Julkaistu: 04.10.2017 06:30
-
Päivitetty: 16.10.2017 12:03

Miten voi vähentää vaatteen kemikaalikuormaa?

 • Arkistokuva: Pekka Aho
  Arkistokuva: Pekka Aho

Tekstiilikemikaaleja käytetään, jotta tekstiileille saadaan haluttuja ominaisuuksia. Lisäksi tuontitekstiilit voidaan käsitellä kemikaaleilla, joiden on tarkoitus estää homeen kasvu tuotteissa pitkien kuljetusmatkojen aikana.

Millaisia kemikaaleja ei saa löytyä ja miksi, Allergia-, iho- ja astmaliitto ry:n kemikaaliasiantuntija Sanna Virtanen?

- Esimerkiksi allergisoivien, syöpävaarallisten tai muutoin terveydelle haitallisten tekstiilikemikaalien käyttöön liittyy kieltoja ja rajoituksia EU:n alueella.

- Osa kemikaaleista voi aiheuttaa ihoärsytystä ja allergisia ihoreaktioita silloin, kun kemikaalit ovat ihon kanssa kosketuksissa esimerkiksi vaatteiden kautta. Ärsyttäviä tai allergiaa aiheuttavia kemikaaleja voivat olla esimerkiksi formaldehydi, tietyt väriaineet, kromiyhdisteet tai biosidit.

Mitä kannattaa tehdä, jotta altistuisi mahdollisimman vähän?

- Kemikaalikuormaa voidaan pienentää suosimalla käytettyjä vaatteita, joita on jo pesty. Jos taas vaatteen ostaa uutena, esimerkiksi Ökö-Tex -tuoteturvallisuusmerkki kertoo, että tekstiileissä on rajoitettu tai kielletty terveydelle haitallisten kemikaalien käyttöä. Muita vastuullisuudesta kertovia merkkejä ovat esimerkiksi GOTS, Euroopan ympäristömerkki ja Joutsenmerkki.

Pitääkö vaatteet pestä ennen käyttöä? 

- Uusi vaate on hyvä pestä ennen käyttöönottoa. Vaatteiden pesulla voidaan vähentää esimerkiksi ihoärsytystä aiheuttavien vesiliukoisten tekstiilikemikaalien, kuten formaldehydin, pitoisuutta vaatteissa. Joidenkin vaatteiden pesulapussa saatetaan vielä erikseen mainita, että vaate on suositeltavaa pestä ennen kuin se otetaan käyttöön ensimmäistä kertaa. 

 

                 Lähes koko ruhon saa osiksi puukolla. Muutamassa vaiheessa Jukka Viitaniemi käytttää sahaa.                Kuva: Pekka Rautiainen

Usein luullaan, että metsästys loppuu onnistuneeseen kaatolaukaukseen.– Ei pidä paikkaansa, sanoo ikänsä metsästänyt Jukka Viitaniemi.Siitä ne työt vasta alkavat. Saalis pitää pistää ja suolistaa. Sitten se viedään lahtivajaan ja nyljetään.

Kuva: Anssi Jokiranta

Sähköpyörän suosio kasvaa koko ajan. Osa pyöräilijöistä pitää sähkömoottoria huijaamisena. Pelkosenniemen Pyhätunturilla läskipyöräreissuja järjestävän Bliss Adventuren Artturi Kröger on toista mieltä. - Sähköpyörä on suuri mahdollistaja.