Julkaistu: 07.12.2017 07:00

Joulu maistuu puolukalle, taatelille ja tomusokerille

  • 
                
                  Mausteinen kakku koristellaan tietenkin mausteilla: kanelitangoilla, rosmariininoksilla ja tähtianiksilla. Nouki ne ennen syömistä kakun päältä.
                
               Kuva: Konsta Leppänen
    Mausteinen kakku koristellaan tietenkin mausteilla: kanelitangoilla, rosmariininoksilla ja tähtianiksilla. Nouki ne ennen syömistä kakun päältä. Kuva: Konsta Leppänen
  • 
                
                  Torttuhillo käy myös keksien täytteeksi.
                
               Kuva: Konsta Leppänen
    Torttuhillo käy myös keksien täytteeksi. Kuva: Konsta Leppänen
  • 
                
                  Jouluin helpoin kakku on myös makein. Kinuski kohtaa kirpeän puolukan.
                
               Kuva: Konsta Leppänen
    Jouluin helpoin kakku on myös makein. Kinuski kohtaa kirpeän puolukan. Kuva: Konsta Leppänen
  • 
                
                  Perinteinen joulutorttu tuunataan aikuiseen makuun viikunahillolla.
                
               Kuva: Konsta Leppänen
    Perinteinen joulutorttu tuunataan aikuiseen makuun viikunahillolla. Kuva: Konsta Leppänen
  • 
                
                  Jouluruusut syntyvät, kun teet taikinalevyyn reunojen suuntaiset viillot. Nosta uloimmat kulmat keskelle, paina kiinni ja täytä hillolla.
                
               Kuva: Konsta Leppänen
    Jouluruusut syntyvät, kun teet taikinalevyyn reunojen suuntaiset viillot. Nosta uloimmat kulmat keskelle, paina kiinni ja täytä hillolla. Kuva: Konsta Leppänen

Pipari-puoloffee on jouluinen versio banoffeesta. Makean karamellisoidun kondensoidun maidon vastapainoksi kermavaahtoon sekoitetaan rahkaa ja pinnalle ripotellaan reippaasti jäisiä puolukoita. Keksipohjan voi tehdä valmiiksi jääkaappiin vaikka jo edellisenä päivänä.

Viski-taatelikakku kannattaa valmistaa muutama päivä ennen aattoa, sillä sen maku vain paranee ajan kanssa. Jouluisista mausteista saa helpot ja näyttävät koristeet kakun päälle. Nappaa ne kuitenkin sivuun karpaloita lukuun ottamatta ennen syömistä.

Joulutorttujen hillona käytetty viikunahillo sopii oivallisesti juustojen seuraksi. Kokeile hilloa voimakkaan sinihomejuuston kanssa. Viikunahillo on myös mainio jouluinen ruokalahja.

Viikuna-tortut

Viikunahillo (n. 6 dl valmista hilloa):

400 g kuivattuja viikunoita

6 dl vettä

2 tähtianista

2 dl hillosokeria

lisäksi valmista torttutaikinaa

Leikkaa viikunoista kovat kannat. Laita kulhoon ja kaada vesi päälle. Liota yön yli huoneenlämmössä. Laita viikunat, liotusvesi ja tähtianikset kattilaan. Keitä 20 minuuttia kunnes viikunat pehmenevä.

Nouki tähtiainikset pois, soseuta viikunat ja liemi sauvasekoittimella. Laita seos takaisin liedelle ja lisää kattilaan hillosokeri. Anna hillon kiehahtaa ja keitä vielä muutama minuutti. Ota kattila pois levyltä ja anna jäähtyä.

Ota torttutaikinaleyvt sulamaan noin vartiksi. Leikkaa levy minitorttuja varten kahteen osaan. Jaa puolikkaat vielä neljään osaan. Tee viillot kulmiin ja taittele sakaroiksi. Laita keskelle hillonokare ja paista 225 asteessa 8–10 minuuttia.

Jouluruusun muotoiset tortut syntyvät puolestaan, kun teet neliönmuotoiseen taikinalevyyn reunojen suuntaiset viillot noin sentin päähän reunasta. Älä viillä kuitenkaan täyttä neliötä irti, vaan jätä taikinakaistale ylä- ja alakulmaan. Nosta sivusuunnassa uloimmat kulmat tortun keskelle ja paina kiinni. Laita keskelle hilloa ja sivele halutessasi munalla. Paista noin 15 minuuttia 225 asteessa.

Pipari-puoloffee

12 annosta

250 g piparkakkuja

100 g voita

1 tlk (397 g) karamellisoitua kondensoitua maitoa

2 dl kuohukermaa

250 g rahkaa

2 tl vaniljasokeria

1 tl kanelia

2 dl jäisiä kotimaisia puolukoita

Murskaa piparkakut. Sulata voi ja sekoita piparimurun joukkoon. Pingota irtopohjavuoan (halkaisija 22-24 cm) pohjalle leivinpaperi, ja sivele reunat öljyllä. Painele piparimuru vuoan pohjalle ja reunoille muutaman sentin korkeuteen. Laita jääkaappiin kovettumaan.

Levitä karamellisoitu kondensoitu maito pohjan päälle. Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää maitorahka. Mausta vaniljasokerilla ja kanelilla. Levitä kinuskin päälle. Ripottele jäiset marjat kermavaahdon päälle, ja koristele tomusokerilla juuri ennen tarjoilua.

Viski-taatelikakku

25 palaa

200 g kuivattuja kivettömiä taateleita

2 dl glögiä

1 dl muscovadosokeria

1 tl kanelia

½ tl neilikkaa

200 g voita

2 munaa

2 dl sokeria

1 dl kermaviiliä

4 dl vehnäjauhoja

2 tl vaniljasokeria

1 ½ tl leivinjauhetta

1 tl ruokasoodaa

Kuorrutus:

2 rkl viskiä

2 rkl appelsiinimehua

5–6 dl tomusokeria

koristeluun: rosmariininoksia, kanelitankoja, tähtianiksia, karpaloita, tomusokeria

Hienonna taatelit ja mittaa kattilaan glögin ja muscovadosokerin kanssa. Keitä noin 15 minuuttia, kunnes taatelit pehmenevät. Mausta kanelilla ja neilikalla. Sekoita huoneenlämpöinen voi kuuman seoksen joukkoon ja anna jäähtyä.

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää taateliseos varovasti sekoittaen. Lisää kermaviili. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan varovasti nostellen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun torvivuokaan (n. 2 l). Paista 175 asteessa uunin alatasossa 50–60 minuuttia, kunnes kakku on kypsä. Anna kakun jäähtyä hieman ennen kumoamista.

Tee kuorrutus. Sekoita viskiin ja appelsiinimehuun tomusokeria vähitellen, kunnes koostumus on tarpeeksi jämäkkä, mutta edelleen valuva. Valuta kakun päälle ja koristele rosmariininoksilla, kanelitangoilla, tähtianiksilla ja karpaloilla. Anna kovettua ennen tarjoilua, ja sihtaa lopuksi tomusokeria päälle.

Vinkki: Jos tuoreita karpaloita ei ole saatavilla, kokeile koristeluun granaattiomenan siemeniä.

Luumutähdet

28 kpl

200 g voita

1 1/2 dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 muna

3 ½ dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

täytteeksi luumumarmeladia

pinnalle tomusokeria

Vatkaa pehmeä voi sekä sokeri ja vaniljasokeri kuohkeaksi. Lisää muna koko ajan vatkaten. Yhdistä kuivat aineet. Lisää jauhoseos taikinaan ja sekoita tasaiseksi. Anna jähmettyä jääkaapissa noin tunti.

Kauli taikina muutamassa erässä ohuiksi levyiksi. Tee tähtimuotilla keksejä. Tee puoleen kekseistä pienemmällä tähtimuotilla reikä keskelle. Paista 200 asteessa noin 7 minuuttia. Anna jäähtyä.

Sivele juuri ennen tarjoilua kokonaisen keksin päälle luumumarmeladia ja aseta reiällinen keksi kanneksi. Koristele tomusokerilla.


                
                  Noora Perälä on tyytyväinen laskutuspalvelun käyttöön. Työmuodon nimeäminen on kuitenkin hankalaa. En koe itseäni yrittäjäksi, ennemminkin freelanceriksi. Myöskään kevytyrittäjäksi en itseäni kutsuisi. Se on enemmänkin vain hauska nimitys, joka kuvastaa sitä, että ei itse tarvitse tehdä paperihommia. 
                
               Kuva: Slotte Clas-Olav

Noora Perälä on tällä hetkellä virallisesti työtön, sillä puolen vuoden määräaikainen pesti graafikkona ja markkinointikoordinaattorina päättyi vastikään. Vakituisen pestin haku on vireillä, mutta samalla hän tekee keikkatyötä netissä toimivan laskutuspalvelun avulla.

                                  Lasiamppeleissa olevat ilmakasvit ovat hieman erikoisempi valinta. Liika kastelu voi mädättää nämäkin kasvit, joten pieni sumutus riittää.                                Kuva: Tomi Vuokola

Joulu on siivottu pois ja asunto näyttää jotenkin riisutulta ja autiolta. Ei siis ihme, että viherkasvi-into nousee heti, kun uusi vuosiluku on iskostunut mieleen.– Myös valon määrän lisääntyminen saa kuluttajat janoamaan lisää vihreyttä kotiin, vaikka ikkunan takana olisikin täysi talvi.


                
                  Putouksessa nähdään Pilvi Hämäläinen, Ernest Lawson, Kiti Kokkonen, Timo Lavikainen, Roope Salminen, Mikko Penttilä, Alina Tomnikov ja Pihla Penttinen.
                
               Kuva: Numi Nummelin

Putous Ajankohtaisuus, yllättävyys ja niin sanottu putousmainen vinksahtanut näkökulma kannattelevat Putouksen yhdeksättä tuotantokautta. – Tietynlainen hersyvyys ja kuplivuus valtaavat tällä hetkellä Putouksen näyttelijät.


                
                  Uusi Karoq on kuin pienempi versio Skoda Kodiaqista, joka hävisi vain viidellä äänellä ykkössijan Suomen Vuoden Auto -äänestyksessä. Karoq kisaa jo seuraavan vastaavan tittelin voitosta.
                
               Kuva: Vesa Eskola

Skoda on todella rasittava autonvalmistaja. Ensin Octavia kohosi Suomen ja Euroopan myyntiykköseksi. Sitten esiteltiin Kodiaq-maasturi, jota heti ensimmäisenä vuonna myytiin 100 000 kappaletta. Ja nyt tarjolla on hieman pienempi Karoq. Keskikokoluokan Skoda-maasturi näki päivänvalon hyvään aikaan.

                                  Tilaustyönä suunnitteltujen YSL-iltapukujen hinnat saattoivat olla kymmenien tuhansien eurojen luokkaa. Useimmiten niihin pukeuduttiin vain muutaman kerran.                               Kuva: Patrick Le Louarn

Yves Saint Laurent (1936–2008) oli muodin nero, uhkarohkea rajojen rikkoja, naisellisuuden ihailija ja tasa-arvon uranuurtaja.Pariisiin, liki Seinen rannalle, on vastikään avattu YSL-museo, joka houkuttelee kävijöitä ympäri maailman. Vierailijoita on pitkäksi jonoksi asti.


                
                  Tilaustyönä suunnitteltujen YSL-iltapukujen hinnat saattoivat olla kymmenien tuhansien eurojen luokkaa. Useimmiten niihin pukeuduttiin vain muutaman kerran.
                
               Kuva: Patrick Le Louarn

Yves Saint Laurent (1936–2008) oli muodin nero, uhkarohkea rajojen rikkoja, naisellisuuden ihailija ja tasa-arvon uranuurtaja. Pariisiin, liki Seinen rannalle, on vastikään avattu YSL-museo, joka houkuttelee kävijöitä ympäri maailman. Vierailijoita on pitkäksi jonoksi asti.