Julkaistu: 11.12.2017 06:30

Mikä masentuneen elämässä on tärkeää?

Kouluttajapsykoterapeutti Arto Pietikäinen kohtaa työssään paljon eriasteisia masennuksesta kärsiviä asiakkaita. Näin hän vastaa aihetta koskeviin kysymyksiin.

Voisitko kuvailla masennusta muutamalla sanalla?

– Masennus on terminä kuin huono sää, joka ei kerro kovin tarkasti, millaisesta olotilasta on kyse. Masennus-sanan alle mahtuu useita erilaisia masennuksia. On olemassa elämänkriisien, vanhan traumahistorian tai pitkittyneen stressin laukaisemaa masennusta ja niin edelleen. Yhteistä niissä on se, että mieliala on alhainen, elämänlaatu kärsii, eikä mikään tunnu kiinnostavan.

Kuinka pitkäaikaisesta masennuksesta voi selvitä?

– Suositushoitoa ovat lääkehoito ja psykoterapia. Useimmiten niiden yhdistelmä on toimivin kokonaisuus. Jokainen meistä tarvitsee läheisiä ihmissuhteita. On erityisen tärkeää, että lähellä olisi joku, joka hyväksyy sellaisenaan ja on tukena, silloin kun on vaikeaa.

– Käyttäytymisen aktiivisuus voimavarojen mukaan on toinen tärkeä asia. Erakoituminen ja passivoituminen eivät ole vain masennuksen seuraus, ne myös ylläpitävät sitä.

Mikä on masentuneen elämässä tärkeää?

– Miltei jokainen tunnistaa jonkin ihmisen tai asian, joka on hänelle tärkeä, vaikka se ei masentuneena tärkeältä tuntuisikaan. Jos on masentunut, kannattaa silti sopivissa määrin pyrkiä tekemään asioita, jotka ovat aiemmin olleet itselleen palkitsevia ja tärkeitä. Sellaisia kokemuksia löytääkseen voi myös kokeilla uusia asioita. Vaikeinta on usein se, että ihmisestä tuntuu, ettei millään jaksaisi ja silti mielekäs tekeminen voisi auttaa.

– Aktiivisuuden ylläpitäminen voi katkaista hankalan voimattomuuden kierteen, koska masennus ei helpotu yleensä passiivisella levolla. Jo säännöllinen liikkuminen voi auttaa saamaan hiukan lisää energiaa. Kannattaa seurata, mitkä asiat ovat auttaneet mielialaan ja mitkä vievät sitä huonompaan suuntaan, ja pyrkiä tämän tiedon avulla tekemään mielialaa tukevia valintoja.


        
         Noora Perälä on tyytyväinen laskutuspalvelun käyttöön. Työmuodon nimeäminen on kuitenkin hankalaa. En koe itseäni yrittäjäksi, ennemminkin freelanceriksi. Myöskään kevytyrittäjäksi en itseäni kutsuisi. Se on enemmänkin vain hauska nimitys, joka kuvastaa sitä, että ei itse tarvitse tehdä paperihommia. 
        
        Kuva: Slotte Clas-Olav

Noora Perälä on tällä hetkellä virallisesti työtön, sillä puolen vuoden määräaikainen pesti graafikkona ja markkinointikoordinaattorina päättyi vastikään. Vakituisen pestin haku on vireillä, mutta samalla hän tekee keikkatyötä netissä toimivan laskutuspalvelun avulla.

                 Lasiamppeleissa olevat ilmakasvit ovat hieman erikoisempi valinta. Liika kastelu voi mädättää nämäkin kasvit, joten pieni sumutus riittää.                Kuva: Tomi Vuokola

Joulu on siivottu pois ja asunto näyttää jotenkin riisutulta ja autiolta. Ei siis ihme, että viherkasvi-into nousee heti, kun uusi vuosiluku on iskostunut mieleen.– Myös valon määrän lisääntyminen saa kuluttajat janoamaan lisää vihreyttä kotiin, vaikka ikkunan takana olisikin täysi talvi.


        
         Putouksessa nähdään Pilvi Hämäläinen, Ernest Lawson, Kiti Kokkonen, Timo Lavikainen, Roope Salminen, Mikko Penttilä, Alina Tomnikov ja Pihla Penttinen.
        
        Kuva: Numi Nummelin

Putous Ajankohtaisuus, yllättävyys ja niin sanottu putousmainen vinksahtanut näkökulma kannattelevat Putouksen yhdeksättä tuotantokautta. – Tietynlainen hersyvyys ja kuplivuus valtaavat tällä hetkellä Putouksen näyttelijät.


        
         Uusi Karoq on kuin pienempi versio Skoda Kodiaqista, joka hävisi vain viidellä äänellä ykkössijan Suomen Vuoden Auto -äänestyksessä. Karoq kisaa jo seuraavan vastaavan tittelin voitosta.
        
        Kuva: Vesa Eskola

Skoda on todella rasittava autonvalmistaja. Ensin Octavia kohosi Suomen ja Euroopan myyntiykköseksi. Sitten esiteltiin Kodiaq-maasturi, jota heti ensimmäisenä vuonna myytiin 100 000 kappaletta. Ja nyt tarjolla on hieman pienempi Karoq. Keskikokoluokan Skoda-maasturi näki päivänvalon hyvään aikaan.

                 Tilaustyönä suunnitteltujen YSL-iltapukujen hinnat saattoivat olla kymmenien tuhansien eurojen luokkaa. Useimmiten niihin pukeuduttiin vain muutaman kerran.                Kuva: Patrick Le Louarn

Yves Saint Laurent (1936–2008) oli muodin nero, uhkarohkea rajojen rikkoja, naisellisuuden ihailija ja tasa-arvon uranuurtaja.Pariisiin, liki Seinen rannalle, on vastikään avattu YSL-museo, joka houkuttelee kävijöitä ympäri maailman. Vierailijoita on pitkäksi jonoksi asti.


        
         Tilaustyönä suunnitteltujen YSL-iltapukujen hinnat saattoivat olla kymmenien tuhansien eurojen luokkaa. Useimmiten niihin pukeuduttiin vain muutaman kerran.
        
        Kuva: Patrick Le Louarn

Yves Saint Laurent (1936–2008) oli muodin nero, uhkarohkea rajojen rikkoja, naisellisuuden ihailija ja tasa-arvon uranuurtaja. Pariisiin, liki Seinen rannalle, on vastikään avattu YSL-museo, joka houkuttelee kävijöitä ympäri maailman. Vierailijoita on pitkäksi jonoksi asti.