Julkaistu: 19.04.2017 05:00

Kuinka usein pyöräilykypärä pitää vaihtaa uuteen?

Moni ajaa uudenkarhealla polkupyörällä. Samaan aikaan päässä keikkuu ikäloppu pyöräilykypärä.

Kuinka usein pyöräilykypärä pitää uusia, Mikko Peltonen Pyöräilyunionista? 
- Kypärää pitäisi käsitellä kuin kananmunaa. Hyvä perussääntö on vaihtaa kypärää 3–5 vuoden välein. Hiki syövyttää sitä, ja kypärän suojaava rakenne saa säännöllisesti pieniä, huomaamattomia iskuja. 
- Kypärä saattaa myös pudota, jolloin sen suojaavuus heikkenee. Lisäksi uv-säteily vaikuttaa pintamateriaaliin.
- Jos kypärää vain säilytetään eteisen kaapissa eikä sitä käytetä pyöräillessä, se ei kulu. Mutta sellainen on kypärän väärinkäyttöä. 
- Kannattaa käyttää kypärää. Se on pyöräilijän halvin henkivakuutus.

Ovatko kypärät kertakäyttöisiä?
- Pyöräilyssä on paljon alalajeja, joihin kuhunkin on tehty sopiva kypärä. Kertakäyttöisyys riippuu iskun kovuudesta. Jos tulee kovempi tälli, kypärä kannattaa tutkia perin pohjin. Jos näkyy halkeamia tai painaumia, kypärä kannattaa uusia. Suojaavuus on voinut heikentyä. 

Mikä on paras kypärämalli peruspyöräilijälle? 
- Nykyään näkee paljon pottamallin kypäriä. Ne ovat oikein hyviä. Yleensä niiden materiaalit on valittu kovaa käyttöä silmällä pitäen. Peruspyöräilijälle paras kypärä on mielestäni kuitenkin uudenmallinen maastopyöräkypärä. Sellainen suojaa myös niskaa.

Mitä pitää huomioida, kun ostaa kypärää?
- Kypärä kannattaa ostaa asiantuntijaliikkeestä. Isojen, tunnettujen merkkien kypärät ovat lähes aina hyviä. Kannattaa aina ostaa kypärä, jossa on CE-merkintä.
- Kypärän pitää olla napakka ja sen pitää suojata myös myös otsaa ja takaraivoa. Kun pistää kypärän päähän, jättää remmit auki ja liikuttaa päätään, kypärän täytyy pysyä paikallaan. Ajossa remmien pitää olla aina kiinni. Jos ne ovat auki, kypärästä ei ole mitään hyötyä.
- Jotkut ovat sitä mieltä, että pyöräilykypärä ei voi olla hyvännäköinen. Viime aikoina markkinoille on tullut varsin tyylikkäitä kypäriä. Ja turvallisuuden pitää aina mennä tyylikkyyden edelle.

Talvella kypärän alla on yleensä pipo. Pitääkö olla erikseen kesä- ja talvikypärä?
- Etelän talvessa selviää yleensä, vaikka kypärän alla on vain ohut kypärämyssy tai aluslakki.  Sellainen mahtuu kesäkypärän alle.
- Pohjoisen olosuhteissa voi olla perusteltua hankkia talveksi väljempi kypärä. LM-HäSa

Elefanttien orpokoti Nairobissa. Kuva: Juho Paavola / Lännen Media

David Sheldrick Wildlife Trustin suojissa varttuvat nuoret norsut ovat äärimmäisen söpöjä, mutta kertovat samalla surullisen tarinan.Suurin osa norsupienokaisista on jäänyt ilman emoa norsunluukaupan kysyntään perustuvan salametsästyksen takia.


        
         Energiatodistuksia laativa Niklas Mehtonen tutkii muun muassa rakennuksen ikkunat ja ovet todistusta tehdessään.
        
        Kuva: Selma Paavola

Suomessa käytetään kahta erilaista tapaa energiatodistusten laatimisessa. Muu Suomi käyttää tapaa, jossa rakennuksen energiatehokkuus perustuu laskennalliseen energiankulutukseen. Ahvenanmaalla energiatehokkuuden mittarina käytetään sen sijaan Ruotsin-mallin mukaan todellista energiankulutusta.

 Yhdistä vaaleaan purkkisärkeen tuorekurkkua, chiliä ja limeä.

Käsitys särjestä roskakalana saa huutia, kun maistat ensimmäisen kerran purkkisärkeä. Se vie kielen mennessään. Särki on pitkään haudutettuna mainion makuinen ruokakala.Särjet kannattaa pyytää järvistä kylmän veden aikaan alku- ja loppukesästä, jolloin ne eivät maistu mutaisilta.

Sup-ohjaaja Ville Kasarin mukaan suppailu on aloittelijalle helppo laji, johon ei vaadita aiempia erityistaitoja. KUVA: Jarno Pellinen

Suppailun harrastajamäärät kasvavat edelleen selvästi viime vuoteen verrattuna, sup-yrittäjä Jarno Rautio sanoo.- Harrastajamääriä on kuitenkin vaikea arvioida, sillä usein perheeseen hankitaan yksi tai kaksi lautaa, ja niitä sitten käyttää useampi perheenjäsen.Sup-lautoja on Raution mukaan joka tap

Oikea jalkojen leveys on lantionlevyinen haara-asento. Jos jalat ovat näin leveällä kuin kuvassa, lauta keikkuu helposti. Muista pitää jalat rentoina. Kuva: Jarno Pellinen

Sup-lauta muuttuu muutamassa harjoituskerrassa kiikkerästä laudasta vastustamattomaksi vesivälineeksi, ainakin jos uskoo yhä uusia tänäkin kesänä lajin pariin päätyviä harrastajia. Suppailu on tehokas kokovartalotreeni, joka vahvistaa erityisesti keskivartalon lihaksia, mutta myös jalkojen pienet, h