Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Huutokauppa | Rojalisti Markku Ellalan mittava antiikki- ja taidekokoelma myydään Turengissa – Yksi erikoisemmista esineistä on kullattu faaraon arkku

Rojalisti Markku Ellalan ja hänen vaimonsa Sirpa Ellalan keräämä antiikki- ja taidekokoelma myydään vajaan parin viikon kuluttua Turengin huutokauppakeskuksessa.

Lisäksi silloin huutokaupataan pariskunnan järjestämän Egyptin aarteet -näyttelyn koko esineistö.

– Nettihuutokauppaan tulee tarjolle tosi hämmentäviä esineitä, mutta samaan aikaan sellaisia esineitä, joita nähdessään ihmisiltä alaleuat loksahtavat, kertoo huutokauppakeskuksen meklari Petri Vuorinen.

Pelkästään Ellaloiden antiikki- ja taidekokoelmassa on yli tuhat esinettä. Kaikki esineet on jo toimitettu Turenkiin.

Vuorinen kertoo, että 1.-2. huhtikuuta huutokaupattavaksi tulee muun muassa Meissenin 1700-luvun posliinia.

– Esineistöä on todella, todella paljon. Tällä hetkellä meillä kolme ihmistä kuvaa näitä esineitä.

Markku ja Sirpa Ellala tulivat tunnetuiksi kuninkaallisen huvilan Villa Royalin omistajina. Egyptin kulttuurin tärkeimmistä aarteista koottu näyttely aloitti Villa Royalin matkailutoiminnan vuonna 2012.

Sastamalan Mouhijärvellä sijaitseva kohde siirtyi sukupolvenvaihdoksessa parin tyttärelle ja tämän miehelle kesällä 2021.

Hämeen Sanomat vieraili Villa Royalissa huhtikuussa 2019.

Vuonna 1904 valmistunut vanha kyläkoulu oli täynnä kultaa, antiikkia ja näyttäviä kattomaalauksia.

Katso huhtikuussa 2019 kuvatulta videolta, miltä Villa Royalissa näytti:

Egyptin aarteet -näyttelyssä oli tarkkoja kopioita Tutankhamonin hauta-aarteista vuosilta 1390–1292 eKr. Kaikissa näyttelyn esineissä on vähintään 14 karaatin kultaus.

Replikat on teetetty Gizassa, jossa vastaavia tieteellisesti ja taiteellisesti tarkkoja kopioita Egyptin historiallisista aarteista tehdään myös museoille.

– Jos olet aina halunnut itsellesi kopion Tutankhamonin muumiosta ja arkusta, sellainen on nyt mahdollista hankkia, Vuorinen sanoo.

Meklari Vuorisen mukaan faaraon arkku on yksi erikoisimmista myytävistä esineistä.

– Olen itse täällä myös yövartijana ja öiseen aikaan, kun katselen valvontakameroista tilannetta niin tuo kultainen arkku loistaa ja muumion silmät tuijottavat. Ensimmäinen yö meni varmistellessa, että pysyykö tuo kaveri arkussaan, Vuorinen naurahtaa.

Minkälaista menekkiä ennustat näyttelyn esineistölle?

– Tosi vaikea sanoa, yhtään en osaa sanoa.

Turengissa järjestetään huutokauppa kuusi kertaa vuodessa.

– Edellisestä huutokaupasta lähti tavaraa kaikkiaan 18 eri maahan, Vuorinen sanoo.

Markku ja Sirpa Ellala ovat nyt eläkkeellä ja asuvat yhä Sastamalassa. Pariskunta avaa ensi kesänä pirttikahvilan Ranualle, missä Markku Ellala on syntynyt.