Julkaistu: 19.03.2017 08:12

Tapetoinnin oppii varsin nopeasti

  • Kuva: Juhani Salo
    Kuva: Juhani Salo

1. Mieti ensin, millainen tapetti sopisi juuri sinun kotiisi. Kuitu- eli non-woven-tapetti on kestävä ja peittävä ja sillä tapetointi onnistuu keneltä tahansa. Paperitapetti vaatii enemmän huolellisuutta.

2. Tapetoitavan pinnan on oltava puhdas ja tasainen. Mahdolliset halkeamat ja kolot täytetään ja hiotaan.

3. Tutustu tapettirulliin. Niissä kerrotaan, tarvitseeko valitsemasi tapetti kohdistusta ja mahdollisen kuviokohdistuksen korkeuden. Rullissa pitäisi olla aina sama tuote- ja painosnumero värierojen takia.

4. Aloita tapetointi aina ikkuna- tai oviseinän puolelta tai nurkasta vasemmalta oikealle edeten. Muista, että tapetoinnissa on tärkeintä se, että ensimmäinen tapettivuota on pystysuorassa. Käytä apunasi vaikka vatupassia ja lyijykynää, jolla merkitset vuodan oikean paikan.

5. Poista ilmakuplat tapettilastalla työntämällä lastalla tapetin keskeltä kohti reunoja kevyesti. Tapetoi katkaisijoiden ja pistorasioiden päältä ja leikkaa paperi vasta työn päätteeksi tapettiveitsellä.

Kia Soul on sähköautoksi tarpeeksi, mutta ei liian omintakeinen. Kulmikas kori takaa hyvät sisätilat, ja vanteet ovat suljettua mallia ilmanvastuksen minimoimiseksi. Latausaukot löytyvät etumaskin "punahuulten" välistä. Kaksivärisyys tuo hintaan 700 euron lisän. Kuva: Kari Pitkänen

Kun olen ajanut ensimmäiset kymmenen kilometriä Kia Soul EV -sähköautolla, vilkaisen mittaristoon. Akun varaustaso on laskenut vasta kolmen kilometrin ajon verran.Se ei ole ihme. Reitillä riittää risteyksiä ja liikennevaloja. Heti kun vauhti hidastuu, Kia lataa akkujaan jarrutusenergialla.

Karjalaisten juhlapäivänä Ritva Hinkkasen (vas.) yllä oli Kaukolan, Lea Jääskeläisen Muolaan ja Mervi Äikkään Sakkola-Raudun kansallispuku. Sirkka Toriseva oli pukeutunut Karjalan muinaispukuun, joka painaa koruineen 4,5 kiloa. Kuva: Kari Pitkänen

Karjalankannas oli suljettu sotilasalue, jonka vanhoja paikannimiä ei saanut meillä virallisesti käyttää.Bussimatka Karjalaan voi tuntua kovalta, mutta se ei ole mitään kotiseutumatkailun hurjiin alkuvuosiin verrattuna.Seppo Olkinuoran Alpo-isä matkusti salaa Kaukolaan jo vuonna 1963.