Julkaistu: 04.10.2017 07:21
-
Päivitetty: 04.10.2017 07:33

Näin Pertti Kurikka viettää eläkepäiviään – katso video

 •                  Pertti Kurikka, Toni Välitalo, Sami Helle ja Kari Aalto ovat tyytyväisiä siihen, että lähtivät euroviisuihin. Helle haluaa kiittää suomalaisia mahdollisuudesta hienoon reissuun ja kokemukseen.                Kuva:
  Pertti Kurikka, Toni Välitalo, Sami Helle ja Kari Aalto ovat tyytyväisiä siihen, että lähtivät euroviisuihin. Helle haluaa kiittää suomalaisia mahdollisuudesta hienoon reissuun ja kokemukseen. Kuva:

Punkbändi Pertti Kurikan Nimipäivien karsiutuminen euroviisufinaalista vuonna 2015 oli suomalaisille karvas pala. Bändistä tehdyssä tuoreessa Tokasikajuttu-dokumentissa sukelletaan Wienin viisukulisseihin ja näytetään, miten lohdutonta se oli myös bändin jäsenistä. Kari Aalto ja Toni Välitalo tarvitsivat olkapäitä, joita vasten itkeä.

Pettymyksestä on kuitenkin päästy yli. Samoin dokumentissa välillä tappouhkauksiksi yltyvistä erimielisyyksistä bändin jäsenten välillä.

Dokumenttielokuvan lehdistötilaisuudessa Helsingissä tiistaina välittyi Aallon, Välitalon, Pertti Kurikan ja Sami Helteen hyväntahtoinen keskinäinen kiusoittelu.

PKN lopetti uransa Pertti Kurikan 60-vuotissyntymäpäivänä viime vuoden joulukuussa. Kurikka jäi eläkkeelle, mutta muut bändiläiset haluavat yhä soittaa yhdessä. Tyylilaji vaihtui punkista bluesiin, kun Sami Helteen kipparoima Sam Heat and His Blue Kings perustettiin. Aalto soittaa rumpuja ja Välitalo tamburiineja.

– Blues on hyvää, rentoa meininkiä. Amerikkalaista bluesmusiikkia on kiva kuunnella ja soittaa, toteaa Aalto, joka on edelleen mukana myös punkprojekteissa.

Musiikin mukana niittiliivit vaihtuivat Helteen asettamaan pukupakkoon.

– Mustat puvut ja musta tai vaalea kraka, hän kuvailee keikka-asua.

Uusi bändi aikoo tehdä levyn. Menestysennustuksia Helle toppuuttelee, vaikka linjaakin tavoitteeksi Uuden Musiikin Kilpailun.

– Katsotaan nyt. En usko, että bluesbändillä päästään euroviisuihin.

Kurikka on malttanut pysyä eläkkeellä. Päivät täyttyvät kirpparien kiertelystä, levyjen, kasettien ja radionauhureiden hankinnasta sekä musiikin kuuntelusta. Kitaraa hän soittaa toisinaan, mutta vain omaksi ilokseen.

Mutta eikö Pertti Kurikan eläkepäivät olisi hyvä nimi bändille?

Helle ja Aalto rehahtavat nauruun. Kurikka ei ideasta innostu.

Tasa-arvotyötä ja Suomi-kuvaa

PKN ehti tehdä urallaan hurjia. Kehitysvammaisten punkbändi pääsi yleisön suosikkina edustamaan Suomea euroviisuihin. Se keikkaili yhteensä 16 maassa.

Bändi on puolustanut kehitysvammaisten oikeuksia ja tasa-arvoa. Tuloksiakin se kokee saaneensa.

– On tuotu esiin sitä, että kehitysvammaiset voivat tehdä asioita, kuten muutkin. Politiikan kentällä olen huomannut, että kunnallisvaaleissa kehitysvammaisia ehdokkaita oli ympäri Suomen, sanoo Helle.

Viime kuntavaaleissa Helle oli keskustan ehdokkaana Helsingissä. Tarkoitus on asettua ehdolle myös seuraavissa kuntavaaleissa.

– Ja tämä on "topic", josta Kari ja minä lyömme päitä yhteen. Kari ei tykkää politiikasta ja poliiseista, huomauttaa Helle.

Elokuvan kuvaaja ja toinen ohjaaja J-P Passi vertaa PKN:n yhteiskunnallista merkitystä ensimmäiseen naispresidenttiin.

– Kyse on myös Suomi-kuvasta. Elokuvan kautta tutustuu aika hienoon maahan, joka ei pelkästään lähetä kehitysvammaisia euroviisuihin vaan lisäksi Sami Helle tuolla pyörii pääministerin kanssa.

Myös ensimmäisen bändistä kertoneen Kovasikajuttu-dokumentin kuvannut Passi on seurannut PKN:n tarinaa kohta kahdeksan vuotta. Bändin jäsenissä on hänestä paljon esimerkillistä.

– Kaikki päästetään heti ulos. Tuntuu urpolta seisoa heidän kanssaan lavalla, kun he vain ovat siellä ja itse koko ajan tiedostaa olevansa.

Pertti Kurikan Nimipäivissä Helle, Aalto, Kurikka ja Välitalo ovat saavuttaneet kansainvälistä mainetta ja menestystä, mutta mistä he vielä unelmoivat?

Helteen suurimpia haaveita olisi olla Suomen presidentti. Aalto haaveilee pääsevänsä muuttamaan kihlattunsa kanssa joskus vielä yhteiseen kotiin. Kurikka puolestaan on tehnyt päätöksen, että ei enää muuta mihinkään mieluisasta asunnostaan.

Välitalo haluaa asua Espoossa vanhempiensa kanssa, käydä tanssijumpassa, keilaamassa, katsoa tv:tä ja kuunnella musiikkia.

 

Videolla kuopatun PKN:n jäsenet kertovat, mitä punkista jäi käteen:

 

Tokasikajuttu

Dokumenttielokuva on itsenäinen jatko-osa vuonna 2012 valmistuneelle palkitulle Kovasikajuttu-elokuvalle.

Tokasikajuttua kuvattiin joulukuusta 2013 tämän vuoden alkuun. Se on ensi-illassa 13. lokakuuta. Molemmissa elokuvissa seurataan Pertti Kurikan Nimipäivät -punkyhtyeen tarinaa.

Tokasikajutun ovat käsikirjoittaneet ja ohjanneet Jukka Kärkkäinen ja J-P Passi. Hymyilevän miehen kuvauksesta Jussilla palkittu Passi myös kuvasi elokuvan.

Tiistaina ilmestyi myös Pekka Elomaan ja Jouni K. Kemppaisen We're Coming to Let's Go -kirja Pertti Kurikan Nimipäivistä.

PKN lopetti uransa joulukuussa 2016. Yhtye oli Suomen euroviisuedustaja vuonna 2015. Se ei yltänyt viisufinaaliin.


        
         
        
        Kuva: MERJA OJALA

Vielä muutama vuosi sitten pihasuunnittelijat saivat harmaita hiuksia, kun lapsiperheet hankkivat sinisiä trampoliineja tonteille. Nyt paljut ovat laskeutuneet kuin ufot suomalaisten tonteille. Miten luoda paljulle kaunis ympäristö, ja saada samalla myös hieman näkösuojaa kylpyhetkille?


        
         Ratinan uuden kauppakeskuksen Periscope-ravintolan kattoterassilta avautuvat avarat näkymät urheilustadionille, Ratinan suvannolle sekä pitkälle keskustan suuntaan.
        
        Kuva: Harri Kuittinen

Tampere on ollut jo pidempään kulinaristin mekka. Lukuisat hyvätasoiset fine dining -ravintolat kuten C, Bertha, Hella & huone sekä Dabbal houkuttelevat ruokaturisteja illalliselle pitkän kaavan mukaan, eikä poistua tarvitse pettyneenä.


        
         Jalkapallon MM-kisat alkavat tänään yhdellä ottelulla, kun isäntämaa Venäjä kohtaa Saudi Arabian. Kuvassa toimittajat Antti-Jussi Sipilä (vas.), Matti Härkönen (selostaja), Petra Manner, Riku Salminen ja Sami Laine.
        
        Kuva: MLADEN ANTONOV

Miltä kanavilta jalkapallon MM-kisat näkyvät?Venäjällä 14.6.–15.7. pelattavia kisoja voi seurata Ylen kanavilta. Pääkanava on TV2. Tarjontaa täydentävät Yle Areena ja Yle Puhe. Näyttääkö Yle MM-kisojen kaikki 64 ottelua?Kyllä. Lähes kaikki ottelut näytetään suorana TV2:lta.


        
         Roomalaisen perunapizzan taikinan annetaan kuplia jääkaapissa pari päivää. Odotus palkitaan, sillä pohjasta tulee rapean mehevä.
        
        Kuva: Konsta Leppänen

Kesän helpoin ja maukkain lisuke syntyy kolmesta raaka-aineesta: perunoista, oliiviöljystä ja rosmariinista. Savustuspönttöön sujautetut varhaisperunat imaisevat itseensä reilusti savun makua. Grillattuihin perunoihin tulee ihanan rapea kuori.