Julkaistu: 19.12.2016 06:29

Vieläkö isollekin lapselle kannattaa lukea ääneen?

 • Kuva:
  Kuva:

Millainen merkitys sillä on, että vanhempi lukee lapselle kirjaa, tutkija ja kriitikko Päivi Heikkilä-Halttunen?

– Ensinnäkin lapsi arvostaa sitä, että aikuinen pysähtyy ja löytää rauhallisen ajan lukea hänelle, antaa siis hänelle aikaansa.

– Ääneen lukemisen tärkein, vaikka vähän unohdettu merkitys on, että aikuinen antaa lapselle rikkaan äidinkielen. Arkikieli tahtoo usein olla komentoja, huolehtimista ja muuten topakkaa kieltä. Lukeminen osoittaa lapselle, että kielellä voi myös leikkiä.

– Lukemisen kautta aikuinen antaa lapselle mielikuvituksen siivet, jotka kantavat monin tavoin aikuisuuteen saakka.

Voiko ääneen lukeminen auttaa lasta koulussa?

– Tutkimusten mukaan lapselle lukeminen auttaa vieraiden kielten oppimisen lisäksi myös matemaattisissa aineissa. Hahmotuskyky ja kielilogiikka heijastuvat siis monelle alueelle.

– Nykymaailmassa sanan mahti on voima, jota ei kannata aliarvioida.

– Lapsi, jolla on äidinkieli hallussaan, pystyy sanallisesti perustelemaan näkemyksiään. Todennäköisesti hän ei silloin yhtä helposti turvaudu nyrkkeihin.

Kannattaako lapselle lukea vielä, kun hän osaa jo itse lukea?

– Ilman muuta. Monet kiinnostavat kirjat jäävät lukematta ilman aikuisen apua. Ääneen luku rentouttaa lasta ja vapauttaa hänen aistinsa nauttimaan tarinasta.

– Tutkimusten mukaan ääneen lukeminen hyödyttää vielä 13-vuotiastakin lasta, eikä siitä ole mitään haittaa myöhemminkään.

– Lukea voi esimerkiksi paksuja fantasiakirjallisuuden tai lasten- ja nuortenkirjallisuuden klassikoita tai nuoren elämänpiiriä lähellä olevia nykyromaaneja.

– Lukiessaan aikuinen saa lapsesta tärkää salatietoa. Tarkkaile, kuinka lapsi kommentoi lukemaasi ja reagoi kuviin tai jännittäviin käänteisiin. Aikuisen kannattaa olla alttiina kysymyksille ja antaa niihin myös vastauksia.

Elina Pajunen


        
         Mustangilla on ollut ikoninen maine autoharrastajien keskuudessa heti vuodesta 1964 lähtien. Näyttävä Orange Fury on yksi jenkkiauton uusista ulkovärivaihtoehdoista.
        
        Kuva: Kari Pitkänen

Sen kuulee jo äänestä. Tossu tallalle ja poljin alas. V8-moottori kuiskaa, räplättää, murisee ja ärjyy sen mukaan, kuinka paljon kaasua annostellaan. Pakoäänet kaikuvat takaisin pysäköintipaikkaan ympäröivistä seinistä. Soundi menee suoraan selkärankaan. On pakko päästä ajamaan.


        
         
        
        Kuva: Colourbox

Millainen jalkine on kesällä paras, OMT fysioterapeutti Eero Turunen?– Selkeää yleisohjetta ei voi antaa. Siihen vaikuttavat jalkatyyppi ja tottumiskysymykset. Tärkeää on valita kesäkengäksi jalkine, joka hengittää ja tuntuu mukavalta. Nykyään suositellaan luonnonmukaisia jalkineita.

                 Suomalaistaustainen Emma Seppälä työskentelee huippuyliopistoissa onnellisuuden ja hyvinvoinnin tutkimuksen parissa. Hän on kirjoittanut onnellisuudesta kirjan “ The Happiness Track”.                Kuva: Tuulia Viitanen

Miksi onni ei ole kiinni asioista, joiden ajattelemme tekevän meidät onnelliseksi?Kysymys on pyörinyt pitkään Emma Seppälän päässä.Hän on tohtori, entinen Stanfordin yliopiston Compassion and Altruims research and education -keskuksen johtaja ja nykyinen Yalen yliopiston opettaja sekä yksi Yalen Emo


        
         
        
        Kuva: Arkisto

Minkä ikäinen nuori saa aloittaa kesätyöt, Kesäduunari-infon neuvoja Juuli Jokinen? – 15 vuotta täyttänyt, joka on suorittanut oppivelvollisuuden. Nuori, joka on täyttänyt 14 vuotta tai joka saman kalenterivuoden aikana täyttää 14 vuotta, voidaan ottaa kevyeen työhön enintään puoleksi loma-ajasta.