Julkaistu: 04.10.2017 06:30
-
Päivitetty: 16.10.2017 12:03

Miten voi vähentää vaatteen kemikaalikuormaa?

 • Arkistokuva: Pekka Aho
  Arkistokuva: Pekka Aho

Tekstiilikemikaaleja käytetään, jotta tekstiileille saadaan haluttuja ominaisuuksia. Lisäksi tuontitekstiilit voidaan käsitellä kemikaaleilla, joiden on tarkoitus estää homeen kasvu tuotteissa pitkien kuljetusmatkojen aikana.

Millaisia kemikaaleja ei saa löytyä ja miksi, Allergia-, iho- ja astmaliitto ry:n kemikaaliasiantuntija Sanna Virtanen?

- Esimerkiksi allergisoivien, syöpävaarallisten tai muutoin terveydelle haitallisten tekstiilikemikaalien käyttöön liittyy kieltoja ja rajoituksia EU:n alueella.

- Osa kemikaaleista voi aiheuttaa ihoärsytystä ja allergisia ihoreaktioita silloin, kun kemikaalit ovat ihon kanssa kosketuksissa esimerkiksi vaatteiden kautta. Ärsyttäviä tai allergiaa aiheuttavia kemikaaleja voivat olla esimerkiksi formaldehydi, tietyt väriaineet, kromiyhdisteet tai biosidit.

Mitä kannattaa tehdä, jotta altistuisi mahdollisimman vähän?

- Kemikaalikuormaa voidaan pienentää suosimalla käytettyjä vaatteita, joita on jo pesty. Jos taas vaatteen ostaa uutena, esimerkiksi Ökö-Tex -tuoteturvallisuusmerkki kertoo, että tekstiileissä on rajoitettu tai kielletty terveydelle haitallisten kemikaalien käyttöä. Muita vastuullisuudesta kertovia merkkejä ovat esimerkiksi GOTS, Euroopan ympäristömerkki ja Joutsenmerkki.

Pitääkö vaatteet pestä ennen käyttöä? 

- Uusi vaate on hyvä pestä ennen käyttöönottoa. Vaatteiden pesulla voidaan vähentää esimerkiksi ihoärsytystä aiheuttavien vesiliukoisten tekstiilikemikaalien, kuten formaldehydin, pitoisuutta vaatteissa. Joidenkin vaatteiden pesulapussa saatetaan vielä erikseen mainita, että vaate on suositeltavaa pestä ennen kuin se otetaan käyttöön ensimmäistä kertaa. 

 


        
         Ismo Kivisen yrityksessä linssit hiotaan itse, jolloin päästään vaikuttamaan siihen, missä linssin harja on ja kuinka se istuu kehykseen.
        
        Kuva: Pekka Rautiainen

Silmälasimarkkinoilla kilpailu on kovaa. Samalla kuluttaja on hämillään siitä, mistä kannattaa maksaa. Lisäherkkuja on tarjolla niin linsseissä kuin niiden pinnoitteissakin. – Tuotteet ovat erilaisia. Tavallinen ihminen ei voi kuin luottaa optikkoon, sillä linsseissä on monta liikkuvaa osaa.

                                 Kuva: Heidi Liikala

Korvien puhdistus on harvoin tarpeen, sanoo korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Sampo Kujala Lapin sairaanhoitopiiristä.Erityisen hyvä on muistaa, että kansan keskuudessa suosittua vanupuikkoa ei suositella korvien puhdistukseen lainkaan.– Yleensä vaikku työntyy vain syvemmälle korvakäytäv

                 Mökin vaaleat sisäpinnat purettiin ja uusittiin kauttaaltaan. Lattiamateriaaliksi valittiin lämpimältä tuntuva korkki, koska vanhanaikainen lattialämmitys on epätasainen.                Kuva: Jussi Leinonen

Sisätilat eivät hurmanneet ja neliöitäkin tuntui olevan liikaa. Olisiko parempi kohde sittenkin naapurikylässä, ehdotti välittäjä.Katri Mäkinen ja Miikka Frant lähtivät katsomaan.– Olihan se uusi ja tosi hieno, mutta se oli kuin pientalo. Siinä ei tullut sellaista tunnetta, että se on mökki.