Julkaistu: 06.12.2017 07:15

Viikuna-joululimppu sopii joka aterialle

 • 
        
         Limpun kaunis kiilto tulee siirappivedestä.
        
        Kuva: Elina Ylitervo
  Limpun kaunis kiilto tulee siirappivedestä. Kuva: Elina Ylitervo

Perinteinen piimälimppu saa uutta makua makeasta viikunasta. Valmista limput jo hyvissä ajoin ennen joulua ja pakasta odottamaan juhlapäivää.

Leipiä kannattaa tehdä useampi, sillä makea ja mausteinen limppu sopii kaikkien jouluruokien seuraksi. Se on myös ihana ruokalahja.

Paista limppu uunin alatasolla. Jos pinta alkaa ruskistua liikaa, peitä leipä foliolla paiston loppuajaksi. Valele limppua siirappivedellä paiston aikana. Se antaa kuorelle makua ja kauniin kiillon.

Viikuna-piimälimppu

2 kpl

200 g kuivattuja viikunoita

¾ pkt hiivaa

5 dl piimää

2 ½ rkl siirappia

2 tl suolaa

1 ½ tl aniksensiemeniä

1 ½ tl fenkolinsiemeniä

1 tl jauhettua pomeranssinkuorta

4 dl ruisjauhoja

n. 7 dl vehnäjauhoja

3 rkl rypsiöljyä

voiteluun:

3 rkl siirappia

3 rkl vettä

Leikkaa viikunat pieniksi paloiksi. Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Lisää siirappi, suola ja mausteet. Lisää jauhot ja viikunakuutiot pienissä erissä taikinan joukkoon. Lisää rypsiöljy alustuksen loppuvaiheessa. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä noin 1 tunti.

Jaa taikina kahteen osaan ja tee kaksi pyöreää limppua. Anna kohota liinan alla vielä puolisen tuntia. Pistele pintaan reikiä ja paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 45–50 minuuttia. Sivele limput siirappi-vesiseoksella puolessa välissä paistoa. Jatka sivelyä muutaman minuutin välein kunnes leivät ovat kypsyneet. Anna jäähtyä.


        
         
        
        Kuva: MERJA OJALA

Vielä muutama vuosi sitten pihasuunnittelijat saivat harmaita hiuksia, kun lapsiperheet hankkivat sinisiä trampoliineja tonteille. Nyt paljut ovat laskeutuneet kuin ufot suomalaisten tonteille. Miten luoda paljulle kaunis ympäristö, ja saada samalla myös hieman näkösuojaa kylpyhetkille?


        
         Ratinan uuden kauppakeskuksen Periscope-ravintolan kattoterassilta avautuvat avarat näkymät urheilustadionille, Ratinan suvannolle sekä pitkälle keskustan suuntaan.
        
        Kuva: Harri Kuittinen

Tampere on ollut jo pidempään kulinaristin mekka. Lukuisat hyvätasoiset fine dining -ravintolat kuten C, Bertha, Hella & huone sekä Dabbal houkuttelevat ruokaturisteja illalliselle pitkän kaavan mukaan, eikä poistua tarvitse pettyneenä.