Julkaistu: 13.04.2017 06:42

Keväisen kahvipöydän kaunein piirakka

  • Kirpeän makea sitruunamarenkipiirakka hurmaa kahvipöydässä. Marengista tulee kaunis, vaikka nostelet sen vain summittaisesti lusikalla täytteen päälle. KUVA: Nanna Rintala Kuva: Picasa
    Kirpeän makea sitruunamarenkipiirakka hurmaa kahvipöydässä. Marengista tulee kaunis, vaikka nostelet sen vain summittaisesti lusikalla täytteen päälle. KUVA: Nanna Rintala Kuva: Picasa

Kirpeän sitruunainen marengilla hunnutettu klassikkopiiras koristaa kahvipöydän ja sopii vaikka pääsiäispyhien jälkiruoaksi.

Sitruuna-marenkipiiras

Pohja:

100 g voita
½ dl sokeria
2 ½ dl vehnäjauhoja
1 rkl vettä
 
Kiisseli:
4 luomusitruunaa
1 ½ dl sokeria
2 rkl maissitärkkelystä
1 dl vettä
4 keltuaista
 
Marenki:
4 valkuaista
1 dl tomusokeria
 
Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Voitele irtopohjavuoka (halkaisija 24 cm).

Kuutio jääkaappikylmä voi kulhoon ja lisää vehnäjauhot ja sokeri. Nypi murumaiseksi taikinaksi. Lisää ruokalusikallinen kylmää vettä ja muotoile palloksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja hiukan reunoille. Paista noin 20 minuuttia kauniin kullanruskeaksi. Ota pois uunista ja laske lämpötila 150 asteseen.

Valmista kiisseli mittaamalla kattilaan sokeri, maissitärkkelys ja vesi.

Pese ja raasta mukaan kahden sitruunan keltainen kuoriosa sekä neljän sitruunan mehu. Sekoita hyvin ja kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes kiisseli sakenee.

Nosta kattila liedeltä ja vatkaa mukaan keltuaiset yksi kerrallaan. Nosta kiisseli takaisin liedelle, jatka sekoittamista ja odota, että se pulpahtaa pari kertaa. Nosta pois liedeltä ja anna jäähtyä muutama minuutti. Kaada muropohjan päälle.

Vatkaa valkuaiset tiukaksi vaahdoksi. Lisää loppuvaiheessa tomusokeri muutamassa erässä. Pursota tai nostele marenki kahdella lusikalla sitruunatäytteen päälle.

Paista 150 asteessa 20–30 minuuttia, kunnes marenki on saanut hiukan väriä pintaansa.

Laske lämpötilaa parikymmentä astetta jos käytät kiertoilmauunia.

Nanna Rintala

Elefanttien orpokoti Nairobissa. Kuva: Juho Paavola / Lännen Media

David Sheldrick Wildlife Trustin suojissa varttuvat nuoret norsut ovat äärimmäisen söpöjä, mutta kertovat samalla surullisen tarinan.Suurin osa norsupienokaisista on jäänyt ilman emoa norsunluukaupan kysyntään perustuvan salametsästyksen takia.


                
                  Energiatodistuksia laativa Niklas Mehtonen tutkii muun muassa rakennuksen ikkunat ja ovet todistusta tehdessään.
                
               Kuva: Selma Paavola

Suomessa käytetään kahta erilaista tapaa energiatodistusten laatimisessa. Muu Suomi käyttää tapaa, jossa rakennuksen energiatehokkuus perustuu laskennalliseen energiankulutukseen. Ahvenanmaalla energiatehokkuuden mittarina käytetään sen sijaan Ruotsin-mallin mukaan todellista energiankulutusta.

 Yhdistä vaaleaan purkkisärkeen tuorekurkkua, chiliä ja limeä.

Käsitys särjestä roskakalana saa huutia, kun maistat ensimmäisen kerran purkkisärkeä. Se vie kielen mennessään. Särki on pitkään haudutettuna mainion makuinen ruokakala.Särjet kannattaa pyytää järvistä kylmän veden aikaan alku- ja loppukesästä, jolloin ne eivät maistu mutaisilta.

Sup-ohjaaja Ville Kasarin mukaan suppailu on aloittelijalle helppo laji, johon ei vaadita aiempia erityistaitoja. KUVA: Jarno Pellinen

Suppailun harrastajamäärät kasvavat edelleen selvästi viime vuoteen verrattuna, sup-yrittäjä Jarno Rautio sanoo.- Harrastajamääriä on kuitenkin vaikea arvioida, sillä usein perheeseen hankitaan yksi tai kaksi lautaa, ja niitä sitten käyttää useampi perheenjäsen.Sup-lautoja on Raution mukaan joka tap

Oikea jalkojen leveys on lantionlevyinen haara-asento. Jos jalat ovat näin leveällä kuin kuvassa, lauta keikkuu helposti. Muista pitää jalat rentoina. Kuva: Jarno Pellinen

Sup-lauta muuttuu muutamassa harjoituskerrassa kiikkerästä laudasta vastustamattomaksi vesivälineeksi, ainakin jos uskoo yhä uusia tänäkin kesänä lajin pariin päätyviä harrastajia. Suppailu on tehokas kokovartalotreeni, joka vahvistaa erityisesti keskivartalon lihaksia, mutta myös jalkojen pienet, h