Julkaistu: 13.04.2017 06:42

Keväisen kahvipöydän kaunein piirakka

  • Kirpeän makea sitruunamarenkipiirakka hurmaa kahvipöydässä. Marengista tulee kaunis, vaikka nostelet sen vain summittaisesti lusikalla täytteen päälle. KUVA: Nanna Rintala Kuva: Picasa
    Kirpeän makea sitruunamarenkipiirakka hurmaa kahvipöydässä. Marengista tulee kaunis, vaikka nostelet sen vain summittaisesti lusikalla täytteen päälle. KUVA: Nanna Rintala Kuva: Picasa

Kirpeän sitruunainen marengilla hunnutettu klassikkopiiras koristaa kahvipöydän ja sopii vaikka pääsiäispyhien jälkiruoaksi.

Sitruuna-marenkipiiras

Pohja:

100 g voita
½ dl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 rkl vettä
 
Kiisseli:
4 luomusitruunaa
1 ½ dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä
1 dl vettä
4 keltuaista
 
Marenki:
4 valkuaista
1 dl tomusokeria
 
Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Voitele irtopohjavuoka (halkaisija 24 cm).

Kuutio jääkaappikylmä voi kulhoon ja lisää vehnäjauhot ja sokeri. Nypi murumaiseksi taikinaksi. Lisää ruokalusikallinen kylmää vettä ja muotoile palloksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja hiukan reunoille. Paista noin 20 minuuttia kauniin kullanruskeaksi. Ota pois uunista ja laske lämpötila 150 asteseen.

Valmista kiisseli mittaamalla kattilaan sokeri, maissitärkkelys ja vesi.

Pese ja raasta mukaan kahden sitruunan keltainen kuoriosa sekä neljän sitruunan mehu. Sekoita hyvin ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee.

Nosta kattila liedeltä ja vatkaa mukaan keltuaiset yksi kerrallaan. Nosta kiisseli takaisin liedelle, jatka sekoittamista ja odota, että se pulpahtaa pari kertaa. Nosta pois liedeltä ja anna jäähtyä muutama minuutti. Kaada muropohjan päälle.

Vatkaa valkuaiset tiukaksi vaahdoksi. Lisää loppuvaiheessa tomusokeri muutamassa erässä. Pursota tai nostele marenki kahdella lusikalla sitruunatäytteen päälle.

Paista 150 asteessa 20–30 minuuttia, kunnes marenki on saanut hiukan väriä pintaansa.

Laske lämpötilaa parikymmentä astetta jos käytät kiertoilmauunia.

Nanna Rintala

                                  Lähes koko ruhon saa osiksi puukolla. Muutamassa vaiheessa Jukka Viitaniemi käytttää sahaa.                               Kuva: Pekka Rautiainen

Usein luullaan, että metsästys loppuu onnistuneeseen kaatolaukaukseen.– Ei pidä paikkaansa, sanoo ikänsä metsästänyt Jukka Viitaniemi.Siitä ne työt vasta alkavat. Saalis pitää pistää ja suolistaa. Sitten se viedään lahtivajaan ja nyljetään.

Kuva: Anssi Jokiranta

Sähköpyörän suosio kasvaa koko ajan. Osa pyöräilijöistä pitää sähkömoottoria huijaamisena. Pelkosenniemen Pyhätunturilla läskipyöräreissuja järjestävän Bliss Adventuren Artturi Kröger on toista mieltä. - Sähköpyörä on suuri mahdollistaja.