Sopimukset ulottuvat vuoteen 2053 ja tarkoittavat 70 uutta työpaikkaa.
Sako sekä Suomen ja Ruotsin Puolustusvoimat ovat tehneet vuoteen 2053 asti ulottuvat sopimukset uusien kivääreiden valmistamisesta ja ostamisesta.
Sakon arvion mukaan maanantaina tehdyt puitesopimukset merkitsevät 70 uuden työpaikan syntymistä Riihimäelle.
Mikä asekaupan arvo tulee lopulta olemaan, on Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtajan, kenraalimajuri Jari Mikkosen mukaan avoin kysymys. Loppusummaan vaikuttaa se, mitä Puolustusvoimat päättää hankkia ja millä aikataululla.
– Meillä on optio hankkia aseperhe. Raamisopimus pitää sisällään erikaliiperiset kiväärit ja tarkkuuskiväärit, Mikkonen toteaa.
Sekä Suomessa että Ruotsissa on tarkoitus vaihtaa uusiin sakolaisiin käytännössä kaikki puolustusvoimien kiväärityyppiset aseet.
– Puolustusvoimat valmistautuu luopumaan nykyisistä asejärjestelmistä vaiheittain, millä varmistetaan hallittu ja kustannustehokas luopuminen niistä, Mikkonen sanoo.
Suomen Puolustusvoimat hankkii aluksi 0,7 miljoonalla eurolla rynnäkkökivääreitä testikäyttöön.
Ruotsin Puolustusvoimien ensimmäinen hankinta on 78 miljoonan euron arvoinen. Ruotsiin lähtee rynnäkkökivääreitä ja tarkka-ampujien kivääreitä, kumpaakin kahdessa eri kaliiperissa.
– Sopimus vaikuttaa käytännössä koko henkilöstöön, joka pitkällä aikavälillä saa käyttöönsä uudet, modernit aseet, sanoo Ruotsin puolustusmateriaaliviraston maajärjestelmäosaston johtaja, prikaatikenraali Jonas Lotsne.
– Tavoite on, että meillä on samat aseet ja samat kaliiperit niin, että aseita ja ammuksia pystytään varastoimaan ristiin ja käyttämään ristiin, jatkaa Mikkonen.
Ensimmäiset ostosopimukset allekirjoitettiin samassa tilaisuudessa kuin puitesopimukset.
Puitesopimukset ovat 10-vuotiset, ja niihin liittyy kolme seitsemän vuoden optiojaksoa.
Uutta rynnäkkökiväärimallia ei vielä ole julkistettu, mutta sitä ovat jalkaväen tarkastajan, eversti Juhana Skytän mukaan päässeet jo kokeilemaan myös varusmiehet.
Ratkaisematta on Skytän mukaan vielä esimerkiksi se, mikä on rynnäkkökiväärin käytettävyyden kannalta paras piipun pituus.
Ensimmäisenä Suomessa käyttöön tulee uusi tarkkuuskiväärijärjestelmä vuonna 2024. Uuden rynnäkkökiväärin käyttöönotto alkaa vuonna 2025, jonka jälkeen on muiden asetyyppien vuoro.
Ennen toimitusten alkamista jokaista asetyyppiä koetellaan testihenkilöstön ja joukkojen käsissä Suomessa ja Ruotsissa.
Rynnäkkökivääreitä Sako on valmistanut viimeksi 1990-luvulla.
Sako Groupin toimitusjohtaja Raimo Karjalainen pitää maanantaina tehtyjä sopimuksia historiallisina ja käänteentekevinä, kun yhtiö palaa itselataavien aseiden valmistajaksi.
Aiemmin Sako on kertonut toimittavansa TRG M10 -tarkkuuskivääreitä Suomen Puolustusvoimille ja New Yorkin poliisille. Sako toimittaa Puolustusvoimille myös tarkka-ampujien ja näiden tukiampujien M23-kiväärit.
– Uudet sopimukset tulevat näiden päälle, ja se merkitsee, että meillä on nyt tilauskirjassa 100 miljoonan euron toimitukset sotilasaseista, Karjalainen mainitsee.
Sako laajentaa parhaillaan nykyistä tehdastaan ja suunnittelee uutta laajennusta, joka ulottuisi Ilveskadun yli.
– Laajennukset liittyvät näihin sopimuksiin, Karjalainen toteaa.
– Uusiin tiloihin tulee myös toki muuta tuotantoa kuin vain näiden aseiden valmistukseen liittyviä linjoja.