Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Podcast | Satu Mäkelä loi mannermaista tunnelmaa yökerho Focuksen esitanssijana: "Verkkosukkikset kuului tietysti valikoimaan – Kyllä me porukka syttymään saatiin"

Kuuntele Yössä-podcast jutun linkistä. Podcastin yhteydessä on myös lukijakysely, jossa voit kertoa omat muistosi Hämeenlinnan yöstä.

Hämeenlinnan yöelämä mullistui 1990-luvun lopulla, kun Sibeliuksenkadulle entiseen pankkisaliin avattiin "mannermaiset mitat" täyttänyt Focus-yökerho.

Focus oli Suomen suurimpia yökerhoja, jossa kaikki pyrittiin tekemään isosti ja upeasti. Paikan vetonauloina olivat esitanssijat, joka oli tuolloin uusi ja ihmeellinen ilmiö Suomessa. Esitanssijoiden tehtävänä oli nostattaa tunnelmaa ja houkutella ihmiset tuoppiensa äärestä tanssilattialle.

– Se mitä tehtiin, tehtiin täysillä. Ei kukaan olisi halunnut nähdä mitään ujostelua, Satu Mäkelä kertoo.

Focuksen aukeamisen aikoihin ylioppilaskirjoituksiin valmistautunut hämeenlinnalainen Mäkelä bongasi työpaikkailmoituksen lehdestä ja innostui ajatuksesta.

– Pitkä tausta kilpatanssista ja muotinäytöksistä auttoi. Siellä lavalla meni lukion lukuloma aika vahvasti.

Mkäelä ei enää muista, oliko työhön varsinaista koe-esiintymistä.

– Saatoin työhaastattelussa pari kertaa pyörähtää malliksi, Mäkelä nauraa.

Esitanssijan paikka oli Focuksen isolla ja korkealla esiintymislavalla.

– Välillä käytössä oli vielä erilaisia korokkeita. Illassa oli useita settejä, joten tanssin tunteja yhden työvuoron aikana.

Esiintymiskertoja ei suunniteltu kovin tarkasti, vaan mentiin tunnelman ja musiikin mukaan.

– Jos soi hiphopia, tanssittiin hiphopia. Ja konemusan tahtiin tampattiin sen mukaan.

Mäkelä kertoo, että esitanssijat saivat valita esiintymisasunsa vapaasti. Vaatteita vaihdettiin useamman kerran illassa – välillä päällä oli länkkärihattuja ja chapseja-, välillä army-rensseleitä eurodance-yhtye Captain Jackin tyyliin.

– Esiintymisasuja hankittiin meille milloin mistäkin ja täydennystä otettiin omasta vaatekaapista. Ainoa ohjeistus taisi olla, että jos oli peittävämpää alaosaa, niin yläosassa oli sitten toppia ja toisinpäin. Ja verkkosukkahousut kuului tietysti valikoimaan. Kyllä me porukka syttymään saatiin.

Mäkelä muistelee reilun vuoden kestänyttä esitanssija-vaihetta hyvillä fiiliksillä.

– Ei nolota. Tykkään olla esillä ja työ istui persoonaani. Pointti lavalla ei ollut esitellä itseään vaan luoda fiilistä.

Jostain syystä kaikki esitanssijat olivat Mäkelän mukaan naisia.

– Jännä kyllä mutta en muista, että miehiä olisi ollut.

Varma juhlatunnelman luoja oli niin lavalla kuin tanssilattialla aikansa superhitti, Bomfunk MC's:n Freestyler.

Vastaa lukijakyselyyn ja kuuntele aikaisemmat podcast-jaksot alta: