Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koiran päivä 24.4. | Näin tuleva poliisikoira Bono harjoittelee julkisilla paikoilla

Lepopäivät poislukien Hämeen poliisin tuleva virkakoira harjoittelee jopa yli kaksi tuntia päivässä. Se on kulkenut työvuoroissa pikkupennusta asti.

13-viikkoinen belgianpaimenkoira malinoisin pentu Bono liikkuu keskittyneesti kauppakeskus Goodmanin pysäköintihallissa, vaikka ympärillä on monenlaisia hälyääniä ja muita ärsykkeitä: radio soi kaiuttimista, painepesuri pauhaa autopesulassa ja autoja sekä ihmisiä liikkuu ympäriinsä.

Bono ei välitä häiriötekijöistä, vaan seuraa tiiviisti nenä maassa jälkeä, joka on suihkittu parkkihallin lattialle puoli tuntia aikaisemmin. Jäljelle on sijoitettu tasaisin väliajoin koirannappuloita motivoimaan keskittymistä. Jäljestämistä ei pysäytä edes se, että osa nameista on lentänyt pois parkkihallissa liikkuneiden autojen vuoksi.

– Erilaiset häiriöt ja hälyäänet ovat vain hyvä asia. Poliisikoiran pitää oppia keskittymään, vaikka lähistöllä tapahtuisi muuta kiinnostavaa, bonon ohjaaja, vanhempi konstaapeli Kalle Koskinen kertoo.

Bono jäljestämässä Goodmanin parkkihallissa. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Bonosta koulitaan Koskisen uusi työpari ja Hämeen poliisin tuleva partiopalokoira. Bonon edeltäjä, somessa suosittu Viri jouduttiin lopettamaan talvella nopeasti edenneen sairauden vuoksi.

Koskinen sai Bonon 8-viikkoisena. Parivaljakko on ollut siitä lähtien lähes erottamaton. Ensimmäiset pari viikkoa Koskinen jopa nukkui Bonon vieressä lattialla, jotta koiran ja ohjaajan side vahvistuisi.

– Sillä tavalla saa hyvän yhteyden koiraan, joka helpottaa kouluttamista, Koskinen kertoo.

Lepopäivät pois lukien Bono opettelee tulevia töitään ja perustottelevaisuutta jopa yli kaksi tuntia päivässä. Esimerkiksi itse jäljestysharjoitus kestää vain pari minuuttia, mutta sen valmisteluun kuluu lähes tunti. Jälki on suihkittu parkkihallin lattiaan hajustetulla vedellä, jonka pitää ennen jäljelle pääsemistä kuivua silmän näkymättömiin.

– Kaupunkiympäristö ja varsinkin asfaltti on koiralle haastava, sillä siihen ei tartu oikein mitään hajuja, Koskinen kertoo.

Bono ei osaa antaa tassua. Keskitymme tärkeämpiin taitoihin.

Poliisikoira ei seuraa jäljestäessä pelkästään esimerkiksi kadonneen kohdehenkilön jättämää tuoksua, vaan se aistii myös jäljestettävän aiheuttamia muutoksia ympäristössä. Esimerkiksi katkenneet heinät tai tallaantunut nurmikko muuttava hajuympäristöä jäljellä, ja koira seuraa myös näitä ympäristön muutoksia.

Bonoa harjoitetaan paljon julkisilla paikoilla, kuten puistoissa ja parkkihalleissa. Toisin kuin tavalliset turret, se saa liikkua vapaana, kun ohjaaja on arvioinut, että pentu pysyy hallinnassa.

Bono jaksaakin jo 13-viikkoisena keskittyä melko hyvin Koskisen käskyihin. Toinen harjoitus tehdään Hämeenlinnan Linnanpuistossa, jossa vilskettä on viereisistä leikkipuiston lapsista, lenkkeilijöistä ja koiranulkoiluttajista. Bono huomioi elämän ympärillään, mutta ei säntäile sinne tänne vaan seuraa Koskista ja tulee luokse käskystä.

Sorsat ovat varastaa sen huomion hetkeksi, mutta lempeä komento palauttaa pennun ruotuun ja viereen. Namitarjoilu ja ylitsevuotavat kehut motivoivat tottelemaan.

– Koiraa koulutetaan paljon ruoan avulla, Koskinen kertoo.

Bono alkoi harjoitella tulevia virkakoiran tehtäviään leikin varjolla heti luovutusiässä eli parin kuukauden ikäisenä.

Se kulkee Koskisen mukana partioautoon tehdyssä vankassa kuljetushäkissä.

– Ensimmäiset kuukaudet on työympäristöön totuttelemista. Ohjelmassa on koulutusta, lepoa ja leikkiä, Koskinen kertoo.

Tavanomaiset lemmikkien temput kuten tassun antaminen ei ole työkoiralle keskeinen taito.

– On olemassa paljon tärkeämpiä opittavia taitoja, joten keskitymme niihin. Bono ei edes osaa antaa tassua, Koskinen nauraa.

Keskeinen taito poliisikoiralle on myös sylissä oleminen. Sitä Bono saa harjoitella vielä pentuna muidenkin ihmisten kuin Koskisen kanssa.

– Koiraa voi joutua kantamaan tehtävällä, joten sen pitää tottua ja suostua siihen.

Hiljalleen harjoitusten vaatimustasoa aletaan nostaa, ja noin vuoden ikäisenä Bonon pitäisi läpäistä jäljestyksen ja esineiden etsinnän tasokokeet. Tämän jälkeen Bono alkaa olla valmis ensimmäisille tosikeikoille.

Bonon koulutus jatkuu läpi elämän.

Osaamisen karttuessa koulutus- ja varsinkin työtehtävät voivat olla hyvin pitkäkestoisia ja raskaita. Koskinen huomauttaa, että käyttölinjaiset koirat on varustettu hieman erilaisella "moottorilla" kuin harrastuskoirat saatikka seurakoirarodut.

– Aikuisena poliisikoira jaksaa tehdä pitkiä etsintöjä. Jotkut tehtävät saattavat kestää päiviä.

Hämeen Sanomat seuraa poliisikoira Bonon taivalta pennusta partio- ja palokoiran tehtäviä hoitavaksi Hämeen poliisin virkakoiraksi.