Julkaistu: 20.03.2017 06:33

Pidä veneen rekisteritiedot ajan tasalla

  •  Kuva:
    Kuva:

1. Rekisteröimätöntä venettä ei saa käyttää vesiliikenteessä. Jos rekisteröinnistä tai tietojen päivittämisestä on kulunut vuosia, varmista ettei vene ole joutunut ”passiivirekisteriin”.

2. Veneen omistajien tuli päivittää veneen tiedot eli käytännössä rekisteröidä veneensä uudelleen vuonna 2007. Siirtymäaika oli kolme vuotta, sen jälkeen tiedot poistettiin rekisteristä, ja maistraatti siirsi tiedot niin sanottuun passiivirekisteriin.

3. Trafin tiedostoihin siirtyivät vesikulkuneuvot, jotka olivat maistraatin aktiivisessa rekisterissä 1.8.2014. Yhä käytössä, mutta passiivirekisterissä olevat veneet pitää rekisteröidä nopeasti.

4. Passiivirekisterin ylläpidosta voidaan joutua luopumaan, jolloin vanhan veneen käyttöönotto vaikeutuu. Trafin oma asiointi -palvelussa voi tarkistaa, onko vene rekisterissä.

5. Kun omistaja rekisteröi passiivirekisteriin siirtyneen veneen vanhan rekisterin ollessa käytettävissä, hän voi säilyttää vanhan rekisteritunnuksen sekä jo asennetun moottoritehon, vaikka se poikkeaisi valmistajan suosituksesta.

Lähde: Trafi

Kia Soul on sähköautoksi tarpeeksi, mutta ei liian omintakeinen. Kulmikas kori takaa hyvät sisätilat, ja vanteet ovat suljettua mallia ilmanvastuksen minimoimiseksi. Latausaukot löytyvät etumaskin "punahuulten" välistä. Kaksivärisyys tuo hintaan 700 euron lisän. Kuva: Kari Pitkänen

Kun olen ajanut ensimmäiset kymmenen kilometriä Kia Soul EV -sähköautolla, vilkaisen mittaristoon. Akun varaustaso on laskenut vasta kolmen kilometrin ajon verran.Se ei ole ihme. Reitillä riittää risteyksiä ja liikennevaloja. Heti kun vauhti hidastuu, Kia lataa akkujaan jarrutusenergialla.

Karjalaisten juhlapäivänä Ritva Hinkkasen (vas.) yllä oli Kaukolan, Lea Jääskeläisen Muolaan ja Mervi Äikkään Sakkola-Raudun kansallispuku. Sirkka Toriseva oli pukeutunut Karjalan muinaispukuun, joka painaa koruineen 4,5 kiloa. Kuva: Kari Pitkänen

Karjalankannas oli suljettu sotilasalue, jonka vanhoja paikannimiä ei saanut meillä virallisesti käyttää.Bussimatka Karjalaan voi tuntua kovalta, mutta se ei ole mitään kotiseutumatkailun hurjiin alkuvuosiin verrattuna.Seppo Olkinuoran Alpo-isä matkusti salaa Kaukolaan jo vuonna 1963.