Julkaistu: 05.10.2017 06:30
-
Päivitetty: 16.10.2017 12:02

Neljän kaalin suora tuo vaihtelua arkeen ja iltaan

  • Hoisin-lohitäyte tekee rouskuvista, keräkaalista tehdyistä kaalitacoista ruokaisaa evästä. Kuva: Konsta Leppänen
    Hoisin-lohitäyte tekee rouskuvista, keräkaalista tehdyistä kaalitacoista ruokaisaa evästä. Kuva: Konsta Leppänen

Kaalia sopii suosia, sillä se on edullista, terveellistä ja ilmastoystävällistä ruokaa. Perinteisen kaalilaatikon ja kaalikääryleen lisäksi kaalit taipuvat moneen uudenlaiseen herkkuun.

Kokeile tehdä kaalikääryleet vaihteeksi kurttukaalista. Kääryleet käyvät uunissa vain vartin verran, joten lopputuloksena saat upean vihreät ja napakat kääryleet.

Keräkaalin lehdet taipuvat puolestaan rouskuvan gluteenittomaksi korvikkeeksi tortillaletulle. Täytä lehdet hoisin-kastikkeella maustetulla lohella.

Älä unohda myöskään viime vuosien trendivihannesta lehtikaalia. Se surautetaan nyt maukkaaksi pestoksi. Valmista pestoa samalla kerralla tupla-annos, sillä se sopii muuhunkin kuin pastan sekaan. Tarjoile sitä uuniperunan kanssa, sivele leivälle tai käytä dippinä.

Kukkakaaliwingsit
kahdelle

1 kg kukkakaalia
1 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl sipulijauhetta
2 tl valkosipulijauhetta
¼ tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria
1 dl maitoa tai soijamaitoa
1–1 ½ dl vettä
1 rkl voita
3 dl bbq-kastiketta
1 tl sriracha-kastiketta
tarjoiluun kermaviiliä, porkkanatikkuja ja varsiselleriä

Huuhtele kukkakaali ja leikkaa lohkoiksi. Sekoita vehnäjauhoihin savupaprikajauhe, sipulijauhe, valkosipulijauhe, suola ja mustapippuri. Vispaa sekaan maito ja noin desi vettä. Anna turvota 5 minuuttia. Lisää hiukan jauhoja, jos leivitystaikina on liian juoksevaa.

Kasta kukkakaalilohkot yksitellen taikinassa niin, että leivitystaikinaa on joka puolella. Valuta hetki ja asettele lohkot leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 225 asteessa 25 minuuttia.

Käännä lohkot kerran paiston aikana.

Valmista chilikastike. Sulata voi kattilassa. Lisää bbq-kastike ja sriracha. Kasta lohkot chilikastikkeessa ja asettele takaisin pellille. Paista vielä 10–15 minuuttia, kunnes lohkot ovat kauniin värisiä.

Tarjoile kukkakaaliwingsit srirachalla maustetun kermaviilin, porkkatikkujen ja varsisellerin kanssa.

Lehtikaalipesto
2 dl valmista pestoa

3 ruotoa lehtikaalia
½ dl auringonkukansiemeniä
100 g parmesaania
1 valkosipulinkynsi
½ dl basilikan lehtiä
1 ½ dl oliiviöljyä
2 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa
½ tl rouhittua mustapippuria

Huuhtele lehtikaali ja leikkaa paksut lehtiruodit pois. Paahda auringonkukansiemenet kuivalla pannulla niin, että ne saavat hieman väriä. Raasta parmesaani. Kuori ja silppua valkosipuli. Lisää kaikki ainekset blenderiin ja surauta tasaiseksi. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

Tarjoile pastan kanssa, leivän päällä tai dippinä.

Kurttukaalikääryleet
12 kpl

1 kurttu- eli savoijinkaali
3 l vettä
1 tl suolaa

Täyte:
1 1/2 dl rikottuja ohrasuurimoita
300 g metsäsieniä
2 salottisipulia
2 rkl voita
2 rkl lehtipersiljaa
120 g smetanaa
1 dl parmesaaniraastetta
¾ tl suolaa
½ tl mustapippuria

Valeluun 2 rkl voisulaa

Irrota kurttukaalista 12 isoa ehjää lehteä. Leikkaa kovat lehtiruodit nurjalta puolelta ohuemmiksi. Kypsennä lehtiä noin kaksi minuuttia kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä. Säästä keitinvesi. Huuhtele lehdet kylmällä vedellä ja nosta kuivumaan keittiöliinan päälle.

Valmista täyte. Keitä ohrasuurimot pakkauksen ohjeen mukaan. Puhdista ja hienonna sienet. Silppua sipuli. Paista sieniä pannulla alhaisella lämmöllä, kunnes niistä irtoava neste on haihtunut.

Lisää 1 rkl voita ja sipuli, kuullota.

Suikaloi loput kaalista ja paista pannulla lopussa voissa. Lisää ¾ dl keitinvettä ja anna hautua 5–10 minuuttia. Lisää ohrasuurimot, sienet, hienonnettu lehtipersilja, smetana ja parmesaani.

Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Jaa täyte lehdille ja kääri rulliksi. Nosta kääryleet uunivuokaan saumapuoli alaspäin. Voitele kääryleet voisulalla ja paista 15–20 minuuttia 200-asteisessa uunissa.

Kaalitacot hoisin-lohella
8 tacoa

1 keräkaali
800 g lohta
3 rkl hoisin-kastiketta
1 limetin mehu
1 ½ rkl öljyä
1 tl makeaa chilikastiketta
1 kurkku
2 porkkanaa
1 kevätsipuli
1 punainen mieto chili
1 avokado
viimeistelyyn hoisin-kastiketta, seesaminsiemeniä, hienonnettua korianteria, limettiviipaleita.

Koverra kaalin kanta pois ja laita kaalinkerä kiehuvaan veteen. Irrota kaalista 8 lehteä sitä mukaan, kun ne pehmenevät. Huuhtele lehdet kylmällä vedellä ja asettele keittiöliinalle kuivumaan.

Laita lohi öljyllä siveltyyn uunivuokaan. Sekoita hoisin-kastikkeeseen limettimehu, öljy ja chilikastike. Sivele lohi kastikkeella. Paista noin 25 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Nosta jäähtymään.

Leikkaa kurkku ja porkkanat ohuiksi siivuiksi. Leikkaa sipuli pituussuunnassa ohuiksi tikuiksi. Leikkaa chili ohuiksi viipaleiksi ja avokado lohkoiksi. Kokoa kasvikset lohen kanssa kaalinlehtiin annoksiksi. Viimeistele hoisin-kastikkeella, seesaminsiemenillä, korianterilla ja limettiviipaleilla. Tarjoile heti.

 


                
                  
                
               Kuva: ERIIKA AHOPELTO

Mies lähettää innostuneen viestin treffien jälkeen ja kiittää mahtavasta illasta. Nainen herää tokkuraisena sängyltään täysin toisenlaisissa tunnelmissa. Mitä on tapahtunut? Raiskasiko menestynyt kirurgi (Ioan Gruffudd) herttaisen opettajattaren (Joanne Froggatt) treffien päätteeksi?

                                  Polkijoiden vauhtia hidastetaan risteystä lähestyttäessä loivilla ja hyvin merkityillä töyssyillä. 30 kilometrin nopeusrajoitus koskee myös pyöriä.                               Kuva: Kari Pitkänen

Jos maailmassa ylipäätään on täydellistä paikkaa polkupyöräilyyn, se on varmaankin Houten. "Paratiisien paratiisi", määrittelevät hollantilaiset isäntämme vaatimattomasti.Vielä 1970-luvun alussa Houten oli vain 4 000 asukkaan kylä keskellä Hollantia.

Hirvikäristys ei ole pikaruokaa, vaikka ohuet lastut ruskistuvatkin nopeasti. Vasta pitkä haudutus tekee käristyksestä erinomaisen.

Hirvi on riistaruokien ykkönen. Sen vähärasvainen liha on erityisen maukasta ja terveellisyytensä lisäksi myös eettinen valinta lihansyöjälle.Arvokkaan hirvenlihan makua ei kannata peittää. Usein se yhdistetään kotimaisten juuresten, katajanmarjan, puolukan, sienien ja muiden metsän makujen kanssa.