Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Podcast | Mika Lartama kertoo värikkäästä urastaan ravintoloitsijana – Rahaa tuli "huikeita summia", mutta kaikkia bisneskumppaneita hän ei muistele hyvällä

Hämeen Sanomat julkaisee kevättalven aikana podcastin Hämeenlinnan yöelämästä. Uusi jakso julkaistaan aina lauantaisin.

Hämeen Sanomien uusi podcast Yössä – Baarityöntekijöiden paljastuksia perkaa alalla työskennelleiden ja vaikuttaneiden henkilöiden kanssa Hämeenlinnan yöelämän huippuaikoja.

Ensimmäisessä jaksossa vieraana on paikallinen legenda Mika Lartama. Lartama oli osakkaana useissa ravintoloissa, kunnes ura päättyi lööppeihin. Pääset kuuntelemaan podcast-jakson linkistä jutun lopussa.

Lartaman ravintoloitsijan ura alkoi jo jääkiekkoilijavuosien loppuvaiheessa 1990-luvulla, kun hän lähti osakkaaksi Kauppariin.

– Olin sisäänheittäjä, blokkaaja, baarimestari ja vähän ulosheittäjäkin. Päätehtäväni oli olla tunnettu nimi, jolla saatiin julkisuutta. Eihän minulla ollut yrityselämästä hajuakaan.

Kaupparin suosio toi rakettimaisen lähdön uralle.

– Neljässä kuukaudessa olimme velattomia ja rahaa tuli huikeita summia, mikä vähän sokaisi. Kassasta myös otettiin reippaasti rahaa käyttöön, se oli ajan henki.

Olisin välttynyt monelta harmilta, jos olisin ollut tarkempi. Olin niin helvetin hyväntahtoinen ja kiltti.

Ex-ravintoloitsija Mika Lartama

Lamavuodet näkyivät ravintoloitsijan tilipussissa hyvällä tavalla.

– Työttömiä oli valtavasti, mutta ansiosidonnaiset olivat hyviä. Siellähän istui päivävuoro aamusta lähtien, ja öisin oli sitten kauhealla rytinällä nuorisoa.

Lartama laajensi yhtiökumppaneineen Metropoliin, joka oli pitkään Hämeenlinnan yöelämän ykkönen. ”Metron” menestys ei johtunut vähiten siitä, että alkoholia myytiin tiettyinä iltoina halvalla ja vip-kortteja jaettiin avokätisesti.

– Torstait oli huikeita, silloin kävi enemmän väkeä kuin viikonloppuisin. Yli tuhat nuorta illassa veti kaljaa, siideriä ja salmiakkikossua puoleen yöhön asti alehinnoilla.

Lartama kertoo podcastissa, kenen ideoita olivat Metropolin imagoa nostamaan pyrkinyt asiakkaiden lenkkarikielto, alennustorstait sekä kultaisten ja tavallisten vip-korttien käytäntö.

– Tykkäsin aika paljon itsekin olla siellä. Minulla oli nivaska drinkkilippuja ja vip-kortteja taskussa ja jakelin niitä, kenelle halusin.

Syöksykierre alkoi, kun Lartamaa hänen näkemyksensä mukaan puukotettiin selkään. Hän kertoo podcastissa, keitä entisiä yhteistyökumppaneitaan arvostaa ja miksi ei muistele kaikkia erityisen hyvällä.

– Olisin välttynyt monelta harmilta, jos olisin ollut tarkempi. Olin niin helvetin hyväntahtoinen ja kiltti.

– Olin ollut samojen tyyppien kanssa juuri kaksi viikkoa Espanjassa pelaamassa golfia, ja sitten nämä niin sanotut kaverit tekivät tällaisen tempun.

Tämä ”temppu” oli jättiyökerho Focus, joka avattiin entiseen pankkisaliin. Tietyt henkilöt tekivät Lartaman mukaan ainakin seitsemän kuukautta kannattavuustutkimusta hänen selkänsä takana.

– Sain siitä tiedon toimittajalta, ja olin aivan päällä puuhun lyöty.

Lartama osti yhtiökumppaninsa ulos Metropolista.

– Rahat vein salkussa.

Myöhemmissä jaksoissa podcastin vieraina kuullaan portsari Samu Tuhkasaari, dj:t Jyrki "Jysky" Aaltio ja Kimmo "K-System" Kauppinen, blokkarit ja tarjoilijat Riina Vendelin ja Mia Merikanto, esitanssija Satu Mäkelä sekä ravintoloitsijoiden taustapiru Ville Ketonen.

Kuuntele podcast -jakso linkeistä Spotifyn tai Anchor-palvelun kautta