Julkaistu: 04.10.2017 06:30
-
Päivitetty: 16.10.2017 12:03

Miten voi vähentää vaatteen kemikaalikuormaa?

 • Arkistokuva: Pekka Aho
  Arkistokuva: Pekka Aho

Tekstiilikemikaaleja käytetään, jotta tekstiileille saadaan haluttuja ominaisuuksia. Lisäksi tuontitekstiilit voidaan käsitellä kemikaaleilla, joiden on tarkoitus estää homeen kasvu tuotteissa pitkien kuljetusmatkojen aikana.

Millaisia kemikaaleja ei saa löytyä ja miksi, Allergia-, iho- ja astmaliitto ry:n kemikaaliasiantuntija Sanna Virtanen?

- Esimerkiksi allergisoivien, syöpävaarallisten tai muutoin terveydelle haitallisten tekstiilikemikaalien käyttöön liittyy kieltoja ja rajoituksia EU:n alueella.

- Osa kemikaaleista voi aiheuttaa ihoärsytystä ja allergisia ihoreaktioita silloin, kun kemikaalit ovat ihon kanssa kosketuksissa esimerkiksi vaatteiden kautta. Ärsyttäviä tai allergiaa aiheuttavia kemikaaleja voivat olla esimerkiksi formaldehydi, tietyt väriaineet, kromiyhdisteet tai biosidit.

Mitä kannattaa tehdä, jotta altistuisi mahdollisimman vähän?

- Kemikaalikuormaa voidaan pienentää suosimalla käytettyjä vaatteita, joita on jo pesty. Jos taas vaatteen ostaa uutena, esimerkiksi Ökö-Tex -tuoteturvallisuusmerkki kertoo, että tekstiileissä on rajoitettu tai kielletty terveydelle haitallisten kemikaalien käyttöä. Muita vastuullisuudesta kertovia merkkejä ovat esimerkiksi GOTS, Euroopan ympäristömerkki ja Joutsenmerkki.

Pitääkö vaatteet pestä ennen käyttöä? 

- Uusi vaate on hyvä pestä ennen käyttöönottoa. Vaatteiden pesulla voidaan vähentää esimerkiksi ihoärsytystä aiheuttavien vesiliukoisten tekstiilikemikaalien, kuten formaldehydin, pitoisuutta vaatteissa. Joidenkin vaatteiden pesulapussa saatetaan vielä erikseen mainita, että vaate on suositeltavaa pestä ennen kuin se otetaan käyttöön ensimmäistä kertaa. 

 

Tuomariston muodostavat tällä kertaa kolme tuomaria, kun puheenjohtajana toimivan Jukka Haapalaisen rinnalla istuvat Helena Ahti-Hallberg ja Jorma Uotinen. 

Tanssi tähtien kanssa -parit on julkistettu.He ovat kansanedustaja Jaana Pelkonen ja Marko Keränen, meteorologi Pekka Pouta ja Jutta Helenius, juontaja  Marja Hintikka ja Matti Puro, näyttelijä Hannes Suominen ja Kia Lehmuskoski, laulaja Marita Taavitsainen ja Sami Helenius, artisti ja tubettaja Tuu


        
         
        
        Kuva: Pentti Vuosaari

Kuinka paljon kilpirauhassairauksia esiintyy Suomessa, Kilpirauhasyhdistyksen toiminnanjohtaja Asta Tirronen?– Lääkitystä sai Kelan tilastojen viime vuonna yli 330 000 ihmistä, joista suurin osa on vajaatoimintalääkityksellä. Liikatoimintaan lääkitystä sai yli 7 000.


        
         Kuvateksti
        
        Kuva: Tomi Vuokola / arkisto

Miksi aikuisena huvipuistolaitteissa tulee helpommin huono olo kuin lapsena, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad?– Tähän vaikuttaa moni asia ja tutkittua tietoa on kovin vähän. Yksilöllisiä vaihteluita on kaikissa ikäluokissa valtavasti. Kyse on tottumuksesta.

                 Pauli ja Mona Kiurun olohuoneessa on moderni sohva, joka istuu hyvin sisustukseen. Kiurut yhdistelevät eri tyylejä ennakkoluulottomasti. Visiona olohuoneessa on ollut kauhukartanon kirjastohuone.                Kuva: Eriika Ahopelto

Burleskitaitelija Olivia Rougena tunnettu Mona Kiuru ei voisi asua ultramodernissa valkopesussa.Orivedellä oli myynnissä mintunvihreä talo. Kuinka sattuikaan, että Mona ja Pauli Kiuru etsivät juuri joko vaaleanpunaista tai mintunvihreää omakotitaloa.