Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Cannonballin isoa huumejuttua ei pystytä käsittelemään hovioikeudessa – Kadonnut johtaja jätti myös hämeenlinnalaiset jengiläiset pattitilanteeseen

Rikollisryhmän ex-johtaja on yhä kateissa, KKO:n ratkaisuakin on odotettava. Myös CMC:n Hämeenlinnan osaston tuomittujen valitukset odottavat käsittelyä

Rikollisryhmä Cannonball MC:n suuren huumejutun käsittely on sellaisessa pattitilanteessa, että Itä-Suomen hovioikeus päätti perjantaina jättää sen lepäämään. Käsittelyä jatketaan, kun kateissa oleva päätekijä on löydetty ja korkein oikeus on ratkaissut todisteisiin liittyvän asian.

Pääosa laajasta jutusta koskee Cannonball MC:n (CMC) Heinolan ja Hämeenlinnan osastojen huumekauppoja 2020–2021.

Silloinen CMC:n johtaja, heinolalainen Esko Olavi Eklund, sai päätekijänä 13 vuotta vankeutta eli pisimmän tuomion, mitä törkeistä huumausainerikoksista voi Suomessa saada.

Tutkintavankina ollut Eklund päästettiin pääkäsittelyn jälkeen viideksi viikoksi vapaalle odottamaan tuomiota. Kun Päijät-Hämeen käräjäoikeus antoi tuomionsa ja määräsi hänet vangittavaksi tämän vuoden maaliskuussa, ei miestä enää tavoitettu.

Nyt Eklundin karkumatka on kestänyt yhdeksän kuukautta. Hänellä ei ole enää voimassa olevaa osoitetta Suomessa.

Hovioikeudessa on tarkoitus käsitellä kymmenen ihmisen käräjätuomioita. Myös Eklund valitti tuomiostaan. Marraskuulle sovittu pääkäsittely jouduttiin perumaan, koska häntä ei saatu paikalle etsintäkuulutuksesta huolimatta.

Hovioikeus katsoi, että Eklundin täytyy olla läsnä. Eri ihmisten syytteet liittyvät toisiinsa ja niissä on samaa todistelua. Siksi koko juttu käsitellään yhdellä kertaa.

Hovioikeus määräsi Eklundin vangittavaksi poissaolevana, jotta hänestä voitiin tehdä eurooppalainen pidätysmääräys luovutuspyyntöineen.

Toinen este hovioikeuden pääkäsittelylle on se, että korkein oikeus (KKO) on myöntänyt valitusluvan niin sanottujen Anom-puhelimien viestien hyödyntämisestä todisteena.

Kansainvälisessä operaatiossa Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI ujutti Anom-viestisovellusta käyttäviä puhelimia rikollispiireihin. Poliisi sai nämä viestit käyttöönsä, ja ne ovat olleet tärkeinä todisteina useissa oikeudenkäynneissä, myös tässä CMC:n huumejutussa.

Valituslupaa hakeneiden tuomittujen mukaan Anom-viestit hankittiin lainvastaisesti. Hovioikeus odottaa KKO:n ennakkoratkaisun, jolla on olennainen merkitys asian käsittelyssä.

Eklundin lisäksi tuomiostaan valittivat hovioikeuteen 38-vuotias hämeenlinnalaismies, 10 vuotta vankeutta, 39-vuotias heinolalaismies, 8,5 vuotta vankeutta, 45-vuotias hämeenlinnalaismies, 6 vuotta vankeutta, CMC Hämeenlinnan osaston vetäjä, 51-vuotias, vuosi ja 3 kuukautta vankeutta sekä 29-vuotias hämeenlinnalaismies, 2,5 vuotta vankeutta.

Hovioikeus määräsi lyhimmän tuomion saaneen 29-vuotiaan vapautettavaksi marraskuussa. Hän vaati vapauttamista, koska muuten hän olisi ehkä ollut koko vankeusaikansa tutkintavankina. Muut useita vuosia vankeutta saaneet ovat vankilassa, Eklundia lukuun ottamatta.

Hovioikeuteen valittivat myös alle kaksi vuotta vankeutta saanut heinolalaismies ja 5 kuukauden ehdolliseen vankeuteen tuomittu hämeenlinnalainen nainen, joka on 10 vuoden vankeuteen tuomitun miehen sukulainen.

Syyttäjä valitti viiden henkilön tuomioista. Yksi heistä on 43-vuotias hämeenlinnalaismies, jolle vaadittiin lähes 9 vuotta vankeutta, mutta syytteet hylättiin kokonaan. Toinen on hämeenlinnalainen nainen, joka sai vähän yli 1,5 vuotta ehdollista vankeutta.