Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainan himoitsemien Leopard-vaunujen koulutusta annetaan Suomessa vain Parolannummella – Tällainen on Euroopan yleisin taistelupanssarivaunu

Leopard 2 on tämän hetken puhutuin panssarivaunu, sillä Euroopan maissa keskustellaan kiivaasti niiden lähettämisestä Ukrainan avuksi.

Esimerkiksi Saksa toimittaa Ukrainalle 14 Leopard 2 A6 -taistelupanssarivaunua maan armeijan, Bundeswehrin, varastoista. Samalla Saksa myöntää myös muille maille luvan toimittaa saksalaisvalmisteisia panssarivaunuja Ukrainaan.

Suomessa on paljon henkilöitä, jotka voivat antaa Leopard 2 -taisteluvaunujen käyttämiseen ja huoltoon koulutusta, mutta ukrainalaisten koulutus ei ole läpihuutoasia.

Tätä mieltä on mm. Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp. Pekka Toveri. Toveri kommentoi asiaa Hämeen Sanomissa 18. tammikuuta.

Suomessa Leopard 2 -koulutusta annetaan vain Parolannummella Panssariprikaatin Hämeen Panssaripataljoonassa ja Panssarikoulussa, joka on nykyisin osa Maasotakoulua.

Suomessa taisteluvaunujen miehistön koulutus kestää 347 vuorokautta. Ukrainalaisille tultaisiin todennäköisesti antamaan pikakoulutus, kuten aiemmillekin lännen lahjoitusaseille.

Leopard 2:n huolto on sen sijaan mutkikkaampaa, ja onkin arveltu, että huolto- ja ylläpitotoimien opettelu veisi kuukausia. Parolannummella miehistö huoltaa vaunuja päivittäin ja viikkotasolla.

Massiivinen Leopard 2 on yleisin taistelupanssarivaunu Euroopassa.

Saksalaisvalmisteiset Leopard 2A6 -vaunut on aseistettu 120 millimetrin panssarivaunukanuunalla ja kahdella 7,62 millimetrin panssarivaunukonekiväärillä.

Vaunun taistelupaino on 59,9 tonnia ja sen miehistöön kuuluu neljä jäsentä.

Vaunussa on 1 500-hevosvoimainen dieselmoottori, joka antaa panssarivaunulle jopa 70 kilometrin tuntinopeuden maantiellä.

120 millimetrisen sileäputkisen panssarivaunukanuunan tehokas kantama on noin viisi kilometriä.

Leopardien tärkeimmät ampumatarvikkeet ovat panssarivaunuja vastaan käytettävä alikaliperi- eli nuoliammus ja elävään voimaan sekä kevyemmin panssaroituihin maaleihin tarkoitettu sirpaloituva ontelokranaatti.

Leopard-taistelupanssarivaunujen tehtävä on vihollisen panssarivaunujen tuhoaminen ja panssarijääkäreiden taistelun tukeminen suora-ammuntatulella.

Hämeen Sanomat osallistui Panssarikoulun harjoitukseen helmikuussa 2021. Alla olevassa videossa näkyy taisteluvaunujen ja panssarijääkäreiden yhteistoimintaa.

Taisteluvaunukoulutus on erittäin kallista ja siihen tarvitaan paljon henkilökuntaa, jolla on kouluttajakoulutus.

Pekka Toveri ei näe parhaana ratkaisuna, että taistelupanssarivaunujen miehistöjä koulutettaisiin Suomessa. Ensin pitäisi kouluttaa panssarivaunukouluttajia, jotka edelleen kouluttaisivat ukrainalaisia vaunujen miehistöiksi.

Pekka Toveri arveli aiemmin Hämeen Sanomissa, että laajamittaisen koulutuksen järjestäminen edellyttäisi todennäköisesti henkilöstöä muista joukko-osastoista ja jopa evp-miesten pyytämistä uudelleen palvelukseen.

Pekka Toveri on toiminut Panssariprikaatissa panssarivaunukomppanian päällikkönä, Panssarikoulun johtajana ja prikaatin komentajana.