Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Passien ja henkilökorttien ulkoasu uudistuu maaliskuussa - katso tästä kuvat uusista lupa-asiakirjoista

Passien ja henkilökorttien ulkoasu ja ominaisuudet uudistuvat maaliskuussa.

Poliisi alkaa myöntää passien ja henkilökorttien uusia versioita 13. maaliskuuta alkaen.

Myös oleskelulupakorttiin ja oleskelukorttiin tulee pieniä teknisiä päivityksiä. Lisäksi poliisin lupa-asiakirjojen toimitusprosessi uudistuu osittain.

Uudistus liittyy passien, henkilökorttien ja oleskelulupien valmistamista ja toimittamista koskevaan uuteen sopimukseen.

- Lupa-asiakirjojen ominaisuudet ja ulkoasu on suunniteltu ja toteutettu kokonaan uudelleen, kertoo Poliisihallituksen ylitarkastaja Juhani Ruutu.

Näillä muutoksilla ei ole vaikutusta jo myönnettyjen passien, henkilökorttien tai oleskelulupa-asiakirjojen voimassaoloon.

Lisäksi ennen 13.3. Matkahuollon toimitusprosessissa lähetetyt lupa-asiakirjat Matkahuolto toimittaa perille.

Passien ja henkilökorttien visuaaliseksi teemaksi valikoitui maailman suurimpana saaristona ja yhtenä Suomen kansallismaisemista tunnettu Saaristomeri. Saaristomeren luonto esiintyy lupa-asiakirjojen kuvituksessa ja turvatekijöissä.

Näkyvimpinä muutoksina lupa-asiakirjojen ulkoasussa on passien uudistunut totuttua minimalistisempi kansidesign, väliaikaisten passien kansien uusi oranssi väri ja henkilökorttien kasvokuvan koon olennainen kasvattaminen.

Sekä passeille että henkilökorteille tulee uutena ominaisuutena koneellista lukua helpottava 2D-viivakoodi ja sen vuoksi henkilökorteilla ollut 1D-viivakoodi jää pois.

Poliisihallitus solmi viime vuoden tammikuussa Thales DIS Finland oy:n kanssa sopimuksen passien, henkilökorttien ja oleskelulupien toimittamisesta sekä näihin liittyvistä palveluista.

Hankinnan taustalla on voimassaolevan sopimuksen päättyminen.

Lupa-asiakirjojen jakelijana aloittaa Thalesin alihankkijana toimiva Schenker oy.

Passit, henkilökortit ja muut lupa-asiakirjat toimitetaan asiakkaille Schenkerin noutopisteisiin. Noutopisteinä toimivat R-kioskit, K-ryhmän kauppat ja joukko DB Schenkerin omia toimipaikkoja.

Toimitusprosessin palveluvalikoima laajenee nykyisestä, kun pika- ja express-lähetykset otetaan käyttöön passien lisäksi myös henkilökorteille. Palveluverkosto myös laajenee pääkaupunkiseudun lisäksi Lahteen, Kouvolaan, Turkuun, Tampereelle, Kuopioon, Vaasaan, Ouluun ja Rovaniemelle.

Katso uusia passeja ja henkilökortteja esittelevä video: