Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hovioikeus määräsi pakoilevan Cannonball-johtajan vangittavaksi poissaolevana – Miehen katoaminen viivästyttää myös samassa vyyhdissä tuomittujen hämeenlinnalaisten oikeuskäsittelyä

Esko Eklund tuomittiin käräjäoikeudessa keväällä 13 vuodeksi vankeuteen muun muassa useista törkeistä huumausainerikoksista. Hän oli vapaalla jalalla, kun oikeus langetti tuomion, ja nyt asian hovikäsittely ei ole päässyt alkamaan.

Itä-Suomen hovioikeus on määrännyt moottoripyöräkerho Cannonball MC:n aiempana johtajana pidetyn Esko Eklundin vangittavaksi poissaolevana.

Syyttäjät vaativat vangitsemista, jotta he voivat tehdä Eklundista eurooppalaisen pidätysmääräyksen.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi keväällä Eklundille 13 vuoden maksimirangaistuksen muun muassa useista törkeistä huumausainerikoksista. Hän on ollut jo kuukausia karkuteillä.

Käräjäoikeus katsoi Eklundin toimineen rikosten tekoaikaan vuonna 2021 Cannonball MC:n (CMC) presidenttinä. Tuomiosta on valitettu Itä-Suomen hovioikeuteen.

Samassa vyyhdissä tuomittiin lukuisia Heinolan ja Hämeenlinnan Cannonball-osastojen jäseniä ja muita henkilöitä. Toisena kokonaisuuden päätekijänä pidetty hämeenlinnalaismies tuomittiin 10 vuoden vankeuteen.

Pitkään tutkintavankeudessa ollut Eklundin määrättiin päästettäväksi vapaaksi helmikuussa päättyneen pääkäsittelyn jälkeen.

Myöhemmin oikeus määräsi hänet uudelleen vangittavaksi uudelleen maaliskuun lopussa, kun langetti hänelle vankeustuomion. Eklundia ei kuitenkaan tavoitettu vangittavaksi.

Itä-Suomen hovioikeuden oli määrä aloittaa laajan huumerikoskokonaisuuden pääkäsittely marraskuun puolessavälissä, mutta alkuun ei ole päästy, koska Eklundille ei ole saatu toimitettua tietoa pääkäsittelystä.

Hovioikeus on määrännyt, että Eklundin on oltava paikalla pääkäsittelyssä. Hänellä ei ole oikeuden päätöksen perusteella Suomessa voimassa olevaa osoitetta.

– On syytä epäillä, ettei hän saavu vapaaehtoisesti Suomeen hovioikeuden pääkäsittelyyn vaan karttaa oikeudenkäyntiä, syyttäjät perustelivat vangitsemisvaatimusta oikeudelle.¨

Hovioikeus perusteli tiistaina antamaansa vangitsemispäätöstä sillä, ettei Eklund välttämättä saavu vapaaehtoisesti hovioikeuteen. Asian laadun vuoksi vangitseminen ei ollut oikeuden mukaan kohtuutonta. Eklund itse vastusti vangitsemismääräystä.

Poliisi on pitänyt CMC:tä järjestäytyneenä rikollisryhmänä, ja sittemmin käräjäoikeus on julistanut kerhon lakkautetuksi. Kerho on pyytänyt lakkautuspäätöksestä valituslupaa korkeimmalta oikeudelta. Eklund kiisti lakkautuskanteen käsittelyn yhteydessä toimineensa CMC:n johtajana.