Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Lentopallokerhon sopimuksessa ehto, joka kieltää pelaajaa tulemaan raskaaksi

Kolme pelaajaa kertoo sopimusehdosta. Hirvioja ei kommentoi nykyisiä sopimuksia.

Hämeenlinnan Lentopallokerhon vuonna 2018 Ronja Heikkiniemelle tarjoamassa sopimuksessa oli ehto, jonka mukaan seuran talousvelvoitteet raukeavat heti, mikäli pelaaja tulee raskaaksi sopimuskauden aikana. Asiasta kertoo Yle.

Heikkiniemi ei kokeneena pelaajana sopimusehdotusta hyväksynyt, joten raskausehto ei päätynyt lopulliseen sopimukseen.

Hämeenlinnassa yhden kauden pelanneen Heikkiniemen käsitys on, että lapsettomuusehto on ollut aina mukana sopimusehdotuksessa.

– Tiedän pelaajia, jotka ovat pelanneet seurassa jälkeeni ja joilla on raskausehto sopimuksessa, hän toteaa Ylen haastattelussa.

Myös kaksi muuta seuran entistä pelaajaa on kertonut Ylelle, että heidän sopimuksissaan on ollut sama ehto. He hyväksyivät sen. Toinen heistä on pelannut ennen ja toinen jälkeen Heikkiniemen. Heikkiniemi kertoo, ettei ole kohdannut vastaavaa ehtoa muissa pelaamissaan seuroissa.

Hämeenlinnan Lentopallokerhon väliaikainen manageri Vesa-Pekka Hirvioja kieltäytyi kommentoimasta Ylelle yksittäisten sopimusten sisältöä ja sitä, onko ehto mukana tämän kauden pelaajien sopimuksissa. Hän toteaa, ettei raskausehtoa kirjata tuleviin sopimuksiin, mikäli hän saa niistä päättää.

– Ei se ole tätä päivää. Tästä otetaan oppia, kuka sopimukset jatkossa tekeekään. Raskauteen pätevät samat säännöt kuin loukkaantumisiin tai sairastumisiin, Hirvioja sanoo.

Hirviojan mukaan seura ei ole koskaan purkanut pelaajasopimuksia raskausehtoon vedoten. Myöskään Ylen tietoon tapauksia ei ole tullut.

Ylen haastattelema pelaajasopimuksiin perehtynyt juristi Kaius Peltonen muistuttaa, että pelaajasopimus rinnastetaan työsopimukseen, mikäli työsuhteen tunnusmerkit täyttyvät. Mikäli sopimusehdot ovat työlainsäädännön vastaisia, ne ovat mitättömiä. Hän kuvaakin raskauspykälää malliesimerkkinä mitättömästä sopimusehdosta.

– Jos ehdon mukaan toimitaan, en pysty antamaan karumpaa esimerkkiä työsopimuslain vastaisesta sopimusehdosta ja tasa-arvolain vastaisesta syrjinnästä. Se on laiton irtisanominen, josta voi tulla seuralle isoja korvausvelvollisuuksia, Peltonen kuvaa.

Myös lentopallon mestaruusliigan johtaja Riia Martinoja kummeksuu lapsettomuuspykälää. Hän ei tiedä, että muilla seuroilla olisi sopimuksissaan vastaavaa ehtoa.