Julkaistu: 13.04.2017 06:40

Mikä on varmin keino mokata parvekeviljelyssä?

 • Kuva: Jukka-Pekka Moilanen
  Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Millaisia käytännön ohjeita antaisit aloittelevalle parvekeviljelijälle, Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori?

– Ensin täytyy miettiä, millaiset olosuhteet parvekkeella on. Onko se lasitettu vai ei? Mihin ilmansuuntaan parveke avautuu? Miten valoisa se on? Tuuliselle parvekkeelle ei kannata hankkia arkoja kasveja. Jos kyseessä on aurinkoinen, etelään avautuva lasitettu parveke, olosuhteet ovat kasvihuonemaiset ja sikäli helpommat. Silloin täytyy muistaa riittävä kastelu ja parvekkeen tuuletus, ettei lämpötila nouse liian kuumaksi.

Mikä on varmin keino mokata parvekeviljelyssä?

– Yleisin moka on ostaa parvekkeelle pienessä ruukussa oleva yrtti tai amppeli ja sitten jättää se siihen kesälomareissun ajaksi. Liian pienessä ruukussa kasvi ehtii kuolla jo viikossa.

– Kannattaa hankkia hyvät ruukut ja mullat. Hyvä multa on sellaista, jossa on kestoravinteita ja kastelukiteitä tai aktiivihiiltä, joka pidättää kosteutta. Jos viljelee syötäviä kasveja, on mullan oltava myös puhdasta ja tähän tarkoitukseen sopivaa.

– Lasitetulle parvekkeelle parhaita ovat umpiruukut ja altakasteluruukut. Avoterassilla pitää varmistaa, että ruukkujen pohjassa on reikä, etteivät kasvin juuret huku sateilla. Ruukun alle kannattaa laittaa tarpeeksi iso alusvati. Pesuvati on kätevä. Jos aurinkoisella paikalla olevan kasvin kastelee hyvin ja laittaa pesuvadin täyteen vettä, kasvi pärjää viikonkin ilman altakasteluruukkuja.

Miten aikaisin keväällä kasvit voi viedä parvekkeelle?

– Kauden voi jo aloittaa narsisseilla ja huhtikuun lopussa orvokeilla, jotka kestävät pientä yöpakkasta. Etelä-Suomessa muut kasvit voi viedä lasitetulle parvekkeelle huhtikuun lopulla, pohjoisessa toukokuun lopussa. Kylminä öinä kasveja voi suojata esimerkiksi harsokankaalla. Myös hyvä kastelu auttaa, sillä vesi varastoi lämpöä. Hyötykasveista basilika, tomaatti ja chili kestävät kylmää huonosti. Niiden kanssa kannattaa odottaa kesäkuulle.

Elefanttien orpokoti Nairobissa. Kuva: Juho Paavola / Lännen Media

David Sheldrick Wildlife Trustin suojissa varttuvat nuoret norsut ovat äärimmäisen söpöjä, mutta kertovat samalla surullisen tarinan.Suurin osa norsupienokaisista on jäänyt ilman emoa norsunluukaupan kysyntään perustuvan salametsästyksen takia.


        
         Energiatodistuksia laativa Niklas Mehtonen tutkii muun muassa rakennuksen ikkunat ja ovet todistusta tehdessään.
        
        Kuva: Selma Paavola

Suomessa käytetään kahta erilaista tapaa energiatodistusten laatimisessa. Muu Suomi käyttää tapaa, jossa rakennuksen energiatehokkuus perustuu laskennalliseen energiankulutukseen. Ahvenanmaalla energiatehokkuuden mittarina käytetään sen sijaan Ruotsin-mallin mukaan todellista energiankulutusta.

 Yhdistä vaaleaan purkkisärkeen tuorekurkkua, chiliä ja limeä.

Käsitys särjestä roskakalana saa huutia, kun maistat ensimmäisen kerran purkkisärkeä. Se vie kielen mennessään. Särki on pitkään haudutettuna mainion makuinen ruokakala.Särjet kannattaa pyytää järvistä kylmän veden aikaan alku- ja loppukesästä, jolloin ne eivät maistu mutaisilta.

Sup-ohjaaja Ville Kasarin mukaan suppailu on aloittelijalle helppo laji, johon ei vaadita aiempia erityistaitoja. KUVA: Jarno Pellinen

Suppailun harrastajamäärät kasvavat edelleen selvästi viime vuoteen verrattuna, sup-yrittäjä Jarno Rautio sanoo.- Harrastajamääriä on kuitenkin vaikea arvioida, sillä usein perheeseen hankitaan yksi tai kaksi lautaa, ja niitä sitten käyttää useampi perheenjäsen.Sup-lautoja on Raution mukaan joka tap

Oikea jalkojen leveys on lantionlevyinen haara-asento. Jos jalat ovat näin leveällä kuin kuvassa, lauta keikkuu helposti. Muista pitää jalat rentoina. Kuva: Jarno Pellinen

Sup-lauta muuttuu muutamassa harjoituskerrassa kiikkerästä laudasta vastustamattomaksi vesivälineeksi, ainakin jos uskoo yhä uusia tänäkin kesänä lajin pariin päätyviä harrastajia. Suppailu on tehokas kokovartalotreeni, joka vahvistaa erityisesti keskivartalon lihaksia, mutta myös jalkojen pienet, h