Julkaistu: 05.10.2017 06:37
-
Päivitetty: 16.10.2017 12:02

Hurmaa kahviseurue kostealla päärynäkakulla

  •  Oliiviöljy antaa kakkuun hienostuneen vivahteen. Kuva: Konsta Leppänen
    Oliiviöljy antaa kakkuun hienostuneen vivahteen. Kuva: Konsta Leppänen

Tämän kakun mehevyyden salaisuus on oliiviöljyssä ja paksussa kreikkalaisessa jogurtissa. Kakun maku paranee, jos malttaa antaa sen tekeytyä pari päivää. Mascarponevaahto ja karamellisoidut päärynät kruunaavat kostean kakun.

Päärynä-oliiviöljykakku
kymmenen annosta

Karamellisoidut päärynät:
2 päärynää
1 ½ dl sokeria
1 rkl voita

Kakkupohja:
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
2 ½ dl sokeria
1 tl appelsiinin kuorta raastettuna
1 dl kreikkalaista jogurttia
4 rkl appelsiinimehua
3 munaa
1 ½ dl extra virgin -oliiviöljyä

Täyte:
125 g mascarponejuustoa
1 rkl hunajaa
1 ½ tl vaniljasokeria
ripaus sormisuolaa
2 dl kuohukermaa

Pese päärynät hyvin. Leikkaa pituussuunnassa puoliksi ja poista siemenkota. Sulata sokeri kuumalla pannulla. Anna ruskistua, mutta älä polta. Lisää voi ja sekoita. Lisää päärynät pannulle ja paista 5–10 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes päärynät pehmenevät. Pyörittele päärynöitä pannulla ja anna jäähtyä.

Tee kakkupohja. Yhdistä vehnäjauhoihin leivinjauhe ja suola. Sekoita toisessa kulhossa sokeri ja appelsiinin raastettu kuori. Lisää jogurtti sekä appelsiinimehu. Lisää munat yksitellen puuhaarukalla vatkaten. Lisää oliiviöljy ja kuivat aineet ja sekoita varovasti.

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun halkaisijaltaan 22 cm kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa 50 minuuttia uunin keskitasolla. Kumoa jäähtynyt kakku.

Sekoita mascarponejuustoon hunaja, vaniljasokeri ja suola. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, lisää joukkoon maustettu mascarpone. Levitä vaahto kakun päälle. Koristele päärynän puolikkailla ja ripottele hieman sormisuolaa päälle.

 


                
                  
                
               Kuva: MERJA OJALA

Vielä muutama vuosi sitten pihasuunnittelijat saivat harmaita hiuksia, kun lapsiperheet hankkivat sinisiä trampoliineja tonteille. Nyt paljut ovat laskeutuneet kuin ufot suomalaisten tonteille. Miten luoda paljulle kaunis ympäristö, ja saada samalla myös hieman näkösuojaa kylpyhetkille?


                
                  Ratinan uuden kauppakeskuksen Periscope-ravintolan kattoterassilta avautuvat avarat näkymät urheilustadionille, Ratinan suvannolle sekä pitkälle keskustan suuntaan.
                
               Kuva: Harri Kuittinen

Tampere on ollut jo pidempään kulinaristin mekka. Lukuisat hyvätasoiset fine dining -ravintolat kuten C, Bertha, Hella & huone sekä Dabbal houkuttelevat ruokaturisteja illalliselle pitkän kaavan mukaan, eikä poistua tarvitse pettyneenä.


                
                  Jalkapallon MM-kisat alkavat tänään yhdellä ottelulla, kun isäntämaa Venäjä kohtaa Saudi Arabian. Kuvassa toimittajat Antti-Jussi Sipilä (vas.), Matti Härkönen (selostaja), Petra Manner, Riku Salminen ja Sami Laine.
                
               Kuva: MLADEN ANTONOV

Miltä kanavilta jalkapallon MM-kisat näkyvät?Venäjällä 14.6.–15.7. pelattavia kisoja voi seurata Ylen kanavilta. Pääkanava on TV2. Tarjontaa täydentävät Yle Areena ja Yle Puhe. Näyttääkö Yle MM-kisojen kaikki 64 ottelua?Kyllä. Lähes kaikki ottelut näytetään suorana TV2:lta.


                
                  Roomalaisen perunapizzan taikinan annetaan kuplia jääkaapissa pari päivää. Odotus palkitaan, sillä pohjasta tulee rapean mehevä.
                
               Kuva: Konsta Leppänen

Kesän helpoin ja maukkain lisuke syntyy kolmesta raaka-aineesta: perunoista, oliiviöljystä ja rosmariinista. Savustuspönttöön sujautetut varhaisperunat imaisevat itseensä reilusti savun makua. Grillattuihin perunoihin tulee ihanan rapea kuori.