Fysiikan opiskelijana tiedän lämpöopin II pääsäännön mukaisesti kaikkien luonnon prosessien vievän kohti suurempaa epäjärjestystä. Epäjärjestys kasvaa, kunnes systeemi on tasapainotilassa.
Epäjärjestyshän on yksi ihmisen luonteenomaisista piirteistä – sodat, kriisit, ilmastonmuutos. Onko sukupolveni tulevaisuus kuitenkaan yhtä kyyninen kuin tämä tilastollisiin todennäköisyyksiin perustuva termodynamiikan tukipilari antaa ymmärtää?
Tulevaisuus näyttäytyy kaikille meistä hieman erilaisena, koska jokaisen maailmankatsomus ja asenteet ovat muokkautuneet menneisyytemme perusteella erilaisiksi.
Osa näkee tulevaisuuden olevan täynnä mahdollisuuksia, kun toisille se on pelkästään ajatuksena liian painava lasti harteilla kannettavaksi. Toki ihmisen luontoon kuuluu pelko tuntemattomasta, mutta tulevaisuudessa on paljon hyvääkin.
Sukupolveni edustajilla on edessään enemmän mahdollisuuksia kuin kellään muulla aiemmin. Uudet ammatit ja alat avaavat ovensa meille yhä laajemmin, sillä maailma muuttuu. Kuinka olemme valmistautuneet tähän muutokseen?
Oma vastaukseni tähän kysymykseen on: opiskelemalla. Opiskelu ja tutkimus ovat avain tulevaisuuden uusiin innovaatioihin ja jopa ihmisen pelastaviin keksintöihin.
Tieto ja osaaminen on äärettömän arvokasta, mikä Suomessa saattaa monella nuorella unohtua, kun koulunkäynnistä on tullut itsestäänselvyys. Toisaalta tämä on positiivinen asia, mutta toisaalta arvostus ilmaista koulutusta kohtaan varmistaa sen jatkuvuuden myös tulevaisuudessa.
Tiedettä tehdään tutkimalla. Ihminen on evoluution kuluessa saanut etulyöntiaseman muihin eliöihin verrattuna, mutta luonto on kuitenkin voitolla.
Tieteen avulla ratkaistaan ihmiskunnan kohtaamia ongelmia, kuten ilmastonmuutoksen etenemistä ja maapallon ylikansoittumista. Kestäviä energiamuotoja ja polttoaineita kehitetään jatkuvasti esimerkiksi fuusiovoimaloiden ja mikrobiologian keinoin valmistettujen biopolttoaineiden muodossa.
Ravintoa osataan jo nyt muokata geenimuuntelun avulla esimerkiksi satoisammaksi, mutta tulevaisuudessa esimerkiksi ruuan ravintoarvoja voidaan muuttaa turvallisesti ihmisten tarpeiden mukaan.
Tulevaisuus voi olla pelottava käsite, mutta jokaisen yön jälkeen aurinko kuitenkin nousee ja valaisee uuden päivän. Huomista ei pidä pelätä, koska se on mahdollisuus muuttaa maailmaa.
Erityisesti nuorilla on valtavasti uutta edessään, ja heidän tulee ottaa se avosylin vastaan. Paremman tulevaisuuden perustana on koulutus, joka mahdollistaa kehityksen jatkuvuuden.
Tutkimuksen avulla saavutamme asioita, jotka voivat olla jopa selviämisemme kannalta välttämättömiä. Väistämätöntä on, että päätöksemme ja toimemme heijastuvat myös meihin itseemme, niin hyvässä kuin pahassa.
Kirjoittaja on Lyseon lukion abiturientti.