Julkaistu: 12.04.2017 06:43
-
Päivitetty: 12.04.2017 06:50

Pitääkö uusi vaate aina pestä ennen käyttöä?

 • Joel Karppanen, arkisto Kuva: Joel Karppanen
  Joel Karppanen, arkisto Kuva: Joel Karppanen

Moni on tottunut nakkaamaan uudet vaatteet ja tekstiilit ensimmäiseksi pesukoneeseen.

Pitääkö uusi vaate aina pestä ennen käyttöä, Työtehoseuran tutkija Tarja Marjomaa?

– Alusvaatteet, pyyhkeet, lakanat sekä vauvan- ja lastenvaatteet ja muut tekstiilit, jotka tulevat suoraan ihoa vasten, tulisi pestä ennen käyttöä.

– Tekstiilien kemikaalijäämät voivat aiheuttaa jo pieninä määrinä iho- ja hengitystieoireita. Vaatetta on voitu myös sovittaa kaupassa niin usein, että siihen on tarttunut ihoeritteitä ja muuta likaa.

Onko kemikaalien pelko aiheellista?

– EU-sopimus kieltää myrkkyjen käytön tekstiilien valmistuksessa, mutta monia tekstiilejä kuitenkin värjätään, silotellaan ja kyllästetään haitallisia aineita sisältävillä kemikaaleilla.

– Halpojen työkustannusten maista tuotavissa tekstiileissä voi olla jäämiä pitkien kuljetusmatkojen takia käytettävistä homeenestoaineista. Laittoman suuria kadmiumpitoisuuksia löytyy joskus muovista, johon tyynyt ja peitot usein pakataan.

Voiko uudet tekstiilit pestä muun pyykin seassa?

– Kyllä. Voimakasväriset tekstiilit voivat päästää väriä ensimmäisillä pesukerroilla, joten ne tulee pestä samanvärisen pyykin kanssa. Puuvillatrikoiset raitapaidat kannattaa pestä 60 asteessa, jolloin värit eivät leviä ja mikrobit tuhoutuvat. Pyyhkeet imevät vettä ja kuivaavat paremmin, kun niistä pestään käsittelyaineet ennen käyttöä.

– Jos kankaassa on jäämiä valmistusvaiheessa käytetyistä kemikaaleista, suurin osa lähtee hiljalleen pois pesuissa.

Onko jotkut vaatteet syytä jättää pesemättä ennen käyttöä?

– Farkkuvalmistajat suosittelevat pesemään uudet, kovasta puuvillakankaasta valmistetut farkut muutaman kuukauden käytön jälkeen, jolloin ne ovat muotoutuneet omaan vartaloon istuviksi.

Elefanttien orpokoti Nairobissa. Kuva: Juho Paavola / Lännen Media

David Sheldrick Wildlife Trustin suojissa varttuvat nuoret norsut ovat äärimmäisen söpöjä, mutta kertovat samalla surullisen tarinan.Suurin osa norsupienokaisista on jäänyt ilman emoa norsunluukaupan kysyntään perustuvan salametsästyksen takia.


        
         Energiatodistuksia laativa Niklas Mehtonen tutkii muun muassa rakennuksen ikkunat ja ovet todistusta tehdessään.
        
        Kuva: Selma Paavola

Suomessa käytetään kahta erilaista tapaa energiatodistusten laatimisessa. Muu Suomi käyttää tapaa, jossa rakennuksen energiatehokkuus perustuu laskennalliseen energiankulutukseen. Ahvenanmaalla energiatehokkuuden mittarina käytetään sen sijaan Ruotsin-mallin mukaan todellista energiankulutusta.

 Yhdistä vaaleaan purkkisärkeen tuorekurkkua, chiliä ja limeä.

Käsitys särjestä roskakalana saa huutia, kun maistat ensimmäisen kerran purkkisärkeä. Se vie kielen mennessään. Särki on pitkään haudutettuna mainion makuinen ruokakala.Särjet kannattaa pyytää järvistä kylmän veden aikaan alku- ja loppukesästä, jolloin ne eivät maistu mutaisilta.

Sup-ohjaaja Ville Kasarin mukaan suppailu on aloittelijalle helppo laji, johon ei vaadita aiempia erityistaitoja. KUVA: Jarno Pellinen

Suppailun harrastajamäärät kasvavat edelleen selvästi viime vuoteen verrattuna, sup-yrittäjä Jarno Rautio sanoo.- Harrastajamääriä on kuitenkin vaikea arvioida, sillä usein perheeseen hankitaan yksi tai kaksi lautaa, ja niitä sitten käyttää useampi perheenjäsen.Sup-lautoja on Raution mukaan joka tap

Oikea jalkojen leveys on lantionlevyinen haara-asento. Jos jalat ovat näin leveällä kuin kuvassa, lauta keikkuu helposti. Muista pitää jalat rentoina. Kuva: Jarno Pellinen

Sup-lauta muuttuu muutamassa harjoituskerrassa kiikkerästä laudasta vastustamattomaksi vesivälineeksi, ainakin jos uskoo yhä uusia tänäkin kesänä lajin pariin päätyviä harrastajia. Suppailu on tehokas kokovartalotreeni, joka vahvistaa erityisesti keskivartalon lihaksia, mutta myös jalkojen pienet, h