Julkaistu: 04.10.2017 06:30
-
Päivitetty: 16.10.2017 12:03

Miten voi vähentää vaatteen kemikaalikuormaa?

 • Arkistokuva: Pekka Aho
  Arkistokuva: Pekka Aho

Tekstiilikemikaaleja käytetään, jotta tekstiileille saadaan haluttuja ominaisuuksia. Lisäksi tuontitekstiilit voidaan käsitellä kemikaaleilla, joiden on tarkoitus estää homeen kasvu tuotteissa pitkien kuljetusmatkojen aikana.

Millaisia kemikaaleja ei saa löytyä ja miksi, Allergia-, iho- ja astmaliitto ry:n kemikaaliasiantuntija Sanna Virtanen?

- Esimerkiksi allergisoivien, syöpävaarallisten tai muutoin terveydelle haitallisten tekstiilikemikaalien käyttöön liittyy kieltoja ja rajoituksia EU:n alueella.

- Osa kemikaaleista voi aiheuttaa ihoärsytystä ja allergisia ihoreaktioita silloin, kun kemikaalit ovat ihon kanssa kosketuksissa esimerkiksi vaatteiden kautta. Ärsyttäviä tai allergiaa aiheuttavia kemikaaleja voivat olla esimerkiksi formaldehydi, tietyt väriaineet, kromiyhdisteet tai biosidit.

Mitä kannattaa tehdä, jotta altistuisi mahdollisimman vähän?

- Kemikaalikuormaa voidaan pienentää suosimalla käytettyjä vaatteita, joita on jo pesty. Jos taas vaatteen ostaa uutena, esimerkiksi Ökö-Tex -tuoteturvallisuusmerkki kertoo, että tekstiileissä on rajoitettu tai kielletty terveydelle haitallisten kemikaalien käyttöä. Muita vastuullisuudesta kertovia merkkejä ovat esimerkiksi GOTS, Euroopan ympäristömerkki ja Joutsenmerkki.

Pitääkö vaatteet pestä ennen käyttöä? 

- Uusi vaate on hyvä pestä ennen käyttöönottoa. Vaatteiden pesulla voidaan vähentää esimerkiksi ihoärsytystä aiheuttavien vesiliukoisten tekstiilikemikaalien, kuten formaldehydin, pitoisuutta vaatteissa. Joidenkin vaatteiden pesulapussa saatetaan vielä erikseen mainita, että vaate on suositeltavaa pestä ennen kuin se otetaan käyttöön ensimmäistä kertaa. 

 

 Yhden jalan kyykky. Seiso yhdellä jalalla. Ota tarvittaessa tukea tuolin selkänojasta. Koukista maassa olevan jalan polvea ja pidä selkä suorana. Toista 30 kertaa.

Liukkailla keleillä tasapainosta ja nopeasta reaktiokyvystä on hyötyä. Jo pelkästään kävely epätasaisella alustalla kehittää tasapainoa. - Ehdottomasti metsässä ja poluilla kävely tekee hyvää.

Usko omiin kykyihin ja työllistymiseen voi olla vähissä, jos toistuvasti jää ilman työpaikkaa haastatteluun pääsystä huolimatta.Miten voi pitää yllä toivoa, jos ei tule valituksi tehtävään, StaffPoint Oy:n resurssipäällikkö Krista Ahlroth?– Kannattaa olla ylpeä siitä, että on päässyt haastatteluun a

Kuvitus: Pauliina Lindell

”Halipatsuippaa rekrytointikonsulentti…””Olen 40-vuotias kauppatieteen maisteri …””Haen teillä auki olevaa myyntipäällikön tehtävää...”Irtoaisiko tällaisilla aloituksilla työpaikka tai syntyisikö ainakin hyvä ensivaikutelma? Ei irtoaisi eikä syntyisi, vakuuttavat rekrytoinnin ammattilaiset.


        
         Rickard (Ola Rapace) todisti rikoskumppaneitaan vastaan ja pakeni Thaimaahan. Pian miehen perässä on myös hänen tyttärensä. Ruotsalaisjännäri Farang alkaa sunnuntaina MTV3-kanavalla.
        
        Kuva: MTV ohjelmatiedotus

Tänne tullaan joko ruskettumaan tai pakoon jotain, sanoo thaimaalainen poliisi uudessa ruotsalaisessa tv-jännärissä Farang. Kommenttiin kiteytyy hyvin ohjelman viitekehys. Ruotsalainen Rickhard (Ola Rapace) on lähtenyt Thaimaahan pakoon jotain.


        
         Joel ja Hjallis Harkimo haastattelevat ensimmäisessä jaksossa Vesku ja Joonas Loiria.
        
        Kuva: TV5

Harkimoiden klaani tekee ilmeisesti kotipesää TV5:lle, sillä kanavalla nähdään jo toinen Hjallis Harkimon ohjelma tänä syksynä. Aivan kuten Atlantin yli -ohjelmassa myös Harkimot-keskusteluohjelmassa mukana on Hjalliksen poika Joel Harkimo.


        
         
        
        Kuva: ERIIKA AHOPELTO

Mies lähettää innostuneen viestin treffien jälkeen ja kiittää mahtavasta illasta. Nainen herää tokkuraisena sängyltään täysin toisenlaisissa tunnelmissa. Mitä on tapahtunut? Raiskasiko menestynyt kirurgi (Ioan Gruffudd) herttaisen opettajattaren (Joanne Froggatt) treffien päätteeksi?