Julkaistu: 06.12.2017 07:15

Viikuna-joululimppu sopii joka aterialle

 • 
        
         Limpun kaunis kiilto tulee siirappivedestä.
        
        Kuva: Elina Ylitervo
  Limpun kaunis kiilto tulee siirappivedestä. Kuva: Elina Ylitervo

Perinteinen piimälimppu saa uutta makua makeasta viikunasta. Valmista limput jo hyvissä ajoin ennen joulua ja pakasta odottamaan juhlapäivää.

Leipiä kannattaa tehdä useampi, sillä makea ja mausteinen limppu sopii kaikkien jouluruokien seuraksi. Se on myös ihana ruokalahja.

Paista limppu uunin alatasolla. Jos pinta alkaa ruskistua liikaa, peitä leipä foliolla paiston loppuajaksi. Valele limppua siirappivedellä paiston aikana. Se antaa kuorelle makua ja kauniin kiillon.

Viikuna-piimälimppu

2 kpl

200 g kuivattuja viikunoita

¾ pkt hiivaa

5 dl piimää

2 ½ rkl siirappia

2 tl suolaa

1 ½ tl aniksensiemeniä

1 ½ tl fenkolinsiemeniä

1 tl jauhettua pomeranssinkuorta

4 dl ruisjauhoja

n. 7 dl vehnäjauhoja

3 rkl rypsiöljyä

voiteluun:

3 rkl siirappia

3 rkl vettä

Leikkaa viikunat pieniksi paloiksi. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Lisää siirappi, suola ja mausteet. Lisää jauhot ja viikunakuutiot pienissä erissä taikinan joukkoon. Lisää rypsiöljy alustuksen loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä noin 1 tunti.

Jaa taikina kahteen osaan ja tee kaksi pyöreää limppua. Anna kohota liinan alla vielä puolisen tuntia. Pistele pintaan reikiä ja paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 45–50 minuuttia. Sivele limput siirappi-vesiseoksella puolessa välissä paistoa. Jatka sivelyä muutaman minuutin välein kunnes leivät ovat kypsyneet. Anna jäähtyä.


        
         Tässä kuvassa on nelihenkisen perheen sattumanvaraisena päivänä tuottama muovijäte. Korkit, kannet ja pullojen pumppuosat tulee irrottaa pakkauksista, sillä ne ovat usein eri muovilaatuja. Jos niitä ei erotella, osa muovista päätyy koneellisen lajittelun päätteeksi väärään ryhmään. 
        
        Kuva: Pekka Peura

Harvan suomalaisen taloyhtiön roskakatoksesta löytyy erillistä keräysastiaa muovijätteelle. Jokainen suomalainen kierrätti muovia runsaan kilon verran viime vuonna. Suurin osa kotitalouksien muoviroskasta päätyy yhä sekajätteeseen ja sieltä jätevoimaloihin.


        
         
        
        Kuva:

Tutkimusten perusteella osa ihmisistä on vuorokausityypiltään eli kronotyypiltään luonnostaan aamuvirkkuja ja osa iltavirkkuja. Mitä tarkoittaa aktigrafimittaus, psykologian tohtori ja Turun yliopiston dosentti Erkki Kronholm?– Aktigrafimittauksella voi määrittää henkilön vuorokausirytmin.


        
         Kuvien valinta voi olla yllättävän työlästä. Sisko Sammallahden valitsemat lapsuuskuvat skannaa ja käsittelee kirjaa varten graafikko. Hän myös taittaa teoksen painokuntoon.
        
        Kuva: Pekka Peura

Ensimmäiset muistot ovat välähdyksiä kolmevuotiaan elämästä. Niistä lähtee liikkeelle Sisko Sammallahden pian valmistuva nuoruusvuosien omaelämäkerta. Tarina päättyy ylioppilaskirjoituksiin valmistautumiseen. – Vein juuri käsikirjoituksen ja valokuvia graafikolle.