Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lentonäytös | Suomen Ilmavoimien tuleva F-35-häivehävittäjä Turun päälentonäytökseen – Hävittäjästä on kolme eri versiota

Koko F-35-projektin elinkaarikustannukseksi on arvioitu yli 1700 miljardia dollaria.

Lockheed Martin F-35A Lightning II -häivehävittäjä saapuu Suomen Ilmailuliiton päälentonäytökseen Turun lentoasemalle 17.-18. kesäkuuta.

Turkuun saapuu kaksi Yhdysvaltain Euroopan ilmavoimien F-35A-taistelukonetta. Koneet saapuvat Turkuun Britanniasta RAF Lakenheathin tukikohdan 495. laivueesta. RAF Lakenheath on Yhdysvaltain Euroopan Ilmavoimien (United States Air Force Europe eli USAFE) tukikohta.

F-35A-koneet ovat maanäyttelyssä yleisön nähtävinä, eivätkä osallistu lento-ohjelmaan.

Lockheed Martinin F-35 Lightning II on maailman ensimmäinen viidennen sukupolven monitoimihäivehävittäjä.

F-35 on maailman kallein taistelukoneprojekti ja koneen kehitys on ollut haastavaa. Koko F-35-projektin elinkaarikustannukseksi on arvioitu yli 1700 miljardia dollaria.

Suomeen hankittavien 64 F-35A-koneen ja niiden käyttöönoton kustannus oli rajattu HX-hankkeessa kaikille ehdokkaille 10 miljardiin euroon.

Ensimmäiset Suomen Ilmavoimien F-35A-koneet toimitetaan Lapin Lennostoon Rovaniemelle vuonna 2026 ja F-35A korvaa Hornet kaluston vuosikymmenen loppuun mennessä.

F-35-koneesta on kolme eri versiota. Ilmavoimille tarkoitettu F-35A, pystysuoraan nouseva F-35B sekä merivoimien F-35C.

F-35:n ovat valinneet seuraavaksi taistelukoneeksi mm. Norja, Hollanti, Belgia, Tanska, Britannia ja Italia.