Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katso lista | Kuusi kauppaa Kanta-Hämeessä kuuluu lakon piiriin – näin ne palvelevat lakosta huolimatta

Kaupan alan työriitaan ei löydetty tiistaina sopua, joten lakot alkoivat Keskon logistiikkapalvelujen alueterminaaleissa sekä 160:ssä S- ja K-ryhmien marketissa torstaina 9. helmikuuta kello 5.00 ja päättyvät lauantaina 11. helmikuuta kello 5.00.

Lakkojen piirissä on noin 16 000 kaupan alan työntekijää.

Kaikki näistä ovat kuitenkin tämänhetkisen tietojen mukaan avoinna molempina lakkopäivinä.

Prismojen, S-Marketien ja Salejen toimialajohtaja Taina Penttinen Osuuskauppa Hämeenmaalta kertoo, että S-market Parola ja molemmat Prismat palvelevat torstaina kello 7–18. Normaalisti ne olisivat auki 7–22. Samoja aukioloaikoja noudatetaan todennäköisesti myös perjantaina.

– Haluamme kunnioittaa jokaisen päätöstä olla lakossa, olla menemättä lakkoon tai jopa muuttaa mieltään, Penttinen sanoi keskiviikkona.

Keskon työsuhdejohtaja Petteri Huovinen taas kertoo, että kaikki lakon piirissä olevat K-ryhmän kaupat ovat torstaina avoinna ja näillä näkymin voidaan pitää auki perjantainakin. Myös ne toimivat supistetuin aukioloajoin. Näillä näkymin Hämeensaaren, Tiiriön ja Forssan K-Citymarketit suljetaan molempina päivinä klo 21.

– Riippuu aivan siitä, millä vahvuudella päästään siirtymään vuorosta toiseen, Huovinen sanoo.

Työriidan osapuolten eli Kaupan liiton ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin näkemykset olivat sovittelijan mukaan edelleen niin kaukana toisistaan, ettei tässä vaiheessa ollut vielä edellytyksiä antaa sovintoehdotusta.

Kaupan liitto kertoo tiedotteessaan olevansa pettynyt siihen, että PAM päätyi lakkoon Kaupan liiton ratkaisuehdotuksista huolimatta. Kaupan liitto kertoo ehdottaneensa muun muassa yleisen linjan mukaisia palkankorotuksia. Lisäksi ehdotukseen kuului myös kertakorvaus, joka olisi maksettu maaliskuussa.

PAM kertoi vaativansa neuvotteluissa mm. noin 200 euron korotusta palkkoihin.

Valtakunnansovittelija keskustelee osapuolten kanssa siitä, milloin sovittelua voidaan jatkaa.

Oikaisu: Korjattu Hämeensaaren, Tiiriön ja Forssan K-Citymarkettien aukioloaika kello 21:ksi. Oli alun perin kello 19.

Päivitetty 8.2. klo 14.11: lisätty Penttisen ja Kontion kommentit.

Päivitetty 8.2. klo 15.33: korjattu K-Citymarket Hämeensaaren nimi oikeaksi.