Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Podcast | Samu Tuhkasaaren ura portsarina alkoi legendaarisesta lähiökapakasta: "Jos selvisi yksin, pärjäsi missä vain" – Varsinkin yhtä Hämeenlinnan kuppilaa hän muistelee kaiholla

Portsaririnkiä pyörittänyt Samu Tuhkasaari profiloitui supliikkimiehenä, mutta painiminenkin tuli tutuksi. "Meillä saattoi olla 10 henkilöä nippusiteissä." Kuuntele podcast linkistä ja vastaa yökerhokyselyyn jutun lopussa.

Yökerhojen ja kapakoiden vahtimestarit eli portsarit ovat henkilöitä, jotka näkevät ammatissaan elämän koko kirjon.

– Välillä se kuva on aika mustavalkoinen, neljännesvuosisadan portsarina ovilla seissyt Samu Tuhkasaari sanoo.

Samu Tuhkasaaren, veljensä Juhan ja ravintoloitsija Tapio Kiurun yritys pyöritti pitkään Hämeenlinnassa portsaririnkiä. Yritys vastasi kerralla puolenkymmenen yökerhon ja kapakan järjestyksenvalvonnasta.

– Ukkoja oli ringissä noin 30, minkä päälle tuli satunnaiset tuuraajat.

Kuuntele podcast tästä:

Uransa ovella Tuhkasaari aloitti heti, kun ikä salli.

– Menin samaan baariin ovelle 18-vuotiaana, jossa olin alkanut käydä väärillä papereilla 15-vuotiaana, Tuhkasaari nauraa.

Ensimmäinen Tuhkasaaren ovi oli väkevä lähiöpubi Jukolan Jussi.

– Varmaan sillä ajatuksella, että jos pärjään siellä yksin, niin pärjään missä vaan. Nykyään on ehkä vähän erilainen meininki perehdyttämisessä kuin että joku joutuu yksin temuamaan lähiöpubiin.

Hämeenlinnan karkeloista hän nimeää erityisesti Focuksen ja Sirkuksen tapahtumat, kun sisällä saattoi olla reilusti yli 1000 henkilöä. Yhtä paikkaa Tuhkasaari muistelee jopa kaiholla.

– Olihan siinä tunnelmaa, kun tultiin kellariluiskaa alas ja sitten oli ne vanhat pariovet...

Mikä tämä paikka on, selviää Yössä-podcastista. Jaksossa Tuhkasaari kertoo myös paljonko rahaa tuli, miten pääsee naamavipiksi, näkemyksensä väkivallasta ja vastaa kysymykseen tehtiinkö ovilta nappikauppaa.

Railakkainta meininki oli Tuhkasaaren uralla Levillä, jossa hän joutui "tuomaroimaan kansainvälisiä" Hullu Poro -areenalla.

– Norjalaisia tuli sinne tarkoituksella tappelemaan. Meillä saattoi olla kymmenen henkeä nippusiteissä odottamassa pois viemistä, kun Kittilän poliisilla oli muuta tekemistä ja lähin partio oli Rovaniemellä.

Tuhkasaari sanoo aina olleensa supliikkimies, joten painiminen töissä jäi vähemmälle. Osa Tuhkasaarien porstariringistä oli poimittu riviin kamppailupiireistä, osa ei.

– Oli myös sellainen kaveri, joka sai tiedon tappelusta radioon. Painettiin baaritiskille päin, niin tämä oli säikähtänyt niin paljon, että juoksi vastaan. Hän ei jäänyt alalle pitkään.

Tuhkasaari sanoo, että varsinaisesti aggressiiviset kaverit ovat "mätämunia". Ymmärrystä sillekin kuitenkin löytyy, että joskus portsarin pinna katkeaa.

– Varmaan olen jotain tyyppiä pataankin vetänyt, joka on ensin aukonut päätään tuntitolkulla.

Yössä-podcastin ensimmäisessä jaksossa vieraana oli Mika Lartama.