palovaroittimensa useammin eli kerran kuussa tai muutaman kerran vuodessa, Hassila toteaa.