Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Podcast | Kimmo "K-System" Kauppinen ja Jyrki "Jysky" Aaltio kertovat, mikä biisi tuo porukan tanssilattialle vuosikymmenestä toiseen

Alaikäisenä DJ-hommat aloittanut Kauppinen muistaa ensimmäisen keikkansa Lammin Safaripubissa ikuisesti.

Jyrki "Jysky" Aaltion ja Kimmo "K-System" Kauppisen soittaman musiikin tahdissa on Hämeenlinnassa juhlinut "ainakin" kolme sukupolvea. Näin arvioi 1980-luvulta lähtien levyjä lukemattomissa yökerhoissa pyörittänyt Aaltio.

– Ensimmäinen keikka oli Turengin kuuluisassa Mesikämmenessä. Sen jälkeen on ollut ainakin Kauppari, Hälläpyörä, Härkätie eli Kolibri eli Iskelmä, Seurahuone, Linnan Vouti, Valentinos, Marlon, Nightlife, Tiffany, Aulangon Star Disco, Metropol ja muut yökerhot samassa paikassa, Skogster, Emilia, Voudin Kellari, Focus, Sirkus, Kulta, Vanajanlinna ja Petäys. Ja kiertueet, kuten Märkä t-paitakisat ja satelliittidiscot, joissa musiikkia soitettiin myös VHS-kaseteilta, Aaltio listaa.

Kauppisen listalla Hämeenlinnasta ovat ainakin Kauppari, Metropol, Focus, Sirkus, Purppura, Iskelmä ja Hannibal. Maata ja maailmaa Kauppinen on kiertänyt artistina.

– Ensimmäinen oma baarikeikka oli Lammin Safaripubissa. Siellä oli samana iltana strippari, joka siinä levyjen soiton tahtiin vähensi vaatteita, latasi vesipyssyn täyteen piimää ja ampui ne päälleen, Kauppinen muistelee.

Kiehtova ja alaan koukuttava elämys 15-vuotiaalle, jossa riitti kavereille koulussa kertomista.

DJ:n ammatti on antoisa, mutta toisinaan myös epäkiitollinen. Lähes joka ilta löytyy nimittäin ainakin yksi asiakas, joka on vakuuttunut oman makunsa erinomaisuudesta ja katsoo aiheelliseksi vaatia suosikkiartistinsa musiikkia.

"Haddaway!"

– Ja se toive pitäisi täyttää heti, Aaltio tarkentaa.

– Sitähän asiakkaat eivät ikinä tajua, että dj:t eivät soita vain sitä, mitä itse haluaa. Yökerhoilla on usein oma linjansa, jonka mukaan mennään, Kauppinen kertoo.

Saako musiikkia kuitenkin tulla toivomaan?

– Aina saa tulla pyytämään ja usein jopa toteutan ne, Aaltio lupaa.

Tavanomaisen dj-keikan soittolista syntyy lennossa.

– Teen päätöksen seuraavasta biisistä siinä edellisen biisin keston, eli noin 3 minuutin ja 12 sekunnin aikana. Kun näitä biisejä on koko elämänsä veivannut, niin sieltä se seuraava aina naksahtaa, Aaltio kertoo.

Kauppinen vetää dj-keikoilla biisit "hatusta", mutta K-Systemin artistisetti on rakennettu tarkkaan etukäteen.

– Kaikista hankalin ilta on silloin, kun ei ole tarpeeksi jengiä, että olisi isot bileet. Koko ajan joutuu funtsimaan mitä seuraavaksi. Se on aika rasittavaakin.

– Kyllähän se harmittaa jos valitsee biisin, mikä tappaa tunnelman. Sitten on niitä varmoja tykkejä, Aaltio jatkaa.

Kuten?

– Haddaway! kumpikin vahvistaa.

Kuuntele jakso tästä: