Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arkiruokakysely | "Syön aina lautasen tyhjäksi", julistaa 5-vuotias Hugo: Hattulalainen perhepäivähoitaja Piia Hyyrynen on siis hyvä kokki, joka tietää, mitä lapset suostuvat syömään

Verkkokyselymme vastausten perusteella jauheliha on edullisen ja nopean ruoan perusta. Hyyrynen jakaa jauhelihaperunavuoka- reseptinsä, joka maistuu myös hänen hoitolapsilleen.

Miltä kuulostaa perunamuussi, joka on valmistettu lautasella sekoittain muussijauhetta vedenkeittimellä kuumennettuun veteen? Entä peruna lihakastikkeella tai nuudelijauhelihavuoka?

Ne ovat kotikokkailuun vaivattomia, nopeita ja edullisia arkimuonia.

Ne ovat myös vastauksia verkkokyselyymme, jossa pyysimme lukijoitamme paljastamaan edullisen arkiruokahittinsä, jolla selättää tarvittaessa koko perheen nälän kiireisen päivän jälkeen.

Jauheliha ja kana ovat kaksi suosikkiraaka-ainetta verkkokyselyymme vastanneiden keittiössä.

– Melkein joka päivä syön jotain, missä on kanaa tai pelkkää kanaa, koska rakastan kanaa, kirjoittaa yksi vastaajista.

Jauheliha on ehdoton makaronin kaveri. Yhdistelmä toimii ilman uuniakin jauhelihamössönä, jota yksi vastanneista tekee säännöllisesti:

– Lähes kerran viikossa työpäivän jälkeen. Helppo, nopee, vaivaton.

10 litran kattila keitolle

Yksi verkkokyselyyn vastanneista on hattulalainen perhepäivähoitaja Piia Hyyrynen. Pääsimme hänen kotiinsa katsomaan, kuinka syntyy nopea ja pienille lapsillekin maistuva perunajauhelihavuoka.

Hyyrynen pitää ruoanlaitosta ja leipomisesta ja keksii mielellään erilaisia ruokia niin perheelleen kuin hoitolapsilleen. Keittiöstä löytyy vino pino keittokirjoja ja lehtiä ja vinkkejä hän napsii myös somesta ja ystäviltään.

– Teen paljon laatikkoruokia. Ne ovat helppo tehdä jo aamulla valmiiksi. Voimme olla ulkona pidempään, kun valmiin ruoan voi lämmittää mikrossa, Hyyrynen kertoo.

Myös keitot ovat helppoja valmistaa ja ne maistuvat lapsille.

– Keitän aina kymmenen litran kattilallisen. Sitä voi syödä parikin päivää, ja siitä riittää omalle perheelle.

Lapset eivät tosin arvosta keiton näkyviä isoja purjon tai sipulin paloja, vaan ne "pilkitään" lautasen reunalle.

"Ettei aina ole makkaraa"

Perhepäivähoitajana Hyyrynen ostaa hoitolastensa ruoat.

– Saamme kulukorvausta kuukautta kohden reilu sata euroa, jonka voi vähentää verotuksesta.

Samalla rahalla pitää ostaa myös esimerkiksi askartelu- ja leikkivälineet, joten Hyyrynen joutuu miettimään ruoan hintaa.

– Vertailen hintoja ja ostan punalaputettuja ruokia. Makkararuoat ovat edullisia, mutta yritän vaihdella, ettei aina ole makkaraa.

Ruoan kalliin hinnan takia ruoan on oltava myös varmasti lapsille kauppansa tekevää. Hävikin määrää vähentää myös ruoan annosteleminen valmiiksi lapsille.

– Lisää saa, kun vain pyytää.

Riista kelpaa, kiisseli ei

Varmoja "lapsiystävällisiä" ruokia ovat makaronipohjaiset ruoat, kuten makaronilaatikko tai edellä mainittu makaronijauhelihamössö. Samoin kelpaavat kana- ja jauhelihapasta sekä makkara- ja jauhelihakastikkeet keitettyjen perunoiden tai muusin kanssa.

Yllättävää kyllä Hyyrysen ruokapöydässä hoitolapset syövät mukisematta myös riistaruokia.

– Eivät lapset arastele riistan makua. Käytän riistaa keitossa, jauhelihana, lihakeittona ja joskus lihapatana. Yritän opettaa heille uusia ruoka-aineita.

Hoitolapset ovat siis tottuneet syömään monipuolisesti eri ruokia, mutta on myös raaka-aineita, joita lapset eivät suostu syömään.

Esimerkiksi riisi maistuu heille vain patamaisessa muodossa.

– Kiisselit eivät kelpaa, mikä on sääli, sillä ne olisivat helppoja ja halpoja. Rahkakin menee hyvin sihdattuna. Jogurttienkin pitää olla sileässä muodossa niin, ettei mukana ole hedelmänpaloja, Hyyrynen nauraa.

On hän saanut lapset syömään kasviksia ovelasti huijaamalla. Hän koristeli aamupalaleivät hauskoilla naamoilla, jolloin kurkkusilmät ja paprikasuut upposivat lasten suihin huomaamatta.

Näkkileipäkin voittaa salaatin

Haastattelupäivänä perjantaina Enni Tikkanen, 5, Aurora, 3, ja Hugo Termonen, 5, sekä Elli Korelin, 4, saavat syödäkseen Hyyrysen uusinta bravuuria: perunajauhelihavuokaa.

Siihen tulee pakasteperunaviipaleita ja vuoka maustetaan lihafondilla, sulatejuustolla ja pippurikermalla. Päälle tulee juustoraastetta.

Lapsinelikko on yhtä mieltä siitä, että Hyvärisen ruoka hyvää – niin kuin aina.

– Syön aina lautasen tyhjäksi, kertoo Hugo Termonen viitaten Hyvärisen ruoanlaittotaitoihin.

Hänen lempiruokansa on lihapullat ja muussi, mutta pöydässä tarjolla olevasta salaatista ja puolukoista hän ei pidä.

– Näkkileipä on parempaa kuin salaatti, hän vertaa.

– Mutta parasta on mummon näkkileipä, Enni Tikkanen kertoo.

Myös aamulla valmistettu, juuren leivottu leipä saa lapsilta hyvän arvion.

– Söin sitä aamulla, Elli Korelin ilmoittaa ja haluaa sitä myös ruoan kanssa.

Palaute lämmittää hoitotädin mieltä, onhan hän tuttuun tapaansa herännyt tänäkin aamuna jo ennen kello 4 leipää leipomaan.