Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kirja-arvio | Purjehduksesta kertovan kirjan jatko on täysosuma

Leena Paasio: Bengtskär itä kahdeksan. WSOY 2023. 279 s.

Yhtä ei voi lukea ilman toista. Jos Leena Paasiolta viime vuonna ilmestynyt Harmaja luode seitsemän ei ole tuttu, se kannattaa etsiä ennen kuin avaa tuoreen teoksen Bengtskär itä kahdeksan.

Kirjaparin toinen osa vastaa hienosti ensimmäisen luomiin odotuksiin.

Kun vastuksina ei enää ole henkilöiden ja tilanteen esittelemisen taakkaa, lopputuloksena on hurja ja romanttinen tarina harvinaisesta aiheesta, kilpapurjehduksesta.

Erityisesti nuorille lukijoille suunnattua teosparia leimaa myös vahva luonnonsuojelullinen eetos.

Ensimmäinen osa Harmaja luode seitsemän esittelee nuoren kilpapurjehtijan Eetun ja hänen hankalan tilanteensa: äiti on kadonnut aamu-uinnillaan, isä masentunut ja Eetu yksin vastuussa pikkusisko Islasta.

Purjehdusseurassa ja koulussa tukea tarjoaa hyvä ystävä Salla, ja uusien koulukaverien Henen ja Janinan kanssa aloitetaan mertensuojeluun liittyvää kouluprojektia.

Ärsyttävästi kaikkialla pyörii raivostuttavan ylimielinen ja kilpailuhenkinen rikkaan perheen poika Rasmus.

Kouluprojektin vuoksi Eetu tutkii meribiologi-äitinsä papereita ja saa syyn pohtia, oliko äidin katoaminen sittenkään onnettomuus. Miten Rasmuksen suvun kemikaaliyhtiö liittyy äidin tutkimuksiin?

Bengtskär itä kahdeksan jatkaa melkein siitä, mihin ensimmäinen osa jää. Aikaa on kulunut syksystä kevääseen ja kertoja on vaihtunut: nyt äänessä on Rasmus.

Kertojakiepaus on hieno ratkaisu: Rasmus on kaikessa ristiriitaisuudessaan kiinnostava näkökulmahenkilö. Helppoa ei ole hänelläkään: isä kyttää menestystä, ja rakkaus vasta vaikeaa on.

Bengtskär-romaani syventää henkilögalleriaa ja sen keskinäisiä suhteita. Teos on yllättävänkin herkkä ja romanttinen siihen nähden, että samalla ehditään purjehtia kilpaa ja ratkoa mysteeriä, joka alkaa vaikuttaa vähintään ympäristörikokselta.

Teosparin toinen osa on kielellisesti ensimmäistä hiotumpi, vaikka pilkutus on edelleen ajoittain merkillistä. Henkilöihin suorastaan rakastuu. Paasio käyttää tarina-aineksiaan tasapainoisesti ja erittäin koukuttavasti.