Julkaistu: 06.10.2017 07:00
-
Päivitetty: 06.10.2017 10:32

Taas uusi dokkari Susijengistä – Nyt pääosassa on se kuudes kenttäpelaaja eli yleisö

 • 
        
         Susijengiä kannusti joka pelissä äänekäs 6. pelaaja eli yleisö.
        
        Kuva: Ville Vuorinen
  Susijengiä kannusti joka pelissä äänekäs 6. pelaaja eli yleisö. Kuva: Ville Vuorinen

Susijengi – koripallohuumaa 2017

Yle Teema & Fem klo 19.00

Koripallomaajoukkueen päävalmentaja Henrik Dettmann valitteli takavuosina, että Suomi on urheilussa yhden totuuden maa. Pitkään se yksi totuus oli jääkiekko. Kulttuuri on kuitenkin muuttumassa – niin voisi ainakin päätellä siitä, että Yle on esittänyt suomalaisesta koripalloilusta useita dokumentteja syksyn aikana.

Susijengi – koripallohuumaa 2017 tarkastelee Susijengi-ilmiötä fanin näkökulmasta. Dokumentti seuraa Matsin matkaa maajoukkueen kannattajajoukoissa kesäkuusta syyskuuhun eli EM-kotikisoihin asti.

Ohjelman suurin ansio, että on jalkauduttu kansan pariin ja pönötys loistaa poissaolollaan. Kuvausryhmä on ollut paljon myös joukkueen matkassa, peliä edeltävistä pukukoppitunnelmista lähtien, mutta pääroolissa ovat Mats ja muut Susijengi-fanit. Kuva on paikoin tärisevää kotivideotasoa, mikä lienee tietoinen tyylikeino.

Mitään ahaa-elämystä tai syvempää sanomaa dokumentti ei tarjoa, mutta tulipa tehtyä.


        
         
        
        Kuva: ERIIKA AHOPELTO

Mies lähettää innostuneen viestin treffien jälkeen ja kiittää mahtavasta illasta. Nainen herää tokkuraisena sängyltään täysin toisenlaisissa tunnelmissa. Mitä on tapahtunut? Raiskasiko menestynyt kirurgi (Ioan Gruffudd) herttaisen opettajattaren (Joanne Froggatt) treffien päätteeksi?

                 Polkijoiden vauhtia hidastetaan risteystä lähestyttäessä loivilla ja hyvin merkityillä töyssyillä. 30 kilometrin nopeusrajoitus koskee myös pyöriä.                Kuva: Kari Pitkänen

Jos maailmassa ylipäätään on täydellistä paikkaa polkupyöräilyyn, se on varmaankin Houten. "Paratiisien paratiisi", määrittelevät hollantilaiset isäntämme vaatimattomasti.Vielä 1970-luvun alussa Houten oli vain 4 000 asukkaan kylä keskellä Hollantia.

Hirvikäristys ei ole pikaruokaa, vaikka ohuet lastut ruskistuvatkin nopeasti. Vasta pitkä haudutus tekee käristyksestä erinomaisen.

Hirvi on riistaruokien ykkönen. Sen vähärasvainen liha on erityisen maukasta ja terveellisyytensä lisäksi myös eettinen valinta lihansyöjälle.Arvokkaan hirvenlihan makua ei kannata peittää. Usein se yhdistetään kotimaisten juuresten, katajanmarjan, puolukan, sienien ja muiden metsän makujen kanssa.