Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hattulan kehitysyhtiön johtaja irtisanoutui – Yle: Taustalla epämääräinen yritysyhteistyö

Hämeen Sanomien tietojen mukaan irtisanoutumisen taustalla on kyse laajemmasta erimielisyydestä kuten kehitysyhtiön toimintamallista ja työskentelytavasta.

Hattulan kunnan kehitysyhtiön toimitusjohtaja Petri Laine on irtisanoutunut. Laine jätti irtisanoutumisilmoituksen tehtävästään torstaina, kertoo asiasta ensimmäisenä uutisoinut Yle.

Hattulan vt. kunnanjohtaja Pekka Järvi vahvisti irtisanoutumisen perjantaina Hämeen Sanomille.

– Kyllä se on tällä hänen jättämällään ilmoituksella selvä asia.

Kunnassa on ollut jo pidempään kiistaa Hattulan kehityksen toiminnasta. Tammikuussa Hämeen Sanomat uutisoi, että Hattulan kunnanhallitus jätti pöydälle 100 000 euron sijoituksen maksamisen Hattulan Kehitykselle.

Tuolloin vt. kunnanjohtaja Pekka Järvi kertoi rahoituksen jäädyttämisen jatkuvan siihen asti, että kunnanhallituksen ja kehitysyhtiöiden hallitukset tapaavat helmikuussa epävirallisessa kokouksessa keskustellakseen kehitysyhtiön toiminnasta ja linjasta. Kokous pidettiin viime maanantaina.

Tammikuussa myös Hattulan Yrittäjien edustaja irtisanoutui kehitysyhtiön hallituksesta. Yhtiöltä on puuttunut kirjattu strategia.

Hämeen Sanomien tietojen mukaan irtisanoutumisen ja kiistojen taustalla on kyse laajemmasta erimielisyydestä kuten kehitysyhtiön toimintamallista ja työskentelytavasta.

Kehitysyhtiön toimintaan on kohdistunut monenlaisia odotuksia ja vaatimuksia. Hän katsoi, ettei pystynyt täyttämään erilaisia odotuksia, näin minä viestin tulkitsin.

Pekka Järvi, Hattulan vt. kunnanjohtaja

Ylen mukaan Laine pyrki ohjaamaan kunnan ruokapalveluiden ulkoistamisen yhtiölle, jonka omistaa hänen liikekumppaninsa. Laine on itse yhtiön hallituksen varajäsen.

Yle kertoo myös, että kunnan elinvoimajohtajalla Kari Uusitalolla on yhteisiä yrityslinkkejä Laineen ja hänen liikekumppaninsa kanssa. Uusitalo toimii kehitysyhtiössä hallituksen puheenjohtajana.

Hämeen Sanomien saamien vahvistamattomien tietojen mukaan kehitysyhtiön toiminnassa olisi näkynyt "oman edun tavoittelua".

Kesällä 2022 Hämeen Sanomat uutisoi, että Hattulan kunta suunnittelee ateriapalvelujensa yhtiöittämistä kehityspalvelun johtamana "täysin uudella tavalla", joka olisi toteutettu perustamalla yksityinen osakeyhtiö kilpailemaan palvelutuotannosta markkinaehtoisesti. Esityksen mukaan kunnalla olisi ollut rajattu, korkeintaan noin viidenneksen omistusosuus, ja myös yhtiön työntekijät olisivat voineet olla pienomistajina yhtiössä.

Ylen mukaan käytännössä ateriapalvelut olisi siirretty Hattulan Kehityksen kautta Köksä-nimiselle yhtiölle, jonka Laine perusti helsinkiläisen yrittäjän kanssa. PRH:n mukaan Köksä oy on perustettu maaliskuussa 2022.

Elinvoimalautakunta jätti asian pöydälle ulkoistamisen tarkempien hyötyjen selvittämiseksi. Hattulan kunnanhallitus antoi selvitykselle aikaa syyskuun loppuun, mutta se ei valmistunut.

Laine kiistää Köksä oy:n yhteyden suunniteltuun ateriapalvelujen yhtiöittämiseen Ylen haastattelussa.

Vt. kunnanjohtaja Pekka Järvi sanoi perjantaina Ylen uutisen olevan "spekulatiivinen".

– On totta, että on päätetty lähteä edistämään ateriapalvelujen kehittämistä yhtiöittämisen kautta, mutta sitä vasta suunnitellaan.

Uusitalon asemaan Ylen uutinen ei Järven mukaan vaikuta.

– Meillä on kunnanhallitus maanantaina. Kyllähän tämä (Ylen juttu) herättää varmasti keskustelua.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut Petri Lainetta perjantaina kommentoimaan irtisanoutumistaan. Pekka Järvi kertoi saaneensa irtisanoutumisesta tiedon sähköpostitse.

– Siinä oli pitkä selvitys. Kehitysyhtiön toimintaan on kohdistunut monenlaisia odotuksia ja vaatimuksia. Hän katsoi, ettei pystynyt täyttämään erilaisia odotuksia, näin minä viestin tulkitsin.

Laine palkattiin syyskuussa 2021 projekti-insinööriksi valmistelemaan kehitysyhtiötä. Kehitysyhtiön hallitus valitsi myöhemmin Laineen toimitusjohtajaksi.