Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

PAM antoi lakkovaroituksen kaupan alalle helmikuulle – Näitä kauppoja ja varastoja se koskee Hämeenlinnassa ja Hattulassa

Palvelualojen ammattiliitto PAM on antanut kaupan alalle lakkovaroituksen. PAMin mukaan lakkovaroituksen tarkoituksena on vauhdittaa palkkaneuvotteluja työnantajia edustavan Kaupan liiton kanssa.

Lakkovaroitus koskee yli 185:tä toimipaikkaa, joissa työskentelee noin 20 000 työntekijää. Lakkojen ajankohdat olisivat 25 varastossa 6.–9. helmikuuta sekä yli 160 kaupan alan toimipaikassa 9.–11. helmikuuta.

Lakot kohdistuisivat esimerkiksi Prismoihin, K-Citymarketeihin ja S-marketeihin lukuisilla paikkakunnilla.

Kanta-Hämeessä lakko koskisi 6.–9.2. Lidlin Janakkalan jakelukeskusta sekä 9.2.–11.2. Hämeenlinnan molempia Citymarketteja, Forssan Citymarkettia, Hämeenlinnan ja Forssan Prismoja sekä Parolan S-markettia.

– Kaupan liitto on ollut edelleen haluton keskustelemaan palkankorotuksesta, jolla turvattaisiin työntekijöiden ostovoima. Toivomme, että lakkovaroitus vauhdittaa nyt neuvotteluja, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen sanoo tiedotteessa.

Työnantajapuolen käsitys neuvottelujen tilanteesta on toisenlainen.

– Toisin kuin PAM väittää, Kaupan liitto oli luvannut vastata PAMin palkankorotusesitykseen seuraavassa sovitussa tapaamisessa torstaina, sanoo Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala tiedotteessa.

Lavikkalan mukaan neuvottelut olivat täysin kesken.

PAM tavoittelee Saksan teollisuudessa saavutettuun tasoon vertautuvia palkankorotuksia, mikä merkitsisi kaupan alalla noin 200 euron korotusta kuukausipalkkaan.

Rönni-Sällisen mukaan kaupan alan yritykset tekevät hyvää tulosta ja samaan aikaan niiden työntekijät joutuvat säästämään kaikesta, jotta palkka riittää elämiseen.

– Lakkovaroituksella haluamme vauhdittaa ratkaisun syntymistä myös muille aloille, joilla nyt neuvotellaan. Koko työmarkkinakierros seisoo vain siksi, että työnantajat ovat antaneet vallan teknologiateollisuuden työnantajille neuvotella kaikkien alojen palkankorotuksista.

Valtakunnansovittelijan toimisto kertoi saaneensa sunnuntaina PAMilta työtaisteluilmoituksia. Valtakunnansovittelija on ollut yhteydessä työriidan osapuoliin ja käynnistää sovittelun alkuviikosta.

Kaupan työehtosopimuksen voimassaolo päättyy 31. tammikuuta.