Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alfa-tv:n Hannu Haukka kertoo nyt, mihin kanava kaatui – "Heidän puolestamme olemme syvästi pahoillaan"

Alfa-tv:n perustaja ei ole suuremmin kommentoinut kanavan lopettamisen syitä julkisuudessa.

Keravalla päämajaansa pitäneen Alfa-tv:n konkurssiin johtaneista käänteistä on tihkunut tietoa talon sisältä vain vähän. Kanava hiljeni marraskuussa, kun sen taustayhtiö hakeutui konkurssiin.

Keski-Uusimaa -lehti tavoitti Alfa-tv:n perustajan, sen taustayhtiön pitkäaikaisen hallituksen puheenjohtajan ja uutisten vastaavan päätoimittajan Hannu Haukan haastatteluun.

Haukka ei ole aiemmin kommentoinut kanavan loppumisen syitä julkisuudessa.

– Meidän tahtotilamme talon sisällä oli se, että me emme olisi lopettaneet sitä kanavaa, Haukka sanoo.

Haukan mukaan realiteetit tulivat kuitenkin vastaan, ja Alfa-tv jouduttiin lopettamaan rahoituksen puutteeseen.

– Se johtui siitä, ettei saatu neuvoteltua riittävää rahoitusta. Osakeyhtiön kohtalo oli osakkaiden käsissä. Ankkuriosakkaat olivat ratkaisevassa asemassa. Ja ne tahot, joiden kanssa neuvoteltiin aktiivisesti siltarahoituksesta, Haukka sanoo.

Haukan mukaan siltarahoituksesta neuvoteltiin useiden tahojen kanssa. Viimeisimmän potentiaalisen rahoittajaryhmän kanssa neuvoteltiin neljä kuukautta, ja kun rahaa ei tullut määräaikaan mennessä, vaihtoehtoja ei enää ollut.

Haukka perusti Alfa-tv:n vuonna 2013 yhdessä vaimonsa Laura Haukan kanssa. Alfa-tv:n taustayhtiön Brilliance Communications Oy:n suurin osakkeenomistaja oli kristillisiä ohjelmia tekevä IRR-TV ry, jonka toiminnanjohtaja Hannu Haukka on.

Olemme syvästi surullisia.

Haukka itse pitää tiukasti jakkarat erillään.

– Eihän varoja saa sekoittaa. IRR-TV ja hätäapu ovat yhdistystoimintaa. Niitä varoja ei voi missään nimessä käyttää osakeyhtiön pyörittämiseen, Haukka kuittaa.

Kesällä 2021 Alfa-tv:n taustayhtiö järjesti suurta huomiota saaneen osakeannin sijoittajille, jolla se keräsi mittavan 3 miljoonan euron potin. Mukana oli nimekkäitä sijoittajia, kuten Hjallis Harkimo, Joni Nelimarkka, Eero Lehti, Toivo Sukari ja Heikki Salmela.

Lehtitietojen mukaan jo viime keväänä Alfa-tv:stä viestittiin sijoittajille, että rahat olivat loppu. Kun kanavan taustayhtiö Brilliance Communications Oy jätti konkurssihakemuksen marraskuun 25. päivänä, sen velat olivat mittavat.

Suurin velkoja on jakeluverkko Digita, jolla on 1,5 miljoonan saatavat, ja toiseksi suurin velkoja on IRR-TV noin 800 000 eurolla. Piensijoittajia oli yhteensä noin 1500.

Haukan mukaan IRR-TV:lle on syntynyt velkakertymää tilojen, laitteiden ja henkilöiden vuokrauksesta.

– Me perimme vuokraa ja se katsottiin kertymäksi, koska me emme saaneet niitä vuokria, Haukka avaa IRR-TV:n velkakertymää.

Alfa-tv toimi IRR-TV:n tiloissa ja vuokrasi sen studioita ja tv-tuotantokalustoa. Alfa-tv:n omistuksessa olivat vain ohjelmaoikeudet sen itse tuottamista ohjelmista kuten Miss Suomi ja Syksyn sävel -kisat.

Julkisuudessa on myös keskusteltu siitä, oliko uutisten tuottaminen liian kallista.

– Uutiset olivat lupauksemme osakkaille, ja tämä nosti Alfa-tv:n kaikkien tietoisuuteen. Niitä katsottiin kuin häkää, Haukka sanoo.

– Halusimme rakentaa kanavan, jossa on asiaohjelmia, uutisia ja viihdettä, kuten konsertteja ja kulttuuria. Tämä oli tavoite. Oman lupauksemme täytimme. Sitten tarvittiin siltarahaa, Laura Haukka täydentää.

Haukat nostavat esiin sen, että valtaosa katsojista oli iäkkäämpää väkeä, ja kohderyhmä ei kiinnostanut riittävästi mainostajia.

Heidän mukaansa tarve Alfa-tv:n ohjelmistolle ei ole kuitenkaan kadonnut mihinkään.

– Jos olisimme saaneet siltarahoituksen, uskon, että oltaisiin oltu kova juttu, Hannu Haukka sanoo.

– On harmillista, että tuli tämä vaihe. Olemme syvästi surullisia. Me itsekin vaimoni kanssa sijoitimme yli 30 000 euroa osakkeisiin, ja 1 500 muuta henkilöä olivat sijoittaneet tähän. Heidän puolestamme olemme syvästi pahoillaan. Ja sitten ovat he, jotka ovat menettäneet työpaikkansa, se on vähintään yhtä suuri asia, Hannu Haukka pahoittelee haastattelussa.

Hämeen Sanomat kuuluu Keskisuomalainen-konserniin, joka oli yksi Alfa-tv:n osakeantiin osallistuneista sijoittajista.

1500

Alfta-tv:n osakkeita ostaneiden piensijoittajien määrä