Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aurinkopaneeleilla on kysyntää Hämeenlinnan seudulla, mutta paikallinen yritys ei tänä talvena nouse katoille

Talojen katoille hankitaan aiempaa tehokkaampia paneelijärjestelmiä.

Entistä useamman hämeenlinnalaisen omakotitalon katolla näkee aurinkopaneeleja, ja varsinkin viime kesä räjäytti aurinkopaneelijärjestelmien myynnin.

– Kysyntää on paljon, eikä itse tarvitse erikseen edes markkinoida, iloitsee hämeenlinnalainen toimitusjohtaja Jaakko Laihiainen.

Laihiainen pyörittää Sun Sähköpalvelut Hämettä, jolla käynnistyi nyt viides toimintavuosi aurinkopaneelijärjestelmien asennusten parissa.

– Olemme asentaneet neljän vuoden aikana noin 350 järjestelmää pääasiassa omakotitalojen katoille, mutta myös joihinkin taloyhtiöihin, Laihiainen sanoo.

Kahden vuoden ajan Sun Sähköpalvelut Häme asensi aurinkopaneeleita läpi vuoden, myös talvella, mutta nyt talviasennusta ei Laihiaisen mukaan tehdä.

– Asennus on talvella niin paljon työläämpää, koska katoilla ei saa olla lunta. Lisäksi katot ovat talvella liukkaita.

Viime vuonna aurinkopaneelien toimitusajat venyivät monin paikoin. Laihiaisen mukaan osaksi siksi, ettei kesä- ja elokuun aikana ollut tuotteita saatavilla.

Kysyntää kasvatti kalliin sähkönhinnan lisäksi se, että monet verkkoyhtiöt maksoivat hyvän hinnan itsetuotetusta ylijäämäsähköstä.

– Nyt aurinkopaneeleita ja inverttereitä on hyvin tarjolla. Juuri katsoin, että tukkureilla näyttäisi olevan varastoissaan monta kymmentä tuhatta paneelia, Laihiainen kertoo.

Aurinkosähkön suosio on ollut melko tasaisessa nousussa vuodesta 2016 alkaen. Tämä selviää Lähienergialiiton selvityksessä, joka toteutettiin huhtikuussa 2022.

Aurinkopaneelien hinnat olivat pitkään jo laskussa, mutta viime vuonna hinnat lähtivät nousuun.

Nyt myös tehokkaammat aurinkopaneelijärjestelmät ovat nyt kasvattaneet suosiotaan.

– Talojen katoille asennetaan nyt 10 kWp:n järjestelmiä, kun yleisin koko on ollut ehkä 5 kWp, Laihiainen tietää.

Saman on myös huomannut toinen hämeenlinnalaisyritys. Loistox oy on asentanut aurinkopaneelijärjestelmiä parin vuoden ajan.

– Vielä muutama vuosi sitten järjestelmien keskikoko oli noin 4 kWp. Nyt meillä keskikoko on jotain 7 kWp:n luokkaa, toimitusjohtaja Mikko Vuorinen sanoo.

KWp tarkoittaa kilowattipiikkiä eli aurinkosähköjärjestelmän huipputehoa.

Laihiainen kertoo, että he ovat sopineet uusista asennuksista nyt maaliskuulle – toki säiden salliessa.

– Meillä on oma viiden hengen porukka, joka asennuksia pääsääntöisesti tekee. Palkkaamme pari henkeä lisää.

Loistox myy nyt asennuksia toukokuulle.

– Ensi kesäksi on jo varattu 100 asennusta, Vuorinen sanoo.