Julkaistu: 05.10.2017 06:37
-
Päivitetty: 16.10.2017 12:02

Hurmaa kahviseurue kostealla päärynäkakulla

  •  Oliiviöljy antaa kakkuun hienostuneen vivahteen. Kuva: Konsta Leppänen
    Oliiviöljy antaa kakkuun hienostuneen vivahteen. Kuva: Konsta Leppänen

Tämän kakun mehevyyden salaisuus on oliiviöljyssä ja paksussa kreikkalaisessa jogurtissa. Kakun maku paranee, jos malttaa antaa sen tekeytyä pari päivää. Mascarponevaahto ja karamellisoidut päärynät kruunaavat kostean kakun.

Päärynä-oliiviöljykakku
kymmenen annosta

Karamellisoidut päärynät:
2 päärynää
1 ½ dl sokeria
1 rkl voita

Kakkupohja:
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
2 ½ dl sokeria
1 tl appelsiinin kuorta raastettuna
1 dl kreikkalaista jogurttia
4 rkl appelsiinimehua
3 munaa
1 ½ dl extra virgin -oliiviöljyä

Täyte:
125 g mascarponejuustoa
1 rkl hunajaa
1 ½ tl vaniljasokeria
ripaus sormisuolaa
2 dl kuohukermaa

Pese päärynät hyvin. Leikkaa pituussuunnassa puoliksi ja poista siemenkota. Sulata sokeri kuumalla pannulla. Anna ruskistua, mutta älä polta. Lisää voi ja sekoita. Lisää päärynät pannulle ja paista 5–10 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes päärynät pehmenevät. Pyörittele päärynöitä pannulla ja anna jäähtyä.

Tee kakkupohja. Yhdistä vehnäjauhoihin leivinjauhe ja suola. Sekoita toisessa kulhossa sokeri ja appelsiinin raastettu kuori. Lisää jogurtti sekä appelsiinimehu. Lisää munat yksitellen puuhaarukalla vatkaten. Lisää oliiviöljy ja kuivat aineet ja sekoita varovasti.

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun halkaisijaltaan 22 cm kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa 50 minuuttia uunin keskitasolla. Kumoa jäähtynyt kakku.

Sekoita mascarponejuustoon hunaja, vaniljasokeri ja suola. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, lisää joukkoon maustettu mascarpone. Levitä vaahto kakun päälle. Koristele päärynän puolikkailla ja ripottele hieman sormisuolaa päälle.

 


                
                  
                
               Kuva: ERIIKA AHOPELTO

Mies lähettää innostuneen viestin treffien jälkeen ja kiittää mahtavasta illasta. Nainen herää tokkuraisena sängyltään täysin toisenlaisissa tunnelmissa. Mitä on tapahtunut? Raiskasiko menestynyt kirurgi (Ioan Gruffudd) herttaisen opettajattaren (Joanne Froggatt) treffien päätteeksi?

                                  Polkijoiden vauhtia hidastetaan risteystä lähestyttäessä loivilla ja hyvin merkityillä töyssyillä. 30 kilometrin nopeusrajoitus koskee myös pyöriä.                               Kuva: Kari Pitkänen

Jos maailmassa ylipäätään on täydellistä paikkaa polkupyöräilyyn, se on varmaankin Houten. "Paratiisien paratiisi", määrittelevät hollantilaiset isäntämme vaatimattomasti.Vielä 1970-luvun alussa Houten oli vain 4 000 asukkaan kylä keskellä Hollantia.

Hirvikäristys ei ole pikaruokaa, vaikka ohuet lastut ruskistuvatkin nopeasti. Vasta pitkä haudutus tekee käristyksestä erinomaisen.

Hirvi on riistaruokien ykkönen. Sen vähärasvainen liha on erityisen maukasta ja terveellisyytensä lisäksi myös eettinen valinta lihansyöjälle.Arvokkaan hirvenlihan makua ei kannata peittää. Usein se yhdistetään kotimaisten juuresten, katajanmarjan, puolukan, sienien ja muiden metsän makujen kanssa.