Julkaistu: 04.10.2017 07:21
-
Päivitetty: 04.10.2017 07:33

Näin Pertti Kurikka viettää eläkepäiviään – katso video

 •                  Pertti Kurikka, Toni Välitalo, Sami Helle ja Kari Aalto ovat tyytyväisiä siihen, että lähtivät euroviisuihin. Helle haluaa kiittää suomalaisia mahdollisuudesta hienoon reissuun ja kokemukseen.                Kuva:
  Pertti Kurikka, Toni Välitalo, Sami Helle ja Kari Aalto ovat tyytyväisiä siihen, että lähtivät euroviisuihin. Helle haluaa kiittää suomalaisia mahdollisuudesta hienoon reissuun ja kokemukseen. Kuva:

Punkbändi Pertti Kurikan Nimipäivien karsiutuminen euroviisufinaalista vuonna 2015 oli suomalaisille karvas pala. Bändistä tehdyssä tuoreessa Tokasikajuttu-dokumentissa sukelletaan Wienin viisukulisseihin ja näytetään, miten lohdutonta se oli myös bändin jäsenistä. Kari Aalto ja Toni Välitalo tarvitsivat olkapäitä, joita vasten itkeä.

Pettymyksestä on kuitenkin päästy yli. Samoin dokumentissa välillä tappouhkauksiksi yltyvistä erimielisyyksistä bändin jäsenten välillä.

Dokumenttielokuvan lehdistötilaisuudessa Helsingissä tiistaina välittyi Aallon, Välitalon, Pertti Kurikan ja Sami Helteen hyväntahtoinen keskinäinen kiusoittelu.

PKN lopetti uransa Pertti Kurikan 60-vuotissyntymäpäivänä viime vuoden joulukuussa. Kurikka jäi eläkkeelle, mutta muut bändiläiset haluavat yhä soittaa yhdessä. Tyylilaji vaihtui punkista bluesiin, kun Sami Helteen kipparoima Sam Heat and His Blue Kings perustettiin. Aalto soittaa rumpuja ja Välitalo tamburiineja.

– Blues on hyvää, rentoa meininkiä. Amerikkalaista bluesmusiikkia on kiva kuunnella ja soittaa, toteaa Aalto, joka on edelleen mukana myös punkprojekteissa.

Musiikin mukana niittiliivit vaihtuivat Helteen asettamaan pukupakkoon.

– Mustat puvut ja musta tai vaalea kraka, hän kuvailee keikka-asua.

Uusi bändi aikoo tehdä levyn. Menestysennustuksia Helle toppuuttelee, vaikka linjaakin tavoitteeksi Uuden Musiikin Kilpailun.

– Katsotaan nyt. En usko, että bluesbändillä päästään euroviisuihin.

Kurikka on malttanut pysyä eläkkeellä. Päivät täyttyvät kirpparien kiertelystä, levyjen, kasettien ja radionauhureiden hankinnasta sekä musiikin kuuntelusta. Kitaraa hän soittaa toisinaan, mutta vain omaksi ilokseen.

Mutta eikö Pertti Kurikan eläkepäivät olisi hyvä nimi bändille?

Helle ja Aalto rehahtavat nauruun. Kurikka ei ideasta innostu.

Tasa-arvotyötä ja Suomi-kuvaa

PKN ehti tehdä urallaan hurjia. Kehitysvammaisten punkbändi pääsi yleisön suosikkina edustamaan Suomea euroviisuihin. Se keikkaili yhteensä 16 maassa.

Bändi on puolustanut kehitysvammaisten oikeuksia ja tasa-arvoa. Tuloksiakin se kokee saaneensa.

– On tuotu esiin sitä, että kehitysvammaiset voivat tehdä asioita, kuten muutkin. Politiikan kentällä olen huomannut, että kunnallisvaaleissa kehitysvammaisia ehdokkaita oli ympäri Suomen, sanoo Helle.

Viime kuntavaaleissa Helle oli keskustan ehdokkaana Helsingissä. Tarkoitus on asettua ehdolle myös seuraavissa kuntavaaleissa.

– Ja tämä on "topic", josta Kari ja minä lyömme päitä yhteen. Kari ei tykkää politiikasta ja poliiseista, huomauttaa Helle.

Elokuvan kuvaaja ja toinen ohjaaja J-P Passi vertaa PKN:n yhteiskunnallista merkitystä ensimmäiseen naispresidenttiin.

– Kyse on myös Suomi-kuvasta. Elokuvan kautta tutustuu aika hienoon maahan, joka ei pelkästään lähetä kehitysvammaisia euroviisuihin vaan lisäksi Sami Helle tuolla pyörii pääministerin kanssa.

Myös ensimmäisen bändistä kertoneen Kovasikajuttu-dokumentin kuvannut Passi on seurannut PKN:n tarinaa kohta kahdeksan vuotta. Bändin jäsenissä on hänestä paljon esimerkillistä.

– Kaikki päästetään heti ulos. Tuntuu urpolta seisoa heidän kanssaan lavalla, kun he vain ovat siellä ja itse koko ajan tiedostaa olevansa.

Pertti Kurikan Nimipäivissä Helle, Aalto, Kurikka ja Välitalo ovat saavuttaneet kansainvälistä mainetta ja menestystä, mutta mistä he vielä unelmoivat?

Helteen suurimpia haaveita olisi olla Suomen presidentti. Aalto haaveilee pääsevänsä muuttamaan kihlattunsa kanssa joskus vielä yhteiseen kotiin. Kurikka puolestaan on tehnyt päätöksen, että ei enää muuta mihinkään mieluisasta asunnostaan.

Välitalo haluaa asua Espoossa vanhempiensa kanssa, käydä tanssijumpassa, keilaamassa, katsoa tv:tä ja kuunnella musiikkia.

 

Videolla kuopatun PKN:n jäsenet kertovat, mitä punkista jäi käteen:

 

Tokasikajuttu

Dokumenttielokuva on itsenäinen jatko-osa vuonna 2012 valmistuneelle palkitulle Kovasikajuttu-elokuvalle.

Tokasikajuttua kuvattiin joulukuusta 2013 tämän vuoden alkuun. Se on ensi-illassa 13. lokakuuta. Molemmissa elokuvissa seurataan Pertti Kurikan Nimipäivät -punkyhtyeen tarinaa.

Tokasikajutun ovat käsikirjoittaneet ja ohjanneet Jukka Kärkkäinen ja J-P Passi. Hymyilevän miehen kuvauksesta Jussilla palkittu Passi myös kuvasi elokuvan.

Tiistaina ilmestyi myös Pekka Elomaan ja Jouni K. Kemppaisen We're Coming to Let's Go -kirja Pertti Kurikan Nimipäivistä.

PKN lopetti uransa joulukuussa 2016. Yhtye oli Suomen euroviisuedustaja vuonna 2015. Se ei yltänyt viisufinaaliin.


        
         
        
        Kuva: Ossi Ahola

Millaisia töitä verhoilukurssilaiset innostuvat tekemään, Ahjolan kansalaisopiston verhoilumestari Kristiina Leinonen-Sahlgren?– Verhoilukursseilla tehdään töitä laidasta laitaan: vanhoja perinteisiä verhoiluja eli joustimia ja meriheinää, mutta myös uudempia vaahtomuovitöitä.


        
         Muikut paahdetaan uunin grillivastuksen alla rapeiksi. Uunin ylätasolla paistuvat kalat ovat valmiita, kun niiden nahka kuplii ja ruskistuu.
         
        
        Kuva: Elina YLitervo

Kun kokit Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Väntsi alkoivat suunnitella tänä keväänä ilmestyvää keittokirjaansa, oli itsestään selvää, että kirjaa ei sidota turhan tiukkaan teemaan. Mukaan haluttiin reseptejä laidasta laitaan.


        
         Elle Kukkula ja Hanna-Li Salmi käyttävät tottuneesti pankkikorttia pieniin ostoksiinsa.
        
        Kuva: Minna Antila

Hanna-Li Salmi, 13, ja Elle Kukkula, 12, piipahtavat koulun jälkeen lähikaupassa täydentämässä purkkavarastojaan. Salmi näpyttelee kassalla pin-koodin, Kukkula vilauttaa korttia lähimaksulla. Kuudesluokkalaiset ovat tottuneita pankkikortin käyttäjiä.

                 Jos miehellä on paljon testosteronia, hän on vähemmän romanttinen ja enemmän kiinnostunut myös muista naisista. Jos testosteronia on vähemmän, mies on romanttisempi.                Kuva: Elina Pajunen

Toisen lähellä tulee kivan levoton olo, toinen on muuten vain ihan hirveän mukava. Mistä tietää, kumpaan olen oikeasti ihastunut?– Se, että esittää koko kysymyksen, kertoo, ettet ole ihastunut kumpaankaan, evoluutiopsykologi Markus J.


        
         Sirkka Liinaharja-Nieminen ja Erkki Nieminen kertovat sukulaisten ja ystävien iloitsevan heidän rakkaudestaan. Kesällä aiotaan pitää Tammelassa toinen hääjuhla sukulaisille ja ystäville. Samalla avioliitto siunataan Tammelan kirkossa.
        
        Kuva: Lassi Puhtimäki

Joskus iltaisin tuli tunne: olisipa kiva, jos olisi joku, jonka kanssa mennä nukkumaan. Näin kertoo tammelalainen Sirkka Liinaharja-Nieminen. Hän oli 30 vuotta leskenä ja ajatteli, ettei elämään enää 79-vuotiaana tule suurta rakkautta.