Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen aloitus sujui suunnitellusti – Tietojärjestelmien ongelmat eivät ole näkyneet asiakkaille

"Ensimmäiset vauvat on saatu maailmaan ja rakennuspalot sammutettua", Kanta-Hämeen hyvinvointialuejohtaja Olli Naukkarinen kuvaili.

Uuden Kanta-Hämeen hyvinvointialueen toiminta on alkanut suunnitellusti, eikä asiakkaille näkyviä ongelmia ole ollut, Oma Häme tiedotti maanantaina.

Henkilöstön käyttäjätunnusten siirto on Oma Hämeen mukaan vaikeuttanut joidenkin työntekijöiden pääsyä hyvinvointialueen sisäisiin järjestelmiin. Tekniset ongelmat eivät kuitenkaan vaikuta potilas- ja asiakastietojen käsittelyyn eivätkä asiakaspalveluun. Yksittäisten asiakkaiden sosiaalitukien maksatuksessa on lisäksi havaittu tietojen siirtoon liittyviä virheitä. Ongelma korjattiin maanantain aikana, ja maksatus on hyvinvointialueen mukaan suoritettu onnistuneesti.

– Ensimmäiset vauvat on saatu maailmaan ja rakennuspalot sammutettua, Kanta-Hämeen hyvinvointialuejohtaja Olli Naukkarinen kertoi STT:lle.

Anni ja Markus Luodon "jouluvauva" syntyikin Kanta-Hämeen vuoden 2023 ensimmäiseksi vauvaksi – "Tällaisia uudenvuodenbileitä ei meillä ole aiemmin ollut"

Uusien järjestelmien kanssa on Naukkarisen mukaan ollut ymmärrettävästi opettelua.

– En ole kovin shokissa siitä, että yhden yön kuluessa hallinnollisella päätöksellä ei sotessa taivas auennut tai maailmanloppu tullut, Naukkarinen sanoi.

Muutaman viikon kuluessa selviää, kuinka palkanmaksut sujuvat uusin järjestelmin.

Uusien hyvinvointialueiden toiminta on alkanut vuodenvaihteessa ilman suurempia ongelmia myös muualla Suomessa, selvisi STT:n maanantaisessa soittokierroksessa.

Etelä-Karjalan alueella asiat ovat valtaosin toimineet sutjakkaasti – kuten odotus olikin.

– 95-prosenttisesti kaikki on sujunut ongelmitta, summaa hyvinvointialuejohtaja Sally Leskinen, joka siirtyi Etelä-Karjalaan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin paikalta.

Yksittäiset pienemmät ongelmat on saatu ratkottua lennosta, ja työntekijöille on koko tämän viikon it-tukea tavanomaista enemmän tarjolla.

Tilannetta on Etelä-Karjalassa helpottanut se, että potilastietojärjestelmät yhdistettiin jo aiemmin.

Myös Varsinais-Suomen hyvinvointialueen johtajan Tarmo Martikaisen mukaan arki on alkanut uudistuksen jälkeen rauhallisesti.

– Tällä hetkellä kaikki tuntuu toimivan, palvelut kyllä pelaavat. Paljon on sellaisia yksityiskohtia, unohtuneita käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Jotain työvuorosuunnittelua on voitu joutua käsin tekemään, Martikainen kertoi STT:lle.

Martikaisen mukaan vaatinee vielä kaksi–kolme viikkoa ennen kuin uuden hyvinvointialueen todellisuus alkaa näkyä.

Muutosjohtaja Ville-Veikko Ahonen valtiovarainministeriöstä arvioi STT:lle maanantaina, että hyvinvointialueiden toiminta on alkanut yllättävänkin hyvin. Ongelmat ovat olleet odotetun kaltaisia, eikä suurempia häiriöitä ole tullut tietoon mistään päin maata.

– Loppukiri on ollut kova, Ahonen kuvasi viime vaiheen valmisteluja.

Joitain yllätyksiä voi toki vielä tulla, kun arjen alettua esimerkiksi perusterveydenhuollossa on palattu laajemmalla joukolla töihin.

Isoin jännityksen aihe on Ahosen mukaan ensi viikon perjantai, jolloin hyvinvointialueiden palvelukseen siirtyneille työntekijöille maksetaan ensimmäiset palkat.

Hyvinvointialuejohtajat kokoontuvat ensi viikolla arvioimaan, miten toiminta on lähtenyt käyntiin ja miltä palkanmaksun tilanne näyttää.

Vastuu sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyi tämän vuoden alussa kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille. Näitä alueita on 21.

Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa sunnuntaina – näin se vaikuttaa kansalaisten arkeen

Hyvinvointialueella on edelleen suurin puute rahasta – Asiakkaille on tärkeintä, että palvelut toimivat sujuvasti ja yhdenvertaisesti