Julkaistu: 06.10.2017 07:00
-
Päivitetty: 06.10.2017 10:32

Taas uusi dokkari Susijengistä – Nyt pääosassa on se kuudes kenttäpelaaja eli yleisö

 • 
        
         Susijengiä kannusti joka pelissä äänekäs 6. pelaaja eli yleisö.
        
        Kuva: Ville Vuorinen
  Susijengiä kannusti joka pelissä äänekäs 6. pelaaja eli yleisö. Kuva: Ville Vuorinen

Susijengi – koripallohuumaa 2017

Yle Teema & Fem klo 19.00

Koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann valitteli takavuosina, että Suomi on urheilussa yhden totuuden maa. Pitkään se yksi totuus oli jääkiekko. Kulttuuri on kuitenkin muuttumassa – niin voisi ainakin päätellä siitä, että Yle on esittänyt suomalaisesta koripalloilusta useita dokumentteja syksyn aikana.

Susijengi – koripallohuumaa 2017 tarkastelee Susijengi-ilmiötä fanin näkökulmasta. Dokumentti seuraa Matsin matkaa maajoukkueen kannattajajoukoissa kesäkuusta syyskuuhun eli EM-kotikisoihin asti.

Ohjelman suurin ansio, että on jalkauduttu kansan pariin ja pönötys loistaa poissaolollaan. Kuvausryhmä on ollut paljon myös joukkueen matkassa, peliä edeltävistä pukukoppitunnelmista lähtien, mutta pääroolissa ovat Mats ja muut Susijengi-fanit. Kuva on paikoin tärisevää kotivideotasoa, mikä lienee tietoinen tyylikeino.

Mitään ahaa-elämystä tai syvempää sanomaa dokumentti ei tarjoa, mutta tulipa tehtyä.


        
         
        
        Kuva: Ossi Ahola

Millaisia töitä verhoilukurssilaiset innostuvat tekemään, Ahjolan kansalaisopiston verhoilumestari Kristiina Leinonen-Sahlgren?– Verhoilukursseilla tehdään töitä laidasta laitaan: vanhoja perinteisiä verhoiluja eli joustimia ja meriheinää, mutta myös uudempia vaahtomuovitöitä.


        
         Muikut paahdetaan uunin grillivastuksen alla rapeiksi. Uunin ylätasolla paistuvat kalat ovat valmiita, kun niiden nahka kuplii ja ruskistuu.
         
        
        Kuva: Elina YLitervo

Kun kokit Pipsa Hurmerinta ja Meri-Tuuli Väntsi alkoivat suunnitella tänä keväänä ilmestyvää keittokirjaansa, oli itsestään selvää, että kirjaa ei sidota turhan tiukkaan teemaan. Mukaan haluttiin reseptejä laidasta laitaan.


        
         Elle Kukkula ja Hanna-Li Salmi käyttävät tottuneesti pankkikorttia pieniin ostoksiinsa.
        
        Kuva: Minna Antila

Hanna-Li Salmi, 13, ja Elle Kukkula, 12, piipahtavat koulun jälkeen lähikaupassa täydentämässä purkkavarastojaan. Salmi näpyttelee kassalla pin-koodin, Kukkula vilauttaa korttia lähimaksulla. Kuudesluokkalaiset ovat tottuneita pankkikortin käyttäjiä.

                 Jos miehellä on paljon testosteronia, hän on vähemmän romanttinen ja enemmän kiinnostunut myös muista naisista. Jos testosteronia on vähemmän, mies on romanttisempi.                Kuva: Elina Pajunen

Toisen lähellä tulee kivan levoton olo, toinen on muuten vain ihan hirveän mukava. Mistä tietää, kumpaan olen oikeasti ihastunut?– Se, että esittää koko kysymyksen, kertoo, ettet ole ihastunut kumpaankaan, evoluutiopsykologi Markus J.


        
         Sirkka Liinaharja-Nieminen ja Erkki Nieminen kertovat sukulaisten ja ystävien iloitsevan heidän rakkaudestaan. Kesällä aiotaan pitää Tammelassa toinen hääjuhla sukulaisille ja ystäville. Samalla avioliitto siunataan Tammelan kirkossa.
        
        Kuva: Lassi Puhtimäki

Joskus iltaisin tuli tunne: olisipa kiva, jos olisi joku, jonka kanssa mennä nukkumaan. Näin kertoo tammelalainen Sirkka Liinaharja-Nieminen. Hän oli 30 vuotta leskenä ja ajatteli, ettei elämään enää 79-vuotiaana tule suurta rakkautta.