Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tekoäly tunnistaa nyt vaarallisen sairauden, joka koskee vuosittain yli 2000 suomalaista – Keksintö on juuri otettu testikäyttöön

Helsingin yliopistollisen sairaalan, CGI:n ja Planmecan yhteistyön tuloksena on syntynyt maailmanlaajuisesti uraauurtava tekoälyratkaisu, joka tunnistaa yleisimmät aivoverenvuodot, ja auttaa jatkossa päivystäviä lääkäreitä pään tietokonetomografiakuvien tulkinnassa.

Ratkaisu on äskettäin hyväksytty testikäyttöön Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa.

Joka vuosi yli kahdella tuhannella suomalaisella diagnosoidaan jokin aivoverenvuoto. Maailmanlaajuisesti puhutaan miljoonista ihmisistä.

Esimerkiksi useampi kuin kolme neljästä lukinkalvon alaisen aivoverenvuodon saaneista kuolee vuoden sisällä uusintavuotoon, jollei kyseistä aivoverenvuotoa todeta oikea-aikaisesti. Useimmat heistä ovat työikäisiä.

– Pelkästään Suomessa tehdään vuosittain yli 180 000 pään tietokonetomografiakuvausta. Kuvausmäärät kasvavat vuosi vuodelta, ja samalla röntgenlääkäreiden määrä vähenee, kertoo innovaatiojohtaja, neurokirurgian dosentti Miikka Korja Helsingin yliopistollisesta sairaalasta.

Tekoäly auttaa erottelemaan pään tietokonetomografiakuvista ne, jotka vaativat kiireellistä radiologin tai päivystävän lääkärin huomiota.

Varsinaisen diagnoosin tekee edelleen radiologi ja hoitopäätökset hoitava lääkäri.

Ratkaisu helpottaa radiologien työtaakkaa ja nopeuttaa vakavista aivoverenvuodoista kärsivien potilaiden jatkohoitoa.

Radiologi ja tekoäly analysoivat kuvat ensin itsenäisesti, toisistaan riippumatta. Sen jälkeen, kun radiologi on tehnyt diagnoosinsa, hän voi verrata arviotaan tekoälyn tuloksiin.

– Tämä on erittäin ainutlaatuinen ja innovatiivinen hanke, joka voi auttaa ihmishenkien pelastamisessa tulevaisuudessa, kertoo CGI Suomen toimitusjohtaja Leena-Mari Lähteenmaa tiedotteessa.