Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Someraivo | "Karmea ämmä, huomiohuora, idiootti" – Kuolleelle spanielille tehty lupaus teki Jennasta Suomen vihatuimman koiraihmisen

Kun Jenna Lehtosen rakas Dolly-koira oli lopetettava, hän lupasi koiralleen tämän viimeisinä hetkinä, että tulee pitämään koiransa asiaa esillä.

13-vuotias Dolly, cavalierkingcharlesinspanieli, kärsi monista sairauksista. Vaivoina olivat muun muassa sydämen läppävika ja syringomyelia eli sairaus, joka alkaa vaivata käytännössä jokaista rodun koiraa.

Lupauksesta on kulunut aikaa yhdeksän vuotta. Dollyn jälkeen Lehtonen hankki uuden samanrotuisen koiran. Se oli riski, hän myöntää. Hän sanoo, että lähtökohdiltaan Sukka oli pentuna paras mahdollinen.

– Tuttu kasvattaja, magneettikuvatut vanhemmat, isänä tuontiuros. Eikä sekään riittänyt.

Uuden samanrotuisen koiran hankkiminen oli tietoinen riski

Sen jälkeen Jenna Lehtonen on puhunut tiiviisti spanielirodun terveysongelmista julkisuudessa. Omassa blogissaan, podcasteissa, keskustelupalstoilla.

Ensimmäistä kertaa Lehtonen oli asiasta televisiossa helmikuun lopussa. Tuolloin Asian ytimessä, Jaakko Loikkanen -ohjelma poiki rajun palautevyöryn.

– Seuranneen viikon aikana minua kutsuttiin muun muassa karmeaksi ämmäksi, huomiohuoraksi, akaksi, valokuvaajatädiksi, mielensäpahoittajaksi, tekopyhäksi, idiootiksi ja tytteliksi. Kaikki nämä uudet tittelit olen saanut naisilta, jotka eivät ole koskaan tavanneet minua. Mielenkiintoista tässä on se, että kaikki nämä kommentit ovat tulleet naisilta.

Ohjelma poiki muutakin. Ohjelmassa ollut Kennelliiton varapuheenjohtaja Kimmo Mustonen kysyi Lehtosen mukaan tältä, kuuluuko Lehtonen kaverikoiratoimintaan. Viikon kuluttua Lehtonen ja tämän koira erotettiin kaverikoiratoiminnasta.

Lehtonen oli hankkinut samanrotuisen koiran, Sukan. Vastaan tuli sama diagnoosi: syringomyelia.

– Mietin, uskallanko jatkaa tällä rodulla. Ajattelin, että yhden cavalierin perusteella en tiedä vielä tarpeeksi. Nyt tiedän. Hankinta oli tietoinen riski. Ja silloin lupasin, että jos Sukalla koskaan todetaan syringomyelia, teen kaikkeni, että siitä kuulee mahdollisimman moni.

Ja Lehtonen kertoi. Hänelle kerrottiin, että sairas koira ei voi olla mukana kaverikoiratoiminnassa.

– Itse laskisin tässä aika helposti yksi plus yksi.

Minua kutsuttiin muun muassa karmeaksi ämmäksi, huomiohuoraksi, akaksi, valokuvaajatädiksi, mielensäpahoittajaksi, tekopyhäksi, idiootiksi ja tytteliksi.

Jenna Lehtonen

Vastaavanlaiset ratkaisut ovat tuttuja entuudestaan. Ne eivät häntä suuremmin ole hetkauttaneet. Lehtonen sanoo, että hänet on jo aikapäiviä sitten estetty kaikista Facebookin cavalier-roturyhmistä. Saman kohtalon on kokenut myös Lehtosen mies, joka on kommentoinut yhteisöihin kertaalleen.

Raivokasta keskustelua somessa

Lehtosen kommentit ovat herättäneet paikoitellen raivokastakin keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Viimeksi tällä viikolla suomalainen dosentti otti näkemykset puheeksi. Päivityksessä Lehtosen motiiviksi tuoda asioita kriittisesti esille arvellaan sitä, että tämän koira ei voi osallistua kaverikoiratoimintaan.

– Se ei ole motiivi. Olen nostanut asian esille siksi, että puhutaan rodusta, joka on ylijalostettu, ja se aiheuttaa paljon ongelmia, Lehtonen huomauttaa.

Hän sanoo ymmärtävänsä paikoin raivokkaankin suhtautumisen asiaan.

– Jos on kasvanut kiinni johonkin rotuun ja harrastanut kasvatus- ja näyttelytoimintaa vuosikymmenten ajan, kyllähän se närästää, kun joku huomauttaa, että tämän rodun kasvatus on mennyt vihkoon ja vuosikymmenten ajan.

Asiaa tuodaan esille myös yksityisviesteillä. Lehtosta on uhattu muun muassa oikeustoimilla, mikäli hän ei poista julkaisemaansa kuvamateriaalia omista sosiaalisen median kanavistaan.

– Suhtautuminen on todella fanaattista, ja olen selvästi yhdelle kasvattajalle jo pakkomielle. Hän osallistuu kaikkiin keskusteluihin, joissa minua mitätöidään, Lehtonen sanoo.

Ongelma johtuu rodun sisäsiittoisuudesta

Mainittu syringomyelia tarkoittaa sitä, että aivot kasvavat kalloa suuremmaksi. Koiran pikkuaivoille ei ole tarpeeksi tilaa kallossa.

Tästä syystä sen pikkuaivot työntyvät koiran selkäydinkanavaan ja aiheuttavat siellä nestekierron häiriöitä. Myös sydänvian on katsottu olevan rodulla varsin yleinen vaiva.

Lehtonen on tutustunut rotua koskeviin tutkimuksiin. Niiden perusteella syringomyeliaan sairastuu noin 95 prosenttia kingcharliesinspanieleista.

– Käytännössä kaikilla on chiari-tyyppinen epämuodostuma, joka voi johtaa syringomyeliaan.

Lehtonen sanoo ymmärtävänsä hyvin, mistä rodun krooniset terveysvaikeudet johtuvat.

– Koko cavalier-rotu polveutuu kuudesta kantauroksesta. Siitä voi sitten vetää johtopäätöksiä sisäsiitosasteesta.

Lehtosen mukaan myös rotuun liittyvä tutkimus kulkee jäljessä.

– Magneettikuvaukset aloitettiin vuonna 2007. Vasta sen jälkeen on vähitellen herätty siihen, että näiden koirien pikkuaivot eivät mahdu kalloon.

Lehtonen ymmärtää, että monelle koiranomistajalle puheet eläimen kroonisesta sairaudesta tuntuvat vähintäänkin kummallisilta.

– Valtaosa cavoista on kuin nykyinen koirani Sukka, eli näennäisesti terveitä. Ihmiset eivät yleensä osaa lukea kivun merkkejä koiran käytöksestä. Kipu huomataan ehkä sitten, kun koira kiljuu kivusta. Pahimmillaan syringomelia on sitä.

Rotuyhdistyksellä menossa roturisteytyshanke

Jenna Lehtonen sanoo, että Sukka on sataprosenttisen takuuvarmasti hänen elämänsä viimeinen cavalier.

– Toivon, että lainsäädäntö estäisi sen, ettei näitä sairaimpia rotuja voisi enää monistaa tänne lisää. Kun ei koirista ole maailmassa pulaa. Jos kasvattaa esimerkiksi jotain englanninbulldoggeja, senhän pitäisi olla jo eläinsuojelurikos.

Siihen Lehtonen on tyytyväinen, että suomalaisella rotuyhdistyksellä on parhaillaan menossa roturisteytyshanke.

– Voi olla, että se on saanut vähän vauhtia näistä rummutuksista. Tahti on joka tapauksessa aivan liian hidas. Monien rotujen kohdalla, hän sanoo.

Lehtonen sanoo suoraan, että haluaa vaikuttaa ennen kaikkea niihin ihmisiin, jotka harkitsevat cavalierin hankintaa.

– Yritän ensisijaisesti vaikuttaa tuleviin pennunostajiin. Paras tapa rakastaa tätä koiraa on jättää sellainen hankkimatta.