Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeenlinnalaisessa parkkihallissa odotti karmea näky: jauhesammuttimet oli tyhjennetty autojen päälle – Asiantuntija neuvoo, mitä autoille tulisi nyt kiireesti tehdä

Hämeenlinnan Raatihuoneenkadulla sijaitsevan kerrostalon asukas törmäsi autohallissa ikävään näkyyn lähtiessään kauppareissulle keskiviikkona illalla puoli yhdeksän aikaan. Parkkihallissa on tehty ilkivaltaa tyhjentämällä jauhesammuttimia pysäköityjen autojen päälle.

– Koko halli oli jauheessa. Varmaan 5–10 autoa oli pahemmin sen peitossa, ja ainakin 10–15 autoa, joihin se vaikuttaa varmasti, kuten omanikin.

Asukas ei halua esiintyä jutussa nimellään.

Kun asukas käynnisti autonsa, sisälle pöllähti jauhetta.

– Jouduin aukaisemaan kaikki ikkunat ja sylkemään jauhetta suusta pitkin matkaa. Hampaat narisivat, ja päänahka ja joka paikka kutisi sen jälkeen, hän kuvaili kokemusta.

– Tällainen vaatii auton sisäpesunkin. En tiedä, kuka on korvausvelvollinen ja miten tämä menee.

Isännöitsijä kertoo asukkaille torstaina aamulla lähettämässään viestissä saaneensa tiedon, että keskiviikkoiltana 25.1. noin kello 17 aikaan "noin 7–10-vuotiaat mustiin pukeutuneet kantasuomalaiset pojat ovat tyhjentäneet autohallissa kaksi jauhesammutinta autojen päälle". Tämän jälkeen pojat ovat isännöitsijän viestin mukaan paenneet talon rappuun.

Hämeen Sanomat on nähnyt kuvakaappauksen isännöitsijän viestistä.

Isännöitsijä pyytää viestissä silminnäkijähavaintoja ja tietoja tekijöistä ja kertoo, että ilkivallasta on tehty rikosilmoitus. Hän muistuttaa viestin lopussa siitä, että vanhemmat vastaavat lasten toiminnasta.

Isännöitsijä Satu Kaukonen ei halunnut kommentoida asiaa Hämeen Sanomille, koska asiasta on tehty rikosilmoitus.

Kuten isännöitsijän viesti kertoo, silminnäkijähavaintojen mukaan asialla olisivat olleet alakouluikäiset pojat. Asukas kertoo joutuneensa aiemmin hätistelemään poikia pois autohallista. Hänen mukaansa hallissa ei ole valvontakameroita.

– Se helpottaisi varmasti tällaisessa tilanteessa.

Isännöitsijän viestin mukaan "jauhe syövyttää autojen maalipinnan tästä ilkivallasta on aiheutunut vahinkoa autoille".

Autoliiton kenttäpäällikkö Matti Laaksonen sanoo, että auton maalipinnalla lakan pitäisi kestää hetken niin, ettei välitöntä vauriota aiheudu.

– Ensiapu on saada kärsinyt auto mahdollisimman pian huolelliseen pesuun, mielellään niin perusteelliseen kuin auton puhdistus voi vain olla, Laaksonen neuvoo.

– Päällyspinta ei ole kuitenkaan isoin ongelma, vaan se piilee pinnan alla.

Hänen mukaansa varsinainen ongelma jauhesammuttimesta voi aiheutua erityisesti kupari- ja sähköosille, joihin se voi aiheuttaa syöpymistä.

– Sähkölaitteille se on todella suurta myrkkyä. Ne pitäisi saada putsattua todella nopeasti. Oikeastaan auto pitäisi viedä välittömästi korjaamolle, kun tämä havaitaan, ja pistää puhdistukseen.

Hän suosittelee myös ilmansuodattimien ja raitisilmasuodattimen vaihtoa sekä ilmakanavien huolellista puhdistamista.

– Perusteltua on autolle teettää myös kunnon sisäpuhdistus.

Laaksonen arvioi, että vaadittavien puhdistustoimenpiteiden hinnasta puhuttaessa liikutaan useista sadoista euroista jopa joihinkin tuhansiin asti.