Julkaistu: 18.04.2017 07:26
-
Päivitetty: 18.04.2017 09:19

Korkokengät kuuluvat juhlaan, eivät arkeen

  •  Kuva: Sallm n Eljas
    Kuva: Sallm n Eljas

Jalkaterapian lehtori emerita, THM Riitta Saarikoski ei anna armoa: korkokengät kuuluvat juhlaan, eivät arkeen.

– Jos haluaa pitää hyvää huolta jalkaterveydestään, korkokenkiä ei voi käyttää ykköskenkinä arkena eikä töissä. Jo se, että käyttää niitä useita kertoja viikossa, kuormittaa alaraajoja ja jalkateriä.

Juhlissa sen sijaan voi hänen mukaansa käyttää niin korkeita korkoja kuin haluaa, kunhan vain pystyy kävelemään niillä kauniisti ja ilman koukkupolvia.

Muun muassa hoito- ja siivoustyössä käytetään yleisesti työkenkinä sandaalimaisia korkokenkiä, joissa on jopa viiden senttimetrin korot, Riitta Saarikoski harmittelee.

– Ihminen on luotu maailmaan tasapohjaisilla jaloilla. Pienikin korko muuttaa koko pystyasennon, alaraajojen asentoja ja jalkapohjien kuormitusta.

– Mutta jos ollaan armollisia korkojen käyttäjille, niin sanotaan, että työkengissä ihanteellinen korko on korkeintaan yhden senttimetrin korkuinen.

Moni korkoihin tottunut sanoo, ettei enää osaisi kävellä matalapohjaisilla kengillä.

Saarikoski sanoo, että kun korkokenkiä pidetään päivittäin vuosikaudet, akillesjänteet lyhenevät ja nilkan normaali koukistus vähenee. Tämä vaikeuttaa luonnollista kävelyä.

Kun siirrytään korkeista mataliin korkoihin, kalvojänne ja pohjelihas venyvät ja aiheuttavat kipuja hölkätessä ja reippaassa kävelyssä.

– Pohjelihasten elastisuus ja akillesjänteen venyvyys palautuvat hitaasti, joten totuttelu mataliin korkoihin vie aikaa. Kannattaa kokeilla paljain jaloin tai korottomilla kevytjalkineilla liikkumista, ensin 15 minuutin pätkissä.

Voimistelu auttaa jalkavaivoihin

Jalkavoimistelu auttaa. Kannattaa venytellä ja harjoittaa mm. varpaiden lihaksia, sääri- ja pohjelihaksia sekä harjoitella nilkan koukistusta.

Ihomuutokset (mm. kovettumat, halkeamat tai rakot) ja kynsimuutokset (mm. kynsikivut, sisään kasvaneet ja paksuntuneet kynnet) tulee hoitaa. Rasvaa jalkoja päivittäin perusvoiteella.

Muista oikeat sukka- ja kenkävalinnat. Ohjeita saa jalkaterapeuteilta ja jalkojenhoitajilta.

Kia Soul on sähköautoksi tarpeeksi, mutta ei liian omintakeinen. Kulmikas kori takaa hyvät sisätilat, ja vanteet ovat suljettua mallia ilmanvastuksen minimoimiseksi. Latausaukot löytyvät etumaskin "punahuulten" välistä. Kaksivärisyys tuo hintaan 700 euron lisän. Kuva: Kari Pitkänen

Kun olen ajanut ensimmäiset kymmenen kilometriä Kia Soul EV -sähköautolla, vilkaisen mittaristoon. Akun varaustaso on laskenut vasta kolmen kilometrin ajon verran.Se ei ole ihme. Reitillä riittää risteyksiä ja liikennevaloja. Heti kun vauhti hidastuu, Kia lataa akkujaan jarrutusenergialla.

Karjalaisten juhlapäivänä Ritva Hinkkasen (vas.) yllä oli Kaukolan, Lea Jääskeläisen Muolaan ja Mervi Äikkään Sakkola-Raudun kansallispuku. Sirkka Toriseva oli pukeutunut Karjalan muinaispukuun, joka painaa koruineen 4,5 kiloa. Kuva: Kari Pitkänen

Karjalankannas oli suljettu sotilasalue, jonka vanhoja paikannimiä ei saanut meillä virallisesti käyttää.Bussimatka Karjalaan voi tuntua kovalta, mutta se ei ole mitään kotiseutumatkailun hurjiin alkuvuosiin verrattuna.Seppo Olkinuoran Alpo-isä matkusti salaa Kaukolaan jo vuonna 1963.