Julkaistu: 05.10.2017 06:37
-
Päivitetty: 16.10.2017 12:02

Hurmaa kahviseurue kostealla päärynäkakulla

  •  Oliiviöljy antaa kakkuun hienostuneen vivahteen. Kuva: Konsta Leppänen
    Oliiviöljy antaa kakkuun hienostuneen vivahteen. Kuva: Konsta Leppänen

Tämän kakun mehevyyden salaisuus on oliiviöljyssä ja paksussa kreikkalaisessa jogurtissa. Kakun maku paranee, jos malttaa antaa sen tekeytyä pari päivää. Mascarponevaahto ja karamellisoidut päärynät kruunaavat kostean kakun.

Päärynä-oliiviöljykakku
kymmenen annosta

Karamellisoidut päärynät:
2 päärynää
1 ½ dl sokeria
1 rkl voita

Kakkupohja:
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
¼ tl suolaa
2 ½ dl sokeria
1 tl appelsiinin kuorta raastettuna
1 dl kreikkalaista jogurttia
4 rkl appelsiinimehua
3 munaa
1 ½ dl extra virgin -oliiviöljyä

Täyte:
125 g mascarponejuustoa
1 rkl hunajaa
1 ½ tl vaniljasokeria
ripaus sormisuolaa
2 dl kuohukermaa

Pese päärynät hyvin. Leikkaa pituussuunnassa puoliksi ja poista siemenkota. Sulata sokeri kuumalla pannulla. Anna ruskistua, mutta älä polta. Lisää voi ja sekoita. Lisää päärynät pannulle ja paista 5–10 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes päärynät pehmenevät. Pyörittele päärynöitä pannulla ja anna jäähtyä.

Tee kakkupohja. Yhdistä vehnäjauhoihin leivinjauhe ja suola. Sekoita toisessa kulhossa sokeri ja appelsiinin raastettu kuori. Lisää jogurtti sekä appelsiinimehu. Lisää munat yksitellen puuhaarukalla vatkaten. Lisää oliiviöljy ja kuivat aineet ja sekoita varovasti.

Kaada taikina voideltuun ja jauhotettuun halkaisijaltaan 22 cm kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa 50 minuuttia uunin keskitasolla. Kumoa jäähtynyt kakku.

Sekoita mascarponejuustoon hunaja, vaniljasokeri ja suola. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi, lisää joukkoon maustettu mascarpone. Levitä vaahto kakun päälle. Koristele päärynän puolikkailla ja ripottele hieman sormisuolaa päälle.

 

                                  Tältä näyttää lopputulos neljällä eri paistomittarilla.                               Kuva: Teija Soini

Joulukinkku voi menettää painostaan jopa kolmanneksen, jos se laitetaan uuniin liian kylmänä tai jos se paistetaan liian kovassa lämmössä. Tämän vuoksi kinkun paistossa kannattaa ehdottomasti käyttää mittaria, sanoo Suomen ensimmäinen MasterChef, "ruokamies" Joonas Hämäläinen.- Mittarina kannattaa k


                
                  
                
               Kuva: Jussi Leinonen

1Jos närästysvaivoihin tarvitsee toistuvasti reseptivapaita lääkkeitä, on parasta mennä lääkäriin. Samoin jos närästykseen liittyy nielemisvaikeuksia, oksentelua tai laihtumista. Lääkäri arvioi, riittääkö lääkehoito vai onko ruokatorven ja mahalaukun tähystystutkimus eli gastroskopia tarpeellinen.


                
                  Tamperelainen Meri Suominen jäi aikoinaan lukiosta puoleksitoista vuodeksi pois:

Masennusta voisi kuvailla mitäänsanomattomaksi tyhjyydeksi, jossa millään ei ole väliä. Ilo ja intohimot katoavat, oikeastaan kaikki tunteet menettävät merkityksensä. Elämässä on kuitenkin hetkiä, jolloin masentunutkin voi ehkä hetkeksi nousta synkkyydestään. Sellainen hetki on joulu.


                
                  Mausteinen kakku koristellaan tietenkin mausteilla: kanelitangoilla, rosmariininoksilla ja tähtianiksilla. Nouki ne ennen syömistä kakun päältä.
                
               Kuva: Konsta Leppänen

Pipari-puoloffee on jouluinen versio banoffeesta. Makean karamellisoidun kondensoidun maidon vastapainoksi kermavaahtoon sekoitetaan rahkaa ja pinnalle ripotellaan reippaasti jäisiä puolukoita. Keksipohjan voi tehdä valmiiksi jääkaappiin vaikka jo edellisenä päivänä.


                
                  Freixenet Carta Nevada Medium Dry oli viime vuonna Alkon myydyin kuohuviini.
                
               Kuva: -

Alko lanseerasi Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Suomi 100 -kausituotteita. Miten juhlavuoden kuohuviinit ovat käyneet kaupaksi, tuoteviestintäpäällikkö Taina Vilkuna?– Emme voi kommentoida yksittäisten tuotteiden myyntilukuja. Suosituimmat tuotteet kerrotaan vain vuositasolla.