Julkaistu: 15.02.2016 06:23
-
Päivitetty: 15.02.2016 06:31

Varo välivuotta ja seitsemän muuta kultaista neuvoa

 • Vanhempien apu on tarpeen, mutta joskus neuvominen menee yli. Tätä mieltä ovat lukiolaiset Karoliina Liikala, Oona Kuusinen, Laura Ristimäki, Jarno Mansikkamäki, Juho Leppälä ja Sami Mikkola. KUVA: Jaakko Elenius Kuva: Jaakko Elenius
  Vanhempien apu on tarpeen, mutta joskus neuvominen menee yli. Tätä mieltä ovat lukiolaiset Karoliina Liikala, Oona Kuusinen, Laura Ristimäki, Jarno Mansikkamäki, Juho Leppälä ja Sami Mikkola. KUVA: Jaakko Elenius Kuva: Jaakko Elenius

Elämäkokemuksen jakaminen ja sparraus ovat hyvästä, painostaminen taas ei.

– Nuoren on saatava seurata omaa polkuaan ja tehdä vähän virheitäkin, toteaa Väestöliiton asiantuntija Anja Saloheimo.

Pyysimme häntä arvioimaan ohjenuorat, jotka aikuistuva nuori voi kuulla kotona. Saloheimon mukaan neuvojen hyödyllisyyttä ja omaa tulevaisuutta kannattaa puntaroida niin järjen kuin tunteiden pohjalta. Tärkeintä on pitää kiinni omista unelmista.

1. Pyri sellaiseen työhön, josta saa hyvää palkkaa

Palkka voi olla yksi ammatin kriteeri, mutta ei ainoa. Käsitykset hyvästä palkasta vaihtelevat paljon. Tarpeeksi hyvä palkka riittää oman elintason ylläpitämiseen.

2. Älä pidä välivuotta

Pelkäävätkö vanhemmat, että nuori ei sen jälkeen lähde opiskelemaan vaan ajautuu hanttihommiin? Jos toiveammatti ei ole hahmottunut, välivuoden viettäminen voi selkiyttää ajatuksia ja antaa motivaatiota opiskeluun.

3. Mieti, millä aloilla on tulevaisuudessa työtä

Työpaikkojen kehitystä on vaikea ennustaa, ja tilanne voi muuttua opiskelujen aikana. Unelma-ammattia ei kannata hylätä vain sen perusteella, että työllistyminen on hankalaa. Tietyillä aloilla voi ryhtyä yrittäjäksi.

4. Tee sitä, mistä pidät

Kiinnostus muodostaa hyvän pohjan motivaatiolle. On kuitenkin realistista ajatella, että sellaista työtä ei olekaan, joka olisi kaikin puolin ihanteellinen. Tämän neuvon taustalla voi olla, että vanhemmat ovat itse kokeneet ammatinvalinnassa painostusta.

5. Älä jää kotikaupunkiin

Miksi kotipaikkakunnalle ei saisi jäädä? Elämä voi sielläkin olla arvokasta ja tarjolla mielekkäitä työtehtäviä. Kuuntele itseäsi. Voihan sitä kokeilla siipiään suuressa maailmassa ja palata sitten takaisin.

6. Kouluttaudu niin pitkälle kuin mahdollista

Oppimista kannattaa miettiä laajemmin kuin vain teoreettisena yliopistotutkintona. Ammattilaiseksi voi opiskella myös oppilaitoksissa, jatkokoulutuksissa ja oppisopimuksella. Olisi hyvä, että kaikki opintopolut olisivat vanhempien silmissä yhtä arvokkaita.

7. Lähde ulkomaille

Matkustaminen rikastuttaa elämää ja ajattelua. Tässäkin on kuitenkin tärkeää, että nuori kuuntelee itseään. Kaikki eivät halua ulkomaille, vaan viihtyvät pienemmissä piireissä.

8. Älä ota lainaa

Vanhemmat eivät tietenkään halua nuoren joutuvan talousahdinkoon. Jos lainaa ei ole, työuran alkuun pääsee ilman lyhennyksiä. Nykyään opintotuella pärjää aika hyvin ja lisäksi voi tehdä töitä. Joskus laina voi silti olla tarpeen.

Anna Humalamäki

Näin lukiolaiset evästävät vanhempiaan

Älä murehdi, mitä muut sinusta ajattelevat, vaan tee ratkaisut oman pääsi mukaan.

Pikkujutuista ei kannata stressata. Luota siihen, että kaikki järjestyy omalla painollaan.

Varo kaavoihin kangistumista ja liiallista perinteiden vaalimista. Välillä on hyvä kokeilla uusia juttuja.

Maailma muuttuu. Älä aina puhu siitä, miten asiat olivat sinun nuoruudessasi.

Uskalla tehdä elämässä rohkeita irtiottoja.

Muista tutkailla asioita myös muiden ihmisten näkökulmista.

Älä perustele kaikkea sanomalla, että ”näin asiat tehtiin myös 20 vuotta sitten”.

Anna täysi-ikäiselle lapsellesi riittävästi omaa tilaa.

Yritä olla holhoamatta, painostamatta ja huolehtimatta liikaa esimerkiksi silloin, kun nuori on viettämässä viikonloppua kavereiden kanssa. Muista silti kertoa, että olet tarvittaessa tukena.

Neuvoja antoivat Seinäjoen lukion opiskelijat

Elefanttien orpokoti Nairobissa. Kuva: Juho Paavola / Lännen Media

David Sheldrick Wildlife Trustin suojissa varttuvat nuoret norsut ovat äärimmäisen söpöjä, mutta kertovat samalla surullisen tarinan.Suurin osa norsupienokaisista on jäänyt ilman emoa norsunluukaupan kysyntään perustuvan salametsästyksen takia.


        
         Energiatodistuksia laativa Niklas Mehtonen tutkii muun muassa rakennuksen ikkunat ja ovet todistusta tehdessään.
        
        Kuva: Selma Paavola

Suomessa käytetään kahta erilaista tapaa energiatodistusten laatimisessa. Muu Suomi käyttää tapaa, jossa rakennuksen energiatehokkuus perustuu laskennalliseen energiankulutukseen. Ahvenanmaalla energiatehokkuuden mittarina käytetään sen sijaan Ruotsin-mallin mukaan todellista energiankulutusta.

 Yhdistä vaaleaan purkkisärkeen tuorekurkkua, chiliä ja limeä.

Käsitys särjestä roskakalana saa huutia, kun maistat ensimmäisen kerran purkkisärkeä. Se vie kielen mennessään. Särki on pitkään haudutettuna mainion makuinen ruokakala.Särjet kannattaa pyytää järvistä kylmän veden aikaan alku- ja loppukesästä, jolloin ne eivät maistu mutaisilta.

Sup-ohjaaja Ville Kasarin mukaan suppailu on aloittelijalle helppo laji, johon ei vaadita aiempia erityistaitoja. KUVA: Jarno Pellinen

Suppailun harrastajamäärät kasvavat edelleen selvästi viime vuoteen verrattuna, sup-yrittäjä Jarno Rautio sanoo.- Harrastajamääriä on kuitenkin vaikea arvioida, sillä usein perheeseen hankitaan yksi tai kaksi lautaa, ja niitä sitten käyttää useampi perheenjäsen.Sup-lautoja on Raution mukaan joka tap

Oikea jalkojen leveys on lantionlevyinen haara-asento. Jos jalat ovat näin leveällä kuin kuvassa, lauta keikkuu helposti. Muista pitää jalat rentoina. Kuva: Jarno Pellinen

Sup-lauta muuttuu muutamassa harjoituskerrassa kiikkerästä laudasta vastustamattomaksi vesivälineeksi, ainakin jos uskoo yhä uusia tänäkin kesänä lajin pariin päätyviä harrastajia. Suppailu on tehokas kokovartalotreeni, joka vahvistaa erityisesti keskivartalon lihaksia, mutta myös jalkojen pienet, h